'Den som dræber'-stjernens indblik i et mørkt sind: Spændende og grænseoverskridende

Det har taget lang tid for Uffe Rørbæk at lægge 'The Julekalender'-karakteren Benny på hylden. I øjeblikket kan han opleves i den seriøse rolle som drabsefterforskeren Dennis Højbjerg i Viaplay-serien 'Den som dræber'.

Hvis nogen har spekuleret over, hvor Uffe Rørbæk har været, siden vi så ham drikke sig sorte briller og hugtænder til i Rød Aalborg i rollen som Benny i 'The Julekalender' og siden dukkede op i blandt andet 'Applaus', 'Dirch' og 'Swinger', så er svaret bag kameraet og bag computerskærmen med nissehue på.

Han har skrevet blandt andet 'Emma og Julemanden', 'Ludvig og Julemanden' og 'Julemandens datter', men nu er julen båret ud, og Uffe koncentrer sin energi på at etablere sig som en dramaskuespiller.

LÆS OGSÅ: ‘Den som dræber’-stjernens uhyggelige indblik: Der sker syge ting

Artiklen fortsætter under videoen, hvor en 'Big Brother'-deltager gennemgår seriemorder-testen.

LÆS OGSÅ: Folkene bag forklarer: Derfor slutter ‘Badehotellet’ sådan

Lige nu er han aktuel som drabsefterforskeren Dennis Højbjerg i Viaplay-serien 'Den som dræber'.

Rollen som den københavnske vampyr-nå så’er Benny fra 'The Julekalender' har hængt på Uffe i mange år. – Det har taget en hel årrække at lægge afstand til ham. (Foto: Niels Henrik Dam)
Rollen som den københavnske vampyr-nå så’er Benny fra 'The Julekalender' har hængt på Uffe i mange år. – Det har taget en hel årrække at lægge afstand til ham. (Foto: Niels Henrik Dam)

– Der kræver en årrække at skifte fra rollen som i Benny i 'The Julekalender' til Dennis Højbjerg i 'Den som dræber – fanget i mørket'. De senere år har jeg virkeligt skulle bruge meget tid og energi på at få foden i døren. Der handler jo om at komme ind i bevidstheden hos instruktører og castere.

- Og så har jeg også erfaret, at det kræver, at man bevæger sig i miljøet, så jeg har været en del i København de sidste par år for at være fremme og blive set. Jeg bor i Aarhus, men det meste arbejde er efterhånden herovre i København, fortæller Uffe, 57, da HER&NU møder ham i Kødbyen i hovedstaden.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS: Dansk realityhunk skal være far igen

Andre dramatiske roller, som Uffe har fået stor ros for er, som den biseksuelle familiefar i 'Det andet liv' og som den storsvindlende Johannes i 'Brakland', og udover flere spændende roller herhjemme, så har Uffe også en drøm.

– Mit håb er at få så mange gode oplevelser med at spille skuespil som muligt og meget gerne nogle rigtigt spændende projekter, for jeg er jo ikke i en position, hvor jeg bare kan vælge og vrage mellem ti manuskripter. Det kunne også være sjovt, bare for oplevelsens skyld, at få en lille rolle i noget udenlandsk.

LÆS OGSÅ: ‘Den som dræber’-stjernen nyder alvorlige roller: Jeg er dybt taknemmelig

Vild med krimier

Det mørke og spændende miljø i 'Den som dræber' er Uffe ret vild med, og han har en krimi liggende hjemme på natbordet.

– Jeg har været stor fan af de svenske krimier helt tilbage fra Sjöwall og Wahlöö startede op for mange år siden, og så har jeg læst Arne Dahl og Liza Marklund. Og min kone har sagt, at jeg skal se at komme i gang med norske Jo Nesbø, fortæller Uffe, der ved siden af skuespillet stadig skriver.

Hustruen Birthe Breinholt skubber på, for at Uffe skal læse nogle Jo Nesbø-krimier.(Foto: Klaus Bo Christensen)
Hustruen Birthe Breinholt skubber på, for at Uffe skal læse nogle Jo Nesbø-krimier.(Foto: Klaus Bo Christensen)

– Jeg kunne godt tænke mig at skrive krimi selv, men lige nu er mit fokus at få lov at spille noget mere drama.

LÆS OGSÅ: ‘Forsidefruer’-babe afslører nyt tv-program

'Den som dræber' handler om en jagten på en seriemorder, og selvom Uffe ikke var med til de grænseoverskridende scener nede i seriemorderens kælder, så var det en udfordrende oplevelse at lave serien.

– Det er superspændende at se ind i et mørkt sind, fordi det er så anderledes og grænseoverskridende. Og så er der noget helt basalt i at blive skræmt. Det er ligesom at sætte sig op i en rutsjebane, hvor man bliver bange, når man mister kontrollen, siger Uffe.

Lige nu skriver han på et filmmanus, som kommer i produktion til sommer. Og så er han klar til igen at lægge ansigtet i de helt alvorlige folder. Især hvis telefonen ringer fra udlandet.

Du kan se 'Den som dræber - fanget af mørket' på Viaplay.

LÆS OGSÅ: Janni: ‘Forsidefruer’ ville ikke eksistere uden drama