Kia Sødergreen til Reality Awards 2019. (Foto: Janus Nielsen)
Kia Sødergreen til Reality Awards 2019. (Foto: Janus Nielsen)

Kia løfter sløret for sine diagnoser

I sin nye selvbiografi afslører Kia dét, hun kalder for sin største hemmelighed: Sine diagnoser.

Kia Sødergreen, som vi kender fra ’For lækker til love’ og ’Kongerne’-programmerne, har været meget åben omkring, at hun er psykisk sårbar, siden hun fik en fødselsdepression efter fødslen af hendes og Walid ’Knaldperlen’ Bechera søn Marcus, der i dag er tre år.

LÆS OGSÅ: Hannah Melissa i stor sorg efter tragisk ulykke 

Men én ting har hun holdt hemmeligt. Nemlig hvilke konkrete psykiske diagnoser, hun har. Men i hendes biografi ’Bag facaden’, der netop er udkommet i dag, løfter hun sløret.

- Jeg lider af sygdommen paranoid skizofreni, angst og til tider svær OCD. Disse sygdomme er noget som fylder meget, og vil formentlig gøre det resten af mit liv, fortæller Kia ærligt i sin nye bog.

Her beretter Kia blandt andet om, hvordan hun i perioder hele livet har kunne se dyr og mennesker, der ikke var der, har haft ubehagelige stemmer i hovedet, haft angstanfald på grund af hallucinationerne og haft tvangstanker omkring, at ting ville bryde ud i flammer, eller at hun ville blive syg, hvis hun ikke vaskede hænder konstant.

LÆS OGSÅ: CHOK: 'Kongerne'-Kia eftersøgt af politiet

"Jeg ser, at jeg kvæler Marcus"

Men selvom Kia har levet med sygdommene hele sit liv og størstedelen af tiden har været normalt velfungerende, så blev hendes sygdomme forværret, da hun fik fødselsdepressionen.

- Efter jeg blev mor, er stemmerne jeg hører blevet markant højere og mere tydelige end nogensinde. Nogle gange bliver jeg bange for, om jeg kan finde på at gøre det stemmerne siger. Jeg ser det, som stemmerne vil have mig til at gøre. Jeg ser, jeg kvæler Marcus eller stikker Walle ned med en brødkniv om natten, skriver Kia, der størstedelen af sønnens liv har været indlagt og boet på bosted for psykisk udsatte, hvilket hun stadig gør.

Kia har aldrig været alene med sønnen Marcus, kun sammen med ekskæresten Walid

Kia og Walid til sønnen Marcus' barnedåb (Foto: Janus Nielsen)
Kia og Walid til sønnen Marcus' barnedåb (Foto: Janus Nielsen)

LÆS OGSÅ: Kias diagnose og andre private oplysninger afsløret

I bogen fortæller Kia ærligt om, at hun er inde i en af de absolut sværeste perioder i sit liv, men at hun har erkendt sine lidelser og prøver sit bedste på at komme videre, selvom det til tider virker umuligt og uoverskueligt.

- Fremtiden er uvis. Jeg håber, at jeg igen kan bo i min egen lejlighed i København. Og jeg håber, jeg kommer til at være mor for Marcus og kæreste for Walle, slutter Kia.

LÆS OGSÅ: Kias store lykke: Første jul med sønnen

Derfor skulle det være hemmeligt

Kia har siden sin fødselsdepression åbnet op omkring, at hun har lidt af psykiske problemer. Men det har før været en stor hemmelighed for hende, og indtil hendes bog udkom i dag, har det også været dybt privat for hende, hvilke psykiske sygdomme, hun led af.

- Det har betydet meget for mig at holde sygdommene hemmelige. Jeg har været hunderæd for, at det skulle skabe betydning for min fremtid, forklarer Kia i bogen.

Her beretter hun blandt andet om, hvordan hun følte sig fravalgt til 'Divaer i junglen', efter hun ærligt fortalte, at hun led af skizofreni til den indledende psykologundersøgelse, og at hun blev smidt ud af sin første praktikplads på social- og sundhedsassistentuddannelsen og direkte indlagt, fordi hun fortalte, at hun havde symptomer på skizofreni.

LÆS OGSÅ: 'Kongerne'-Kia er klar til nyt tv-program

Kia ville ikke ses anderledes på grundet sine lidelser. Derfor håber hun også, at hun med bogen nu kan være med til at nedbryde tabuet omkring psykisk sygdom, blandt andet ved at gøre opmærksom på de fordomme, der er om psykisk lidende mennesker, og som findes selv hos de professionelle, der passer på dem.

'Bag facaden' er udkommet i dag fredag som e-bog og er Kia Sødergreens selvskrevne biografi, hvor hun fortæller om sit liv frem til i dag.

LÆS OGSÅ: Kias dejlige jule-nyhed: Flytter hjem til København