Nu er Christian kronprins: Et helt nyt liv

Nu får Christian som kronprins selv titel af regent i de tilfælde, hvor han skal indtræde i sin fars fravær.

Da dronning Margrethe søndag underskrev erklæringen om sin abdikation ved statsrådet på Christiansborg, var det samtidig starten på et helt nyt kapitel i prins Christians liv.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe fortsætter

Den 18-årige tronarving er nu tronfølger og titel af kronprins.

Det betyder, at hans mindre søskende samtidig er rykket frem i arvefølgen.

LÆS OGSÅ: Se den her: Særlig karet tages i brug ved tronskiftet

I forbindelse med sin 18-års fødselsdag underskrev Christian i november den såkaldt 'højtidelige erklæring', hvor han svor at overholde grundloven. Dermed kunne han indsættes som rigsforstander ved regentens fravær.

Nu får han som kronprins selv titel af regent i de tilfælde, hvor han skal indtræde i sin far, den kommende kong Frederik 10.s fravær.

LÆS OGSÅ: Fanget i brøler: Nu trækker kongehuset i land

Det var ellers meningen, at prins Christian de næste par år skulle koncentrere sig om sin uddannelse. Og fordi han kun i begrænset omfang skulle indgå i officielle sammenhænge, ville man derfor vente med at ansøge om årpenge til ham, meddelte kongehuset i sommer.

Her åbnede man dog samtidig en dør på klem for, at det kunne ske.

– Det er således aftalt med statsministeriet, at der først søges om opbakning i folketinget til en lov om årpenge, når prinsen fylder 21 år eller ved et eventuelt tronskifte, hvis det finder sted inden, lød det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Udråbelse af kong Frederik på Christiansborg Slot.
Udråbelse af kong Frederik på Christiansborg Slot.

Prins Christian, der går i 3.g på Ordrup Gymnasium, forventes efter sin studentereksamen at aftjene sin værnepligt i Livgarden.

Og efter den militære uddannelse venter et studie i statskundskab, sandsynligvis ved Aarhus Universitet, hvor også hans far og farmor læste.

LÆS OGSÅ: Nye tider for dronning Margrethe

I juleferien fik prins Christian i hvert fald en forsmag på det pulserende natteliv i Smilets By. Her blev han spottet på den trendy Hornsleth Bar, hvor han slog sig løs med gode venner.

Ved sin 18-års fødselsdag talte prins Christian åbent om de udfordringer, der ventede ham.

– Selvfølgelig vil jeg gerne være den bedst tænkelige tronarving, men jeg kommer helt sikkert til at træde ved siden af. Det bliver måske ikke med huller i strømperne på mit første officielle besøg … far … men så bliver det noget andet. Jeg kan ikke levere perfektion, for hvad er perfektion overhovedet, men jeg kan love dedikation. Jeg vil give alt, hvad jeg har, og lære alt, hvad jeg kan, sagde han i sin tale, der i den grad imponerede dronning Margrethe.

I sin nytårstale understregede hun, hvor stolt han havde gjort hende.

LÆS OGSÅ: Efter 23 år forlader han kronprinsesse Mary

– Han stod frem på en måde, der gjorde hele hans familie stolt af ham. Han var omgivet af søde, forventningsfulde og muntre unge fra hele riget og han holdt en tale, der aftvang stor respekt. Den gjorde hans farmor stolt, lød de kærlige ord fra dronningen.

– Prins Christian sagde tingene, som de var. Det gjorde man ikke så meget, da jeg var ung. I dag tør de unge vise, at de også kan være usikre. Den åbenhed er en styrke, som vi andre må beundre, og som vi kan lære af.