Multikunstneren Volmer-Sørensen.
Multikunstneren Volmer-Sørensen.

Multikunstneren Volmer-Sørensen: Den store showmand

Det er i denne uge 110 år siden, Volmer-Sørensen blev født. Han blev kendt som tv-vært, skuespiller, konferencier, instruktør, tekstforfatter og revykonge.

Volmer Sørensen huskes som en af de helt store danskere inden for underholdningsbranchen. Han havde en fantastisk evne til at ramme lige det, der fik danskerne til at føle sig i godt selskab foran fjernsynet hjemme i stuerne, og han skrev op mod 1.000 sangtekster, hvoraf mange er blevet udødelige. Han stod også bag en række revyer, som år efter år gik fyldte selv den bagerste stolerække med grinende publikummer.

LÆS OGSÅ: Trist nyhed! Kong Charles har fået kræft

Men Volmers løbebane kunne være blevet helt anderledes, hvis det ikke havde været for 2. Verdenskrig. Krigen ændrede livet og skæbnen for mange mennesker, og det gjorde den også for Volmer.

Volmer-Sørensen viede sit liv til at underholde danskerne.
Volmer-Sørensen viede sit liv til at underholde danskerne.

Sejr Volmer-Sørensen kom til verden 7. februar 1914 og efter at have fået en nysproglig studentereksamen fra Frederiksberg Gymnasium, gik han i gang med at uddanne sig til jurist. Men musikken fik en kæmpe betydning for den unge Volmer, som lærte at spille klaver og orgel hos komponisten Poul Schierbeck.

LÆS OGSÅ: Sygdom på stribe: Nyt 'kongepar' tager over

Volmer-Sørensen var et musikalsk talent, og han uddannede sig til koncertpianist og gav en række koncerter i Danmark og i udlandet. Men alt dette sluttede, da det for alvor begyndte at ulme syd for grænsen i slutningen af 1930’erne, og da krigen kom, måtte Volmer finde en anden vej gennem livet. Han blev medstifter af en kabaret, og i 1941 blev han direktør for Hornbækrevyen.

LÆS OGSÅ: Efter demensdiagnose: Sådan går det Karsten Ree

Sejr for Volmer

Efter krigen var Volmer-Sørensen et kendt navn inden for underholdningsbranchen, og Danmarks Radio ansatte ham i 1950. Her kom han bl.a. til at stå bag et af tv-stationens mest populære programmer, ”TV i Tivoli”, som han bestyrede i over fire år. Det blev sendt direkte fra Tivolis Koncertsal og bød på et væld af kendte og ukendte kunstnere og et stort publikum i salen. Volmer var desuden konferencier på Danmarks første indsamlingsshow til fordel for ”Ungarnshjælpen” i 1957.

LÆS OGSÅ: Forsonet: Frederik og Joachim står sammen igen

Volmer-Sørensen var en kontroversiel mand, der vidste, hvad han ville, og han var ikke bange for at tage nogle konfrontationer med ledelsen, hvis han mente, de tog forkerte beslutninger. En disputs endte med, at han stoppede som fastansat på Danmarks Radio i 1962. Det hed sig, at han blev fyret, men det var i virkeligheden Volmer selv, der opsagde sin kontrakt.

En scene fra ”Familien Gyldenkål sprænger banken” med Kirsten Walther, Axel Strøbye og Volmer-Sørensen.
En scene fra ”Familien Gyldenkål sprænger banken” med Kirsten Walther, Axel Strøbye og Volmer-Sørensen.

Han aftalte med den daværende chef, at han kunne fortsætte som freelance-medarbejder, men han blev aldrig hyret til noget som helst. Det virkede som om, ingen på Danmarks Radio længere ville have med Volmer-Sørensen at gøre.

LÆS OGSÅ: Medie: Elvira Pitzner frikendt

Men Volmer kunne så meget andet, og i 1960’erne blev han storleverandør af sangtekster til ”Dansk Melodi Grand Prix”. I 1962 havnede han i en masse ballade, som endte med, at hans og Otto Franckers sang ”Jeg snakker med mig selv” blev diskvalificeret, og Gitte Hænning måtte synge sangen i udsendelsen uden for konkurrencen. Volmer vandt alligevel med teksten til ”Vuggevise”.

Året efter strøg ”Dansevise” med Grethe og Jørgen Ingmann til tops – både i Danmark og ved ”Eurovision Song Contest” i London. Teksten var igen af Volmer-Sørensen.

LÆS OGSÅ: Efter svømme-exit: Sarah Bro afslører svær identitetskrise

En sprælsk herre

Volmer-Sørensen var gift tre gange. Det første ægteskab med Thora Fønns varede fra 1937-41. Med hende nåede han at få tre børn, men han var en sprælsk herre og langt mere showmand end far. Under Thoras tredje graviditet pakkede han sit tøj og forlod sin familie.

LÆS OGSÅ: Efter overdosis: Rikke kæmper fortsat for datteren

Fra 1944-58 var han gift med skuespillerinden Hedvig Volmer, og herefter levede han resten af sit liv sammen med sangerinden Grethe Sønck. De giftede sig i 1968, og hun var hans partner både i privatlivet og i revyerne.

Grethe Sønck og Volmer-Sørensen nåede at få 24 år sammen.
Grethe Sønck og Volmer-Sørensen nåede at få 24 år sammen.

Netop revyerne blev endnu en stor triumf for Volmer-Sørensen. Han blev fra 1972 en succesfuld direktør for ”Nykøbing F. Revyen”, som han omdøbte til ”Revykøbing”. Sideløbende stod han bag Amager Scenen, som bød på revyer, lystspil, musicals og operetter.

LÆS OGSÅ: 'Shaolin'-stjerne afslører spontant bryllup

I årene 1979-82 var Volmer direktør for Danmarks største revy, ”Cirkusrevyen”, og han var ikke bleg for selv at gå på scenen, hvilket hans sang ”Livets gang”, også kendt som ”Pensionistvisen”, fra 1980 er et godt eksempel på. Den blev en landeplage med ham og hustruen, Grethe Sønck.

Volmer har også vist prøver på sin skuespilkunst i en lang række teaterstykker og i filmkomedier som ”Min kones ferie”, ”Familien Gyldenkål sprænger banken” og ”Rend mig i traditionerne”.

LÆS OGSÅ: Derfor vender Basim tilbage: Smiler igen

Volmer-Sørensen var konferencier på det store indsamlingsshow til fordel for Ungarn i 1957. Her åbner han kuverter sammen med Frøken Fortuna.
Volmer-Sørensen var konferencier på det store indsamlingsshow til fordel for Ungarn i 1957. Her åbner han kuverter sammen med Frøken Fortuna.