Foto: Nikolaj Gyldenløve (Pressebillede)
Foto: Nikolaj Gyldenløve (Pressebillede)

6 ting, du (måske) ikke vidste om bandet Blæst

Vidste du, at forsangerens far er en kendt dansk skuespiller, og at storhittet 'Juice' i virkeligheden handler om en helt anden slags væske end den, du nyder ved morgenbordet?Lær bandet bedre at kende her.

Artiklen er første gang bragt hos Alt.dk. Dette er en redigeret version.

De fandt sammen som band i 2019, og blot tre år efter vandt de P3-lytterhittet med sangen 'Juice'.

Deres største job til dato er åbningskoncerten på Roskilde Festival 2023’s største platform, Orange Scene, med plads til op mod 90.000 publikummer.

LÆS OGSÅ: 'Årgang 20'-stjerne taler ud om diagnose

Artiklen fortsætter under videoen.

Men hvor godt kender du ellers bandet Blæst og de fire medlemmer: Fernanda Rosa, Lauge Kjærulf, Anders Bondo og Valentin Buchwald?

LÆS OGSÅ: Efter hård tid: 'Bachelorette'-fyr stopper

Bliv klogere på det unge danske band, og deres vilde rejse – indtil nu – både privat og på musikscenen.

6 ting, du (måske) ikke ved om bandet Blæst:

1. Hvem er med i Blæst?

Bandet Blæst består af Fernanda Rosa ved mikrofonen, Anders Bondo styrer guitar, mens Valentin Buchwald spiller bassen. Og rytmekongen bagved trommesættet er Lauge Kjærulf.

De bliver ofte omtalt som et ”ungt band”, da de først fandt endeligt sammen i den nuværende konstellation som band i 2019.

LÆS OGSÅ: Så mange danskere har kørt i gult

Først skulle de tre musikere bag instrumenterne nemlig lige finde den helt rette til at stå bag mikrofonen…

2. Mødte hinanden på en akavet kaffedate

Der er mange måder at møde hinanden på. Også når man søger efter den helt rigtige forsanger. Sådan var det også for bandet Blæst, der har fortalt i et interview til DR, at deres første møde med forsanger Fernanda Rosa mest af alt var som ”en akavet kaffedate” for at få hende med ombord.

LÆS OGSÅ: 'Årgang 0'-stjerne færdig med uddannelse

”Det var faktisk virkelig ubehageligt. Vi skulle mødes på Nørreport, og jeg kunne ikke finde de andre. Og så så jeg Lauge i sin skovmandsskjorte og Valentin i sin lasede rygsæk og lyserøde kasket, som jeg tror, han har haft i 15.000 år. Jeg tænkte bare, "who is that... skal jeg spille i band med dem?", fortalte en (heldigvis) grinende Fernanda Rosa.

For det lykkedes da heldigvis for de to unge fyre at få overbevist hende om, at de sammen kunne få gang i noget stort – og efter 45 minutter var hun officielt forsanger i Blæst.

3. Hvordan udtaler du bandnavnet: blæST eller bLÆst?

Ja, det er faktisk et genganger-spørgsmål til bandet i flere interviews med dem i deres relativt korte levetid. Bandnavnet kan nemlig udtales både med hårdt og blødt tryk på æ.

LÆS OGSÅ: Kevin Larsen smaskforelsket: Tilbage hos eksen

Så skal bandnavnet udtales, som hvis du beskriver et vindstød, altså en blæst? Eller som hvis du siger en bøjning a verbummet ”at blæse”, hvor der er ekstra tryk på især LÆ’et. Hvis du fx vil sige: "De var helt blæst i hovederne."

Hver gang har bandet undveget at ville svare på journalisternes spørgsmål om den korrekte udtale af Blæst, hvilket kan tyde på, at de selv godt kan lide at holde det åbent, at der kan være en dobbeltbetydning i deres navn.

LÆS OGSÅ: Bekræfter: De er i familie

Men hvis man ser dette video-interview med dem, kan man høre, at forsanger Fernanda Rosa i hvert fald i 2020 selv præsenterede bandet ved at udtale navnet … bLÆst!

4. Forsangerens far er Lars Brygmann

På det fine billede herunder ser du en noget yngre udgave af Fernanda Rosa, som er med i DR-programmet ”Her er dit liv” tilbage i 2012.

Dengang var hun med i sofaen, fordi udsendelses hovedperson er ingen ringere end hendes far, skuespiller Lars Brygmann. Hendes mor (som ses helt til venstre) er journalist Katrine Brygmann Salomon, og Blæst-forsangerens fulde navn er da også Fernanda Rosa Brygmann Salomon.

LÆS OGSÅ: Gustav søger hjælp

5. Pause på grund af stress

Bandet fandt som sagt sammen i 2019. Derefter knoklede de på i tre år for at opnå det svære gennembrud i musikbranchen, og efter den store succes med sangen 'Juice' fik bandet i slutningen af september 2022 mulighed for at udsende deres længeventede EP kaldet ’Stiv kuling’.

Nu skulle de endelig til at udleve den helt store drøm, som de havde jagtet så intenst efter, og en kæmpe Danmarksturné blev linet op. Men så kom det bratte stop. Som en ledning, der bliver hevet ud af en stikkontakt:

Bandet gik kollektivt ned med stress – og ALT måtte aflyses.

”Man kunne ikke rigtig overskue at have lyst til noget. Det var også et ret klart tegn på, at vi var nødt til at stoppe op og trække vejret,” har Fernanda Rosa fortalt i et interview til Berlingske.

De holdt en kort pause på to uger, og her mødtes bandet med en psykolog, som opdagede flere faresignaler. Nogle af medlemmerne led blandt andet af søvnbesvær og høj hvilepuls.

LÆS OGSÅ: Blachman afslører: Havde det svært med damerne

Også følelsesmæssigt kunne de føle sig nærmest lammet.

”Det gik op for én, at man havde stået på Roskilde og til P3 Guld og egentlig ikke havde mærket fuldstændig efter, hvad der var sket,” fortæller Anders Bondo til TV2.dk.

En mental coach begyndte derfor at arbejde med bandet, og det har hjulpet dem til at skabe et sundere arbejdsmiljø. To måneder senere kunne Blæst starte op med at spille koncerter igen.

”Der er rart nu at mærke, at det var den rigtige beslutning at sige stop. Det er med fornyet energi og ægte glæde, at vi skal i gang igen,” forklarede forsangeren Fernanda Rosa til TV 2.

LÆS OGSÅ: 'Tour'-værterne betaler prisen

6. Hvad handler Blæst-sangen ”Juice” om?

Bandet har fortalt, at de holder af at lave musik med halvnaive hverdagspoetiske tekster, som man kan danse til.

Deres største hit til dato er ørehængeren 'Juice', som bragede ud i æteren i 2022 og blev en af årets mest spillede sange i radioen og på landets dansegulve. Faktisk blev sangen så stor, at den slog de store etablerede stjerner som Tobias Rahim, Jada, D1ma og Andreas Odbjerg af banen i kampen om at blive årets Lytterhit under P3 Guld-showet, hvor det er lytterne, der stemmer om, hvem der skal vinde.

Men hvad handler sangen 'Juice' egentlig om?

Tja, i musikvideoen deler bandet juicebrikker ud til deres venner og gæster, men det er dog nok ikke helt den slags juice, der er tale om.

Undervejs i sangen bliver der nemlig name droppet en masse pigenavne i teksten, og nu er vi mere på sporet…

LÆS OGSÅ: Lakserytteren er blevet far

For selvom bandet ikke selv har udtalt sig om, hvilken slags juice, der er tale om, er det alment anerkendt, at det er en glad sang om at være glad for at drikke væske fra det kvindelige underliv. Ja, du læste rigtigt. Eller som sangen er blevet omtalt i blogs online; den er en slags woke hipsterudgave af Bro-sangen 'Sydpå'.

Vil du gerne være klogere, så se dette indslag fra DRs P3, hvor en række værter analyserer sangen: