Her er det! Dronning Margrethes hemmelige dokument

Det Kongelige Bibliotek afviste, men statsministeriet har givet norsk historiker en kopi af abdikationserklæringen.

Med en grøn Ball Penten-pen underskrev dronning Margrethe søndag den 14. januar ved 14-tiden erklæringen om abdikation ved et Statsråd på Christiansborg Slot.

Dermed gjorde hun sin ældste søn til kong Frederik 10.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Dronning Mary trøstede håndboldherrerne

Et par dage senere meddelte Rigsarkivet, at de havde modtaget erklæringen, der skal opbevares i det særlige magasin for dokumenter "af enestående national betydning".

- Abdikationserklæringen opbevares fysisk i Rigsarkivet og skannes og offentliggøres ikke, lød det.

LÆS OGSÅ: Martha fejret af kong Frederik på sin 100-års dag

Men ved statsrådet underskrev dronning Margrethe faktisk to eksemplarer af erklæringen, og den anden bliver opbevaret i Statsministeriet.

Det blev opklaret af den norsk historiker Dag Trygsland Hoelseth, da han rettede henvendelse til Statsministeriet og fik en kopi udleveret.

Dronning Margrethe underskriver søndag den 14. januar 2024 erklæringen om abdikation i Statsrådet på Christiansborg Slot.
Dronning Margrethe underskriver søndag den 14. januar 2024 erklæringen om abdikation i Statsrådet på Christiansborg Slot.

- Ministeriet havde generøst tolket min mail som en anmodning om aktindsigt og havde besluttet sig for at imødekomme den, skriver han ifølge Weekendavisen på sin blog, hvor han har offentliggjort det danmarkshistoriske dokument.

LÆS OGSÅ: Prinsesserne i mors frakker: Stilfulde søstre

I dokumentet, som HER&NU har fået tilladelse af Dag Trygsland Hoelseth til at bringe, står der:

"Vi, Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, af Guds nåde Danmarks Dronning, skal herved meddele, at Vi med Vor underskrift på dette dokument frasiger Os tronen. (sign). Givet på Christiansborg Slot, den 14. januar 2024."