Tobias Friberg har ramt bunden: Tæt på at dø

Nu vil realitystjernen ud af sit misbrug én gang for alle.

Tilbage i december sidste år fortalte Tobias Friberg, at han én gang for alle havde truffet en beslutning om at komme ud af sit misbrug. Dengang så han frem imod, at han i 2023 kunne stå med sin et-års-ædru-mønt. Det skete dog ikke.

LÆS OGSÅ: Familien samlet på Hugos dødsdag: Vi græder sammen

Men i et opslag på sin Instagram fortæller den tidligere reality-deltager nu, at han har været "tættere på døden end nogensinde før", og derfor har han for sidste gang truffet beslutningen om at blive clean.

- Jeg kunne ikke længere kende mig selv og det monster, jeg var blevet til, skriver han blandt andet i opslaget.

LÆS OGSÅ: Efter datingrygter: Frida B og Boris tager stort skridt sammen

Fakta

Brug for hjælp?
Kontakt Dansk Misbrugsbehandling og få anonym rådgivning om stofmisbrug på telefon 70 86 83 24 døgnet rundt.

- At man i en alder af 28 år skal have sin mor sovende for at vække en om natten, så man husker at trække vejret, er ikke noget, man burde byde nogen. Den her gang stod valget mellem at leve eller at dø indenfor meget kort tid. Jeg har valgt at leve.

Til Realityportalen forklarer Tobias, der har udtrykt et ønske om at stoppe mange gange, hvad det er, der er anderledes denne gang.

LÆS OGSÅ: Åh nej! Felix Smith dropper værtsrolle

- Jeg har truffet den beslutning 5.000 gange før jo. Jeg holder aldrig mere end 20-25 dage. Problemet er jo bare, at jeg ikke har været klar til det. Jeg har ikke ramt bunden nok. Det er sådan med misbrug, at man skal ramme bunden, før man stopper. Altså enten dør du, eller så stopper du, forklarer den tidligere 'Paradise Hotel'-deltager og fortsætter:

- Mange af de andre gange har jo i bund og grund nok også været for andre folks skyld. Enten skulle man gå i behandling for en kærestes eller en arbejdsgivers skyld. Men den her gang, der sad jeg bare og nærmest græd snot til min mor, fordi nu ville jeg bare gerne i døgnbehandling.

Hårdere end noget andet

Selvom Tobias har været nede at snuse til bunden flere gange, er det først nu, han for alvor har slået sig på faldet.

LÆS OGSÅ: WHAT! 'Løvens Hule'-stjerne bliver minister

- Jeg begyndte at ryge kokain, altså crack. Jeg sad på stationer, hvor jeg mødte andre folk og røg crack med dem. Jeg sad også for mig selv ude i mit skur, og jeg røg mere og mere. Og så pludselig tænkte jeg, at det heller ikke var nok, og så begyndte jeg at tænke, okay, hvad med sprøjten? Og så det der med at sidde og være så ligeglad. Jeg sad og røg crack-kokain foran min mor. Det der med at have mistet filteret, fordi man bare skal have sit stof. Det er skræmmende, fortæller han.

Det var blevet så slemt, at Tobias tog næsten umenneskeligt store mængder af rusmidlet benzodiazepin, at det var lige til at dø af. Han fortæller, at man også kan dø af abstinenserne, og derfor tager det normalt et år at trappe ud af, men det kunne han ikke vente med.

LÆS OGSÅ: Jeanette Lagoni afslører bryllups-vanskeligheder

- At skulle ud af abstinenserne denne gang, det har været hårdere end noget andet, jeg har prøvet i hele mit liv. Inden jeg tog hen på behandlingsstedet, der trappede jeg mig selv ud af det. Jeg havde lejet et sommerhus og lå bare for mig selv. Jeg havde så mange abstinenser og lå bare med angstanfald, rysteture, svedeture og kastede op i nærmest en uge i streg, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Kort før finalen i 'Vild med dans': Özlem og Thomas er tilbage

- Det er selvfølgelig ikke den rigtige måde at gøre det på, men jeg var bare så færdig.

Bor på behandlingsstedet

Da Tobias var i behandling sidste år, var det dagsbehandling, der består i to samtaler á 20 minutter i ugen, og denne gang er der skruet noget op for indsatsen. Han er nemlig bevilliget tre måneders døgnbehandling af kommunen.

Det betyder, at han bor på stedet, hvor der er grupper og diverse redskaber samt mad og sportsaktiviteter, og efter de tre måneder skal han i stedet på intens dagbehandling.

LÆS OGSÅ: Gitte Nielsen taler ud: Holder sig frisk med botox

- Det har også været en hård og sej kamp, fordi det koster 90.000 om måneden. Og jeg er kommet foran i køen, fordi jeg havde nogle forældre, der har hjulpet til, og da jeg kom på misbrugscentrene, kunne de godt se, hvor slemt det stod til, fortæller Tobias, der nu har været i døgnbehandling siden 7. november, og som ikke kan arbejde imens.

- Det er rart at være sammen med folk, der har de samme problemer. Det hjælper på det.

LÆS OGSÅ: Jasmin og Mika afslører babyens køn

Tager en dag af gangen

Tobias har nu været ædru siden den 22. oktober, og her en måned og en dag senere er han endelig klar til at dele sin historie.

- Der har været meget ude omkring mig og alkohol, og jeg tror bare, jeg havde brug for selv at slippe benægtelsen. Jeg delte det for min egen skyld, men det var også for, at andre kan se, at man godt kan komme ud af det. For jeg lover, med alt hvad jeg har, at hvis jeg kan komme ud af det, så kan alle.

LÆS OGSÅ: Christopher Læssø afslører: Har taget stort skridt med kæresten

Fakta

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.
Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på telefon 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har tænkt at lægge hovedet på togskinnerne, fordi hvordan skulle jeg komme ud af det her? Det har været hårdere, end jeg nogensinde har fortalt om.

Sidste uge lagde han et billede af en mønt op med tallet 24, og han forklarer, at den hjælper ham med at komme igennem dagene.

LÆS OGSÅ: Lecia vil begrave stridsøksen: Klar til Laban-genforening

- Det er en mønt, jeg har fået af min sponsor, og det handler om at tage en dag ad gangen. Man skal ikke kigge længere frem end de næste 24 timer, fordi så kan det hurtigt blive noget værre rod og voldsomt at tænke, at man aldrig skal drikke igen. Så det handler om at sige, okay, i dag drikker jeg ikke, og sådan tænker man hver dag, afslutter han.