Dronning Margrethe: Jeg abdicerer 14. januar

Overlader tronen til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Dronning Margrethe meddelte søndag aften i sin nytårstale, at hun vil abdicere søndag den 14. januar.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDET: Han er Caroline Flemings nye kæreste

- Om 14 dage har jeg været Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst hen over noget menneske – heller ikke mig! Tiden slider, og ”dårligdommene” bliver flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man kunne engang.

Dronning Margrethe holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag den 31. december 2023.
Dronning Margrethe holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag den 31. december 2023.

- I februar i år gennemgik jeg en omfattende rygoperation. Den forløb godt, takket være det dygtige sundhedspersonale, der tog sig af mig. Operationen gav naturligvis også anledning til at gøre sig tanker om fremtiden – om ikke tiden var inde til at overlade ansvaret til den næste generation.

LÆS OGSÅ: Dronningens store ønske opfyldt: Klar til fest


- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning. Jeg overlader tronen til min søn Kronprins Frederik, lød det i talen.

LÆS OGSÅ: Stort år hos Maria og Daniel: Louie er begyndt at sige ord