Tv-serien 'Friends': Farvel til alle vennerne

Det er 20 år siden, den sidste episode af 'Friends' fik premiere d. 6. maj 2004. Her sagde de seks newyorker-venner farvel efter 10 sjove år.

På vej ud af lejligheden, der igennem 10 sæsoner har dannet rammen om venskab og kærlighed mellem seks newyorkere, spørger Rachel: ”Skal vi tage en kop kaffe?”

”Ja da,” svarer Chandler, hvorefter han funderer lidt og spørger: ”Hvor?”

Artiklen fortsætter under videoen...

Det blev den sidste replik og den sidste joke i en sitcom, som i 10 år havde underholdt tv-seere over store dele af kloden. Chandlers kommentar var sjov, fordi de seks venner gennem alle 10 sæsoner havde været stamgæster på caféen Central Perk. Et par af vennerne havde oven i købet arbejdet på Central Perk.

Det, der skulle blive en af tv-historiens mest populære serier, tog afsæt i en fiasko i 1993. De to manuskriptforfattere Marta Kauffman og David Crane måtte se deres fælles tv-serie 'Family Album' blive lukket ned efter mindre end to måneder, og nu satte de sig sammen for at finde på noget helt andet.

Snart efter gik de til tv-selskabet NBC med et oplæg til en serie om seks newyorker-venner. Faktisk var NBC’s daværende præsident, Warren Littlefield, netop på udkig efter en serie om en flok unge mennesker, der bor sammen – en serie, der kunne fænge hos både de yngre og voksne tv-seere.

Kauffman og Crane brugte tre dage på at skrive pilotafsnittet og kaldte serien 'Friends Like Us'. Folkene på NBC var tilfredse med manuskriptet, men ændrede titlen til 'Six of One'.

LÆS OGSÅ: 'Ex on the Beach'-stjerne har fundet kærligheden

Skaberne af tv-serien, David Crane og Marta Kauffman, diskuterer en scene med David Schwimmer.
Skaberne af tv-serien, David Crane og Marta Kauffman, diskuterer en scene med David Schwimmer.

Fordeling af rollerne

Nu gik en besværlig proces i gang. Hvem skulle udfylde rollerne som de seks unge newyorkere? Der blev afholdt auditions i New York og Los Angeles, og de 1.000 håbefulde unge, der blev udvalgt til hver af de seks karakterer, skulle efterfølgende skæres ned til 75.

I marts 1994 var der kun fire emner til hver rolle. De to manuskriptforfattere havde før arbejdet sammen med David Schwimmer, og de havde haft ham i tankerne, da de skabte karakteren Ross Geller. Så han fik rollen!

Courteney Cox havde allerede haft en del roller, og hun blev oprindeligt udpeget til at skulle spille Rachel Green. Men hun så mere sig selv som den stærke og knap så pylrede Monica Geller, og hun fik overbevist Marta Kauffman om, at hun skulle have den rolle.

Kauffman og Crane var ikke så begejstrede for Matt LeBlanc, da han første gang var blevet prøvefilmet som Joey Tribbiani. Men folkene på NBC ville se ham én gang mere, og da det gik op for ham, hvordan karakteren skulle spilles, ramte han plet og fik rollen.

LÆS OGSÅ: 'Bachelorette'-bejler scorer værtsjob

Lisa Kudrow havde været tæt på at få rollen som Roz Doyle i 'Frasier', men blev vraget til fordel for Peri Gilpin. Men hun havde fra 1992 spillet servitricen Ursula Buffay i tv-serien 'Vild med dig'. Så det var nærliggende, at hun kom til at spille en tvillingesøster til Ursula, Phoebe Buffay, i den nye serie.

Blot dagen før den første scene til pilotafsnittet skulle optages, fik Jennifer Aniston og Matthew Perry rollerne som henholdsvis Rachel Green og Chandler Bing. Det halve dusin var fuldt.

LÆS OGSÅ: Ærlige Frederik Haun: Overvældet af frygt

Courteney Cox (t.v.) skulle have spillet Rachel, men overlod rollen til Jennifer Aniston.
Courteney Cox (t.v.) skulle have spillet Rachel, men overlod rollen til Jennifer Aniston.

Høje lønninger

Da pilotafsnittet var i kassen, gav NBC grønt lys for at gå i gang med at skrive og producere første sæson af tv-serien, som fik navneforandring fra 'Six of One' til 'Friends'. De fleste af optagelserne foregik foran et publikum hos Warner Bros. Studios i Californien. Selvom handlingen var henlagt til New York, blev der aldrig optaget i New York.

Det tog som regel seks timer at optage de 22-23 minutter, en episode varede, for der blev ofte ændret i replikkerne undervejs, hvis eksempelvis en joke ikke gav den ønskede reaktion hos publikum. Matthew Perry viste sig at være god til at finde på nye replikker eller jokes, som publikum morede sig over.

'Friends' blev straks et hit i USA, og populariteten bredte sig til de mange andre lande, serien blev vist i. I Danmark, hvor serien naturligvis kom til at hedde 'Venner', opstod der hurtigt fanklubber, quiz-arrangementer og anden hype omkring tv-serien.

Det skulle blive til 10 gode år med vennerne. NBC besluttede, at den 10. sæson skulle være den sidste, fordi produktionen var blevet for dyr, da skuespillerne hver fik en svimlende hyre på en million dollars pr. episode. Desuden var det især svært for den eftertragtede Jennifer Aniston at få afstemt sin kalender med både filmopgaver og 'Friends'-optagelser.

LÆS OGSÅ: Derfor er Rikke Gøransson ikke gravid i ny sæson 'Paradise Hotel'

Dobbelt-episoden, som i 2004 udgjorde finaleafsnittet, fik i tråd med titlerne på alle de foregående 235 episoder titlen 'The Last One' og markerede en ny begyndelse for vennerne.

De forlod den tomme lejlighed for at drikke en sidste kop kaffe som samlet flok. Hvor? På Central Perk, naturligvis!

Hertuginde Sarah – her i selskab med Matt LeBlanc og Matthew Perry – var blandt seriens utallige kendte gæstestjerner.
Hertuginde Sarah – her i selskab med Matt LeBlanc og Matthew Perry – var blandt seriens utallige kendte gæstestjerner.

Det skete siden

Fire måneder efter 'Friends'-afslutningen fik spin-off-serien ”Joey” med Matt LeBlanc premiere. Den holdt kun i to sæsoner.

I 2021 blev de seks venner genforenet i talkshowet 'Friends: The Reunion', som James Corden var vært for.

28. oktober 2023 blev Matthew Perry fundet død i et spabad i sit hjem i Los Angeles. Han blev 54 år.

LÆS OGSÅ: Tilbage til start: Felix Smith scorer nyt job

Talkshow-værten James Corden blandt venner ved den store 'Friends: Reunion'.
Talkshow-værten James Corden blandt venner ved den store 'Friends: Reunion'.