Umut Sakarya: Fra flugt til selvindsigt

I en podcast fortæller Umut Sakarya om sit tidligere misbrug, en mulig diagnose og et behandlingsforløb.

Foruden sine sovserige retter, som tv-kokken Umut Sakarya er kendt for, har han også gjort sig bemærket som en offentlig bulderbasse med bramfrie kommentarer i tv-programmer som 'Masterchef' og 'Over Atlanten'.

LÆS OGSÅ: Teresa i smertehelvede: Ligger søvnløs

Men tilværelsen har ikke altid været let for kendiskokken, der i podcasten 'ADHD med Manu Sareen' fortæller om dårlige vaner med et usundt overforbrug af diverse materielle goder.

- Jeg misbrugte ting i stedet for at bruge dem. Det var både alkohol, penge og mad. Det hele skulle indtages i massive mængder, før jeg kunne føle mæthed, siger han og tilføjer:

- Jeg kunne også godt se, hvordan flere folk trak sig fra mig og med tiden blev jeg mere og mere ensom.

LÆS OGSÅ: Efter flere måneder: Nu får Teitur Skoubo professionel hjælp

Det resulterede i, at Umut Sakarya begyndte i terapi for at få styr på sig selv og sit liv, da han til sidst ikke følte sig lykkelig længere.

Kraftig mistanke

Efter Umut Sakaryas terapeutisk forløb de sidste år, er han stoppet med at drikke alkohol og har tabt sig 30 kilo. Terapeuten har ligeledes givet Umut klarhed over, hvad hans dårligdom har haft rod i.

LÆS OGSÅ: WOW: 'Bachelorette'-bejler scorer pladekontrakt

- Da jeg startede i behandlingsforløbet, sagde min terapeut, at han mistænkte mig kraftigt for, at jeg havde ADHD, fortæller Umut, der dog aldrig har fået en psykiater til at vurdere, hvorvidt han har det. Og det er der flere grunde til:

- Jeg har været bange for at give den et navn. Måske det er fordi, at man gerne vil føle, at det er noget, man har for sig selv, siger han.

LÆS OGSÅ: 10 ting du ikke vidste om 'Bachelorette'

Det ville ende galt

I dag står det tydeligere frem for Umut Sakarya, hvor nødvendigt det har været at tage styringen tilbage over sit eget liv.

- Når jeg kigger tilbage på det i dag, var det en kæmpe flugt. Jeg var så ulykkelig og søgte al den lykke, jeg kunne få for at være på et normalt niveau. Man kan nok godt kalde det for en selvmedicinering. Jeg blev til sidst bange for, at det ville ende galt og forudså, hvad der ville ske, hvis jeg blev ved på denne måde, fortæller han.

I podcasten fortæller tv-kokken også om en øvelse, han har fået fra sit terapiforløb, hvilket hjælper ham gennem dagen.

- Jeg kalder det ’Hvem er i styring-øvelsen’. Både om morgenen og om aftenen spørger jeg mig selv: 'Hvilke Umut’er har været i styring i dag?' Og så nævner jeg en masse ting gode ting, jeg har gjort, og nogle rare versioner af mig selv, der har været i spil i løbet af min dag. Men også hvilke ting, jeg har været mindre glade for, og så lægger jeg en strategi for, hvilke Umut’er, som jeg ønsker skal være på næste dag, fortæller han afslutningsvis.

Podcasten 'ADHD med Manu Sareen' kan du lytte til lige her.

siger han afslutningsvis.