Forsonet: Frederik og Joachim står sammen igen

Da Frederik blev udråbt som konge, sørgede han for at inkludere sin lillebror mest muligt.

Efter nogle svære år, ser det igen lyst ud for kong Frederik, 55, og prins Joachim, 54.

Da han blev udråbt som konge, sørgede Frederik for at inkludere sin lillebror mest muligt.

LÆS OGSÅ: Kronprins Christian bliver regent for første gang

Og præcis hvor vigtigt det var for ham, at Joachim var til stede på den store dag, blev understreget af eksklusive billeder taget før og under udråbelsen fra Christiansborgs balkon.

Efter kong Frederiks første statsråd stod prins Joachim klar i tronsalen og kunne som den første sige tillykke til sin bror. Og under selve udråbelsen var Joachim inviteret til at blive i tronsalen.

LÆS OGSÅ: Her er det! Dronning Margrethes hemmelige dokument

Her stod han sammen med dronning Mary og kongens børn, og sammen så de stolt, hvordan Frederik blev hyldet af folket og holdt sin første tale som konge.

Artiklen fortsætter nedeunder billederne...

Efter statsrådet fik kong Frederik den første lykønskning af sin lillebror. Ved siden af Joachim stod dronning Marys storesøster, Jane Stephens, 58.
Efter statsrådet fik kong Frederik den første lykønskning af sin lillebror. Ved siden af Joachim stod dronning Marys storesøster, Jane Stephens, 58.
Sammen med kronprins Christian, prins Vincent og prinsesse Josephine, stod prins Joachim i tronsalen og så udråbelsen.
Sammen med kronprins Christian, prins Vincent og prinsesse Josephine, stod prins Joachim i tronsalen og så udråbelsen.

Og om aftenen var Joachim inviteret til familiemiddag i Frederik 8.s Palæ.

At forholdet mellem deres to familier har været vanskeligt, bekræftede prinsesse Marie, da grev Nikolai, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena mistede deres prinse- og prinsessetitler.

- Det er kompliceret, nemlig. Det er det, sagde hun i oktober 2022 i et stærkt følelsesladet interview med B.T. om forholdet til det daværende kronprinspar.

Og kort efter bekræftede kong Frederik, at den var gal.

– Der er opstået en uoverensstemmelse i min familie, hvilket ikke er noget nyt, for i mange familier opstår der uoverensstemmelser i forbindelse med tid og rum. Nu er det så opstået i min familie, sagde han og understregede, at han havde 'masser af kommunikation' med prins Joachim.

Sidste år så de to familier hinanden igen ved et par lejligheder, blandt andet dronningens 83-års fødselsdag i april og ved kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober. Og juleferien tilbragte de sammen på Marselisborg Slot.

Dog var prins Joachim alene i Danmark til tronskiftet. Prinsesse Marie var blevet i USA for at passe børnene.

Mens hun i Frankrig havde en stilling som særlig kulturrepræsentant ved den danske ambassade, koncentrerer Marie sig nu fuldt ud om parrets børn. Og de nyder deres nye liv i den amerikanske hovedstad efter fire år i Paris.

LÆS OGSÅ: Frederik viderefører vigtig tradition

– Børnene er henrykte, de er så imponerede og har allerede fået nye venner og bekendte, har prins Joachim sagt om Henrik og Athena til TV 2 News.

Om Marie får en lignende stilling i Washington D.C. er uvist, men ligesom Joachim har hun bestemt ikke glemt sine protektioner, som hun giver så meget opmærksomhed som muligt.

Senest var hun i december i Danmark for at deltage i markeringerne af World AIDS Day.

Der er heller ingen tvivl om, at prinsefamilien på et tidspunkt vender hjem til Danmark igen. Det har de senest understreget med købet af en villa på Vedbæk Strandvej, som de bor i, når de er her.

– Danmark er vores base, Danmark er vores hjem, slog prins Joachim fast i efteråret.

LÆS OGSÅ: WOW: Ny fiktionsserie på vej om dronning Margrethe

Artiklen fortsætter nedeunder billedet...

Prins Joachim, prinsesse Marie, komtesse Athena og grev Henrik.
Prins Joachim, prinsesse Marie, komtesse Athena og grev Henrik.

Et tæt forhold

Der er blot 13 måneder mellem Frederik og Joachim, og som børn og unge var de nærmest uadskillelige.

– Vi har et tæt forhold, og vi er lært op til at være selvstændige. Vi har altid været lidt væk fra vores forældre og været meget os selv, sammen, sagde kong Frederik om deres forhold i biografien 'Under bjælken'.

Her fortalte han også, hvordan Joachim i en periode nærmest havde været som en storebror for ham. Det blev dog også afsløret, at de havde set mindre til hinanden efter Joachims skilsmisse fra grevinde Alexandra, som han ikke fortalte Frederik om.

– Jeg tror, at jeg skuffede ham meget ved ikke at bruge ham mere, forklarede Joachim, der i de år primært sms'ede med Frederik.

Således var det også på sms, at han fortalte ham om frieriet til prinsesse Marie. Og fik et tillykke retur.

Men tiden læger alle sår, og nu nyder de to brødre igen et godt forhold.

– Han har sgu altid været der på en eller anden måde, og det er han stadig. Et meget roligt menneske, som ikke prøver at gøre mere ud af sig selv, end han er, sagde kongen om sin bror i 'Under bjælken'.

LÆS OGSÅ: Kong Frederiks private tanker og overvejelser

Prins Joachim og kong Frederik.
Prins Joachim og kong Frederik.