Flemming Jensen efter racisme-beskyldninger: Jeg er dybt berørt

Skuespilleren Flemming Jensen er dybt berørt over situationen.

I november var skuespiller og instruktør Flemming Jensen i 'Go’ Aften Live' på TV 2 for at diskutere teaterforestillingen 'Nissebanden i Julemandens land'.

Billedet, som fik
Flemming Jensen beskyldt for racisme. Problemet var, at de danske børneskuespillere var
klædt ud som julemandens hjælpere i kamikker,
anorakker og med sorte parykker på hovedet.
Billedet, som fik Flemming Jensen beskyldt for racisme. Problemet var, at de danske børneskuespillere var klædt ud som julemandens hjælpere i kamikker, anorakker og med sorte parykker på hovedet.

I studiet var blandt andre en ung grønlænder, Michael Bro, studerende i grønlandske og arktiske studier, som var blevet stødt over et billede fra forestillingen af danske børn i grønlandsk tøj og med parykker på. Det var rendyrket racisme, mente han.

LÆS OGSÅ: Gjorde vild entré i 'Bachelorette': Sådan er det gået siden

– Det er så forfærdeligt med alt det krænkelseslort, der er så oppe i tiden. I dag må man jo ikke være skuespiller og forestille en anden, end den man er. Det mest vanvittige ved de mennesker, der klagede over teaterforestillingen, var jo, at de IKKE havde set forestillingen.

I 'Go’ Aften Live' talte jeg med syv mennesker, og ingen havde set den, siger Flemming Jensen, 75, som stadig er berørt over episoden.

LÆS OGSÅ: Fra hits til thriller: Joey Moe afslører ny projekt

Michael Bro erkendte overført Berlingske Tidende, at han ikke har set forestillingen, men kun et billede.

Da 'Nissebanden i Grønland' blev optaget i
1989 var det den grønlandske dreng Malik, der
spillede Inuk her sammen med Finn Nielsen
(Skipper), Ann Hjort (Puk), Arne Hansen (Hr. Mortensen, Kirsten Peüliche (Gemyse) og Flemming
Jensen som Lunte.
Da 'Nissebanden i Grønland' blev optaget i 1989 var det den grønlandske dreng Malik, der spillede Inuk her sammen med Finn Nielsen (Skipper), Ann Hjort (Puk), Arne Hansen (Hr. Mortensen, Kirsten Peüliche (Gemyse) og Flemming Jensen som Lunte.

– Jeg synes, at det er nok, at man har set de her billeder. Jeg har ikke brug for at se det for at ytre mig om det her, fortæller han til mediet.

Kan ikke rejse til Grønland

Flemming Jensen havde fra 1973 to års ophold i bygden Ikerasak i Nordgrønland som skolelærer, hvor han kom til at holde af landet og fik gode venner. Mange af dem så forestillingen, og Flemming bad om deres ærlige mening.

LÆS OGSÅ: Ups! Annette Heick deler pinligt øjeblik

– Alle svarede, at det var fuldstændig absurd. Men det kunne dem, der brokkede sig, jo ikke vide, for de havde ikke set forestillingen. Flemming Jensen har skrevet flere bøger og lavet film om Grønland, og han holder meget af landet.

– Jeg skulle have været deroppe i marts, og det har jeg aflyst. Jeg kunne ikke holde det ud. Jeg skulle have været oppe i Uummannaq og Ikerasak og besøge Ann, som bestyrer et fantastisk børnehjem i Uummannaq. Hun havde arrangeret en tur for mig, for det er længe siden, at Birthe og jeg har været deroppe, fortæller Jensen.

Flemming
Jensen og hustruen
Birthe i Grønland i 1996 på hundeslædetur i Illulisat.
Flemming Jensen og hustruen Birthe i Grønland i 1996 på hundeslædetur i Illulisat.

Han lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive, hvad Grønland fylder i hans hjerte.

LÆS OGSÅ: Christiane i vild ulykke: Troede, hun havde brækket ryggen

– Noget af det, der har betydet allermest for mig i hele mit liv, det er Grønland og den lille bygd. Jeg skriver stadig hver uge sammen med mange af dem og ser dem. De er mine venner.

Oplevelsen med beskyldningerne om racisme beskriver Flemming Jensen som det mest vanvittige, han nogensinde har oplevet.

LÆS OGSÅ: Frida B efter brud: Det er for det bedste

– Jeg gik i sort. Jeg tør slet ikke tænke på dem, der har en reel shitstorm, hvordan fanden de må have det. Men det er jo fordi, de ramte lige ned i noget, som betyder ALT for mig, siger han.

Flemming Jensen er ved at komme ovenpå igen, og han er af venner og fremmede i Grønland blevet opfordret til at vende tilbage til landet.

– Flere grønlandske folketingsmedlemmer har henvendt sig uopfordret og sagt: ”Hvad fanden er du ked af, fordi der går nogle nødder rundt?”. Det hjælper.

LÆS OGSÅ: Her er premieredatoen: Helle Thorning-Schmidt afslører fortid i ny dokumentar