Hemmeligt møde i Aarhus: Joachims chok, Frederiks tårer

Prins Joachim var én af de sidste, der fik besked om dronning Margrethes abdikation.

Da dronning Margrethe nytårsaften rystede nationen med sin medddelese om abdikationen, havde hun længe forberedt sin afsked.

Alligevel var prins Joachim, 54, en af de sidste, der fik besked.

LÆS OGSÅ: Dét vidste du ikke om dronning Margrethe

Selvom de netop havde tilbragt en hel juleferie sammen i Aarhus, blev dronningens yngste søn ifølge HER&NU's oplysninger først orienteret dagen forinden - altså lørdag den 30. december.

Om han fik det at vide personligt af sin mor, eller om han blev overbragt beskeden af hofmarskallen, som da hans børn mistede deres titler, har ikke været muligt at få belyst.

Kongehusets kommunikationschef fortæller Berlingske, at dronning Margrethe 'informerede' både kronprins Frederik og prins Joachim om "beslutningen" torsdag den 28. november.

LÆS OGSÅ: Efter 52 år på tronen: Her er dronning Margrethes mest ikoniske citater

- Jeg kan bekræfte, at dronning Margrethe informerede både Kronprinsen og prins Joachim om beslutningen den 28. december, siger Lene Balleby til avisen.

Kongehuset har ikke besvaret HER&NU's spørgsmål om hvorvidt der om torsdagen kun blev informeret om beslutningen at abdicere, og først om lørdagen over prins Joachim uddybet, at det ville ske den 14. januar og blive meddelt i nytårstalen.

HER&NU erfarer, at dronning Margrethe både 2. juledag og den 27. december var til selskaber på godser i Østjylland, og den 28. december blev der afholdt et møde på Marselisborg Slot med højtstående folk fra hoffet.

LÆS OGSÅ: Se grev Nikolais rørende hyldest til farmor

Det kan skyldes at abdikationen pludselig skulle fremrykkes til den 14. januar i stedet for at ske på hendes 84-års fødselsdag den 16. april, som flere nævner overfor HER&NU som den oprindelige dato.

Prins Joachim så den chokerende nytårstale hos sine venner Oscar, 55, og Britt Siesbye, 47, i Stockholmsgade på Østerbro, hvor han fejrede nytårsaften sammen med sin datter, komtesse Athena, 11.

Grev Henrik, 14, og prinsesse Marie, 47, blev hjemme i familiens nye hjem i Vedbæk – sandsynligvis fordi Henrik, ligesom ved nytår 2022, var dårlig af sin astma.

Imens fejrede kronprins Frederik, 55, og kronprinsesse Mary, 51, nytårsaften hos vennerne Jeppe, 54, og Birgitte Handwerk, 50, i deres palævilla på Vedbæk Strandvej.

Her fik Frederik efter sigende tårer i øjnene, da dronningen annoncerede sin abdikation.

LÆS OGSÅ: Det skal dronning Margrethe hedde og her skal hun bo

Selv om dronningen ikke præcist har sagt, hvornår hun besluttede sig for at frasige sig tronen, har det været undervejs så længe, at man kunne justere gæstelisten til den store nytårskur, så den også inkluderede de tidligere statsministre.

De har ikke tidligere været med til nytårskuren, og ifølge HER&NU's oplysninger blev de inviteret allerede midt i december, så dronningen kunne tale med dem sidste gang som regent.