'Først til verdens ende'-Martin åbner op: Fik en fødselsdepression

Martin Hartung Junkerby åbner op om en svær periode, der ramte, efter han blev far.

- Jeg vidste, at jeg havde det dårligt. Men jeg var ikke klar over, at der var noget, som hed fødselsdepression hos mænd.

LÆS OGSÅ: TV 2-stjerne afslører: Ikke færdig med 'Bachelorette'

Sådan siger 29-årige Martin Hartung Junkerby til HER&NU/Realityportalen om en svær periode, som ramte ham, efter han blev far for første gang til datteren Elna, som i dag 3,5 år gammel.

For Martin, som er aktuel i TV 2-programmet 'Først til verdens ende', var det ikke nemt at vænne sig til den nye rolle som far, hvor omdrejningspunktet pludselig var at tage sig af et lille menneske.

LÆS OGSÅ: De nye Bachelorettes afslører: Tætte veninder

- Alting blev meget opgaver og praktik. Du skal skifte ble, du skal op klokken fire om natten for at få et barn til sove, og man er bare desperat. Det er alt fra at stå og vippe sit barn i armene eller prøve at finde et eller andet hjernedødt godnatmusik på Youtube, siger han og tilføjer:

- Jeg var bare træt og udkørt, og jeg fik så den her efterfødselsdepression, som har taget ret lang tid for mig at komme over, siger Martin.

Fakta

En fødselsdepression er en lidelse, der kan bryde ud i forbindelse med at blive forælder og kan ramme både far og mor.
Depressionen kan både opstå under graviditeten, men den kan også komme efter fødslen.
Omkring 7 til 10 procent af mænd, der bliver fædre, får en fødselsdepression, mens det blandt kvinder er 10 til 14 procent.

Tid til sig selv og parforholdet var sparsom, og det var også noget, der langsomt sled på overskuddet og humøret for Martin.

- Det tog ret lang tid at vænne sig til, at mine prioriteter er nogle andre i forhold til, hvad de har været. Det her med at tænke sig selv først og være lidt selvisk og gøre de ting, man selv har lyst til, det bliver noget sværere, når man får et barn. Det, syntes jeg, var megahårdt, og så savnede jeg tosomheden, siger han og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Ventetiden er forbi: Her vender 'Sommerdahl' tilbage

- Jeg savnede, at min kone og jeg bare hyggede sammen og kunne sætte pris på hinanden på en kæresteagtig måde.

Artiklen fortsætter under billedet...

Martin og Andrea har været sammen i otte år.
Martin og Andrea har været sammen i otte år.

"Noget er galt"

Selvom Martin godt kunne mærke, at der var noget galt, så gik der alligevel noget tid, før han fik hjælp.

- Jeg vidste, at jeg havde det dårligt, og det var min kære kone, der påpegede, at der var noget galt, siger Martin, som efterfølgende blev tilknyttet en psykolog.

Det var under corona, og han fik derfor i første omgang et online psykologforløb.

- Det var ikke særlig godt, og senere hen kom jeg til en rigtig psykolog, som hjalp mig og satte lidt perspektiv på, og viste mig hvordan jeg skal prøve at aktivere mig selv - frem for at køre mig selv i sænk, og det hjalp, siger han.

LÆS OGSÅ: Christian Kjær taler ud: Hun hader mig 'from the bottom of her heart'

I 2021 besluttede både Martin og Andrea at gå selvstændig, og det gjorde også, at parret fik tosomheden tilbage.

- Det hjalp også rigtig meget, fordi vi også fik noget mere tid sammen, når Elna er i institution. Andrea og jeg er sindssyg gode til at snakke sammen, og det blev der skabt noget tid og rum til at gøre mere, siger Martin, som i dag er ovenpå igen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Martin og Elna
Martin og Elna

Rejsen satte livet i perspektiv

Rejsen gennem Asien i 'Først til verdens ende' har også været med til at sætte livet i perspektiv for Martin.

- Jeg har noget derhjemme, som jeg virkelig, virkelig elsker, og under rejsen mærkede jeg savnet, og jeg fik åbnet op for, hvor meget det betyder for mig, og hvor fantastisk det er - kontra hvor hårdt det nogle gange kan være, siger han.

LÆS OGSÅ: Megan Fox bryder tavsheden efter ‘Love is blind’-drama

Martins kone, Andrea, har også bakket meget op om Martins tilmelding til programmet, og det var hende, som hjalp med at lave ansøgningen.

- I castingvideoen er det hovedsageligt Andrea, der snakker. Sebastian og jeg skulle sætte ord på, hvorfor vi skulle afsted, og jeg havde lidt svært at finde ud af, hvad jeg skulle sige. Så jeg ringede til Andrea og satte hende på højtaler, siger han og gengiver, hvad hun lagde vægt på:

LÆS OGSÅ: 'Badehotellets' strikse regel: Blev en gave

- Hun sagde, "Du skal afsted, fordi du har brug for det her perspektiv på, hvad det er, du har derhjemme, og hvor meget du sætter pris på det, fordi det ved vi, at du gør, men nogle gange tror jeg også selv, du glemmer det". Så hun har været en ret stor del af det, afslutter Martin.

Martin med sin kone Andrea og datteren Elna
Martin med sin kone Andrea og datteren Elna