Hold Syd i 'Robinson' 2023
Hold Syd i 'Robinson' 2023

Hemmelig ‘Robinson’-gruppe fyldt med racisme: Vi er rystede

Da gruppen blev oprettet, var det med henblik på at hjælpe og heppe på de nye deltagere i 'Robinson'. I dag bliver den ifølge flere deltagere brugt til noget helt andet.

Da Kemal og hans konkurrenter blev udvalgt til årets 'Robinson'-deltagere, blev de samtidig inviteret til en gruppe på Facebook, som kun er for tidligere deltagere.

LÆS OGSÅ: Efter lægens hårde dom: 'Landmand'-Maxine i babylykke

Artiklen fortsætter under videoen.

I starten virkede gruppen som en god og hyggelig måde at søge sparring og dele oplevelsen med andre på, men da gruppeadministratoren lukkede dem ind, var virkeligheden tilsyneladende en helt anden.

LÆS OGSÅ: Efter 'Robinson': Mathilde har ændret sit liv

Gruppen er nemlig ifølge deltagerne fyldt med racisme.

- Personligt er jeg vant til hverdagsracisme, men i en lukket gruppe på 300 robinsoner er jeg simpelthen rystet over det, som jeg er vidne til, lyder det fra Kaleepan.

- Der er ufattelig mange skabsracister derinde, og jeg mener bestemt ikke, at det er okay, fastslår Nour.

- En tidligere deltager valgte at smide et billede op af mig og en tidligere deltager, Behrad, hvortil han skrev nogle racistiske ting. Jeg kunne se, at der var sympati for den slags i gruppen, fortæller Kemal.

LÆS OGSÅ: 'Robinson'-Simon nægtede at give op: Sultestrejkede mod lægernes anbefaling

Et af de opslag, som især har vakt opsigt blandt de nye deltagere, er et billede af Hold Syd, hvor der er tegnet røde ringe rundt om Kemal, Anas, Kaleepan og Nour. Opslaget er lavet af den tidligere deltager Poul Madsen, som ifølge de nye deltagere er frontløber med de racistiske opslag og kommentarer i gruppen.

Derudover har opslaget med Kemal og Behrad, som Kemal omtaler, også fået meget opmærksomhed.

Farvel og tak

Kemal, Nour og Kaleepan har i dag valgt at forlade gruppen. Det samme har Anas, som også er aktuel i den nuværende sæson. Han valgte at smække døren hårdt i.

- Du er virkelig en original, indleder Anas et opslag i gruppen, som han retter direkte imod den tidligere deltager, Poul Madsen.

LÆS OGSÅ: KÆMPE vægttab: 'Robinson' blev vejen til ny livsstil for Toft

- At have fordomme baseret på hudfarve, den har jeg ikke hørt før. Det er vildt at se, hvordan nogle mennesker stadig lever i det 19. århundrede. Måske skulle du prøve at opdatere din intolerance-software og indse, at mangfoldighed er en god ting. Vi har alle noget at bidrage med, uanset hudfarve, fortsætter han.

Flere af de andre nye deltagere har også valgt at følge trop. Blandt andre har Nicole og Majbritt også valgt at forlade gruppen.

Det er ikke sandt

Efter den store udvandring er Poul Madsen blevet smidt på porten af gruppeadministratoren. HER&NU har været i kontakt med den bramfri tidligere 'Robinson'-deltager, som ikke kan se problemet i sine opslag.

LÆS OGSÅ: Martin Johannes Larsen har fravalgt børn: Jeg er ikke skruk

- Det er jo bare en joke. Jeg har ikke skrevet noget racistisk derinde. Vi er flere gamle deltagere, som i mange år har haft det skide sjovt i den der gruppe. Vi har en frisk tone, og vi tager gas på hinanden, fortæller Poul og fortsætter:

- Den tone kan de nye medlemmer åbenbart ikke forstå - folk er blevet så skidehamrende sarte. Man kan hverken sige buh eller bæh i den gruppe længere. Det eneste, man må skrive i den der gruppe nu, er støttende ord til dem, der bliver stemt hjem. 'Du var god' 'Du var sej'. Gu' var de da ej. Det er ikke alle, som gør det godt i 'Robinson'.

Derudover forklarer Poul også, at hans hetz mod Kemal på ingen måde har noget med hans hudfarve at gøre.

- Kemal er meget fremme i skoene, og han har selv kommet med dumme kommentarer i programmet, derfor hænger hans røv i klaskehøjde. Jeg går ikke efter de mørke, jeg går efter dem, der ikke kan opføre sig ordenligt, fortæller Poul Madsen.

LÆS OGSÅ: Simon nægtede at give op: Sultestrejkede mod lægernes anbefaling

Den køber Kemal og Kaleepan dog ikke.

- Poul går udelukkende efter personer med anden etnisk herkomst, lyder det fra Kemal.

- En joke bestemmes også af modtageren. At sige det er en joke for at komme ud af den situation, som han har sat sig selv i, er for nemt, tilføjer Kaleepan.

LÆS OGSÅ: KÆMPE vægttab: 'Robinson' blev vejen til ny livsstil for Toft

Flere bakker op

Den tidligere deltager Behrad, som bliver sammenlignet med Kemal på billedet tidligere i artiklen, har i flere år har været vidne til kommentarerne og opslagene i gruppen. Han slår fast, at der er flere om problemet.

LÆS OGSÅ: 'Grænseløst forelsket'-par: Det, der ikke måtte ske, er sket

- Pouls udtalelser rammer mig ikke. Problemet i gruppen er, at der støttes op omkring ham, og at det han siger, bliver accepteret af flere i gruppen, lyder det fra Behrad, som bliver støttet op af flere af de aktuelle deltagere.

- Jeg bliver ramt af, at der er flere i gruppen, som støtter op om den slags holdninger, lyder det blandt andet fra Kaleepan, og Nour tilføjer:

- At gruppeadministratoren ikke har smidt de personer ud, som har været decideret racistiske, er mig en stor gåde, lyder det fra Nour.

LÆS OGSÅ: Martin Johannes Larsen har fravalgt børn: Jeg er ikke skruk

En anden tid

HER&NU har haft kontakt med gruppeadministratoren, som af flere bliver kritiseret for ikke at administrere gruppen ordenligt.

- Gruppen er Robinsoner fra alle årgange, og vi er bestemt ikke racister, lyder det fra administratoren, som også opremser gruppens oprindelige formål.

- Gruppen havde til formål at samle alle deltagere med åbent sind, dele minder og oplevelser samt samles til festlige begivenheder. Tiden har ændret sig, det har gruppen også, vi er blevet flere og flere. Ja, der har hen over årene været nogle heftige debatter, de er alle blevet håndteret.

LÆS OGSÅ: Sussi om ny kæreste: Leo har en finger med i spillet

Efter det nylige postyr i gruppen har hun også lavet nye tiltag i gruppen og fjernet flere medlemmer fra gruppen, der er kommet med upassende udmeldinger eller beskeder.

- Jeg er ved at danne en moderatorgruppe, som skal tage sig af kulturindslag og ligeledes tage handling på et eventuelt behov for ekskludering og censur.

LÆS OGSÅ: Mattias Hundebøll med opsang til statsministeren: Det er sindssygt

I dag er der også blevet oprettet to nye 'Facebook'-grupper, som Behrad blandt andet administrerer. Den ene gruppe er udelukkende for 'Robinson'-deltagere, hvor der er nultolerance, når det kommer til hate-speech og diskrimination på baggrund af religion, etnicitet eller seksualitet og en anden gruppe for offentligheden, som hedder 'Robinson Ekspeditonen Danmark Talkshow'.