Tilstanden forværret: Jeg er grædefærdig

Det er bestemt ikke altid lige let med sygdom i den nære familie.

Christiane Schamburg-Müller Åxman har den seneste tid været ganske åben om, at hun og familien gennemgår en svær tid, fordi hendes mor er ramt af alvorlig alzheimers.

Nu er sygdommen da også taget til i en sådan grad, at moderen er blevet flyttet i en plejebolig. Det fortæller Christiane i sin podcast 'Hverdag - med Christiane'.

- Det har været en ret vild uge, hvor vi har pakket og har skullet fortælle hende, hvordan situationen er, fortæller den tidligere tv-vært og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Mascha Vang i bedring: Jeg ligger ikke bare på sofaen

- Vi har lavet sådan en turnusordning. Jeg er meget, meget glad for, at vi er tre søskende og min papfar, hvor vi så har en dag hver, så hun ikke er alene de næste to måneder i hvert fald, og så laver vi en ny ordning derfra.

Vi kan ikke styre det

At det pludselig er gået så meget ned ad bakken med moderens tilstand, beskriver Christiane som en vild følelse.

- Men jeg vil sige, hele det her forløb de sidste mange år, der overrasker det mig ikke, for der tror man, at nu er det stabilt med min mors sygdom, og på en uge kan det bare tage nogle drastiske vendinger. Man er blevet klar over, at tingene går bare, som de går, og jeg kan ikke styre det. Vi må bare handle, når det sker, lyder det fra Christiane.

Helt grædefærdig

Selv har Christiane svært ved at finde frem til, hvad hun føler om situationen, der selvsagt fylder meget mentalt.

LÆS OGSÅ: CHOK i retten: Kan ikke dømmes for vold mod Nynne

På den ene side føler hun sig som en kriger, når hun går i handle-mode og kører frem og tilbage fra IKEA, får samlet møbler for moderen og sørger for at få ringet rundt.

- På den anden side, når jeg så ligger mig hjem om aftenen, så er jeg helt grædefærdig og meget grådlabil, fortæller Christiane.

Tv-værtens mor viste allerede tegn på demenssygdommen tilbage i 2015, men flere år skulle der gå, før hun fik diagnosen, da det i første omgang blev forvekslet med stress.