Ude af 'Først til verdens ende': Sådan går det søstrene i dag

Mariam og Jasmin er i dag et helt andet sted i deres liv end før programmet.

Mariam, 22, og Jasmin, 32, husker ikke tilbage på en lykkelig barndom. Hos dem var der ingen kære mor og far - til gengæld var der en kærlig søster, men presset af at skulle agere mor for sine mindre søskende knækkede også Jasmin.

- Mine forældre havde haft travlt med deres arbejde, så det var mig, der fulgte mine søskende i skole, lavede madpakker og hjalp med lektier, samtidig med jeg også skulle sørge for mine egne lektier, fortæller Jasmin til HER&NU.

LÆS OGSÅ: 'Først til verdens ende'-vindere: Sådan går det i dag

Også Mariam husker tydeligt, hvordan det var storesøster, der stod for det hele.

- Det var også dig, der var der til min første skoledag, og dig der kom til mine skolehjem-samtaler, så det var Jasmin, der stod for det hele, fortæller Mariam.

LÆS OGSÅ: NY SÆSON: 'Familien fra Bryggen' er tilbage

I følge søstrene var der aldrig nogen på skolen, der pointerede det.

- Det handler måske også om, at jeg klarede mig rigtig godt i skolen og udadtil manglede vi ikke noget, fortæller Jasmin, mens lillesøster Mariam føler sig svigtet af skolesystemet.

- Hvis der var nogen, der havde spurgt mig, hvordan det gik, så havde jeg sagt noget, men der var aldrig nogen, der spurgte, fortæller Mariam.

LÆS OGSÅ: UHH: Sådan er Janni og Karsten med i ny dansk biograffilm

Senere flyttede Jasmin hjemmefra, og forældrene blev skilt, hvilket resten af søskendeflokken stadig er påvirket af i dag.

- Vi boede frem og tilbage, og mine forældre kunne ikke finde ud af det, så kommunen og forældremyndigheden kom ind over, men det gik ud over os i sidste ende, fortæller Mariam og uddyber:

– Især efter jeg er blevet voksen kan jeg mærke, hvordan det psykisk har påvirket mig. Der var ingen kære mor og far, der hjalp med de ting, som Jasmin tidligere havde hjulpet med, så jeg følte mig meget alene og udviklede angst, depression og stress, fortæller Mariam, der var syv år, da Jasmin flyttede hjemmefra.

LÆS OGSÅ: 'Kærlighed hvor kragerne vender'-deltager afslører: Jeg græd hver dag

Efter kun to år væk fra familien, flyttede Jasmin tilbage til Aarhus, fordi hun følte et ansvar for sine søskende.

- Ja, og så startede det hele jo forfra igen, fortæller Jasmin med et suk.

LÆS OGSÅ: Silas Holst afslører stor hemmelighed

I dag bor begge piger sammen i Jasmins lejlighed, men de har haft svært ved at slippe de roller, som de har påtaget sig i barndommen, og derfor tilmeldte de sig programmet.

- Jeg glemmer ikke, dengang du sagde til mig, at jeg skulle tænke på mig selv, og at jeg gerne måtte give slip. Det havde jeg brug for at høre, for ingen havde sagt det til mig før, at jeg skulle tænke på mig selv, fortæller Jasmin.

LÆS OGSÅ: ‘Hvem holder masken’ vender tilbage: Se alle figurerne her

I dag er søstrene bedre til at snakke sammen, og de kan i dag håndtere de familieproblemer, der stadig er. Men derudover har programmet givet dem et andet vigtigt skub.

- Jeg havde rigtig svært ved at sige nej før, men det er helt befriende. Jeg er blevet meget gladere, fortæller Jasmin, der også har ændret en anden vigtig ting.

- Før kunne jeg have ondt af hende (Mariam red.), hvis hun skulle tage bussen selv, så jeg kørte frem og tilbage, men det gør jeg ikke mere. Du tager også selv initiativ til at søge bolig, hvor før havde jeg gjort det for dig, smiler Jasmin stolt til sin lillesøster.

- Jeg er glad for, at Jasmin tænker på sig selv igen, og jeg er glad for, at jeg selv får lov til for eksempel at søge bolig, for så får jeg også en følelse af, at jeg faktisk er voksen, og jeg kan godt stå på egne ben, så det er mega dejligt, fortæller Mariam.

LÆS OGSÅ: Stor ulighed i ‘Sommerdrømme’