Eurovision 2023
Eurovision 2023

Israel truer med at trække sig fra Eurovision

Hvis Israel bliver bedt om at ændre sangteksterne i deres bud på en vindersang, vil landet trække sig fra konkurrencen.

Sidste lørdag løb det årlige danske Melodi Grand Prix af stablen, men imens den stod på fest, musik og dans indenfor i DR Koncerthuset, stod den på demonstrationer og kampråb ude foran, som krævede, at Israel skal udelukkes fra Eurovision Song Contest 2024 på grund af krigen i Gazastriben efter Hamas' angreb på Israel i oktober.

LÆS OGSÅ: Se forskellen: 'Paradise'-Vivi har taget 7 kilo på

Artiklen fortsætter under videoen...

Det var også først fire dage senere, at vinderen Saba Lykke Oehlenschlæger meldte ud, at hun havde tænkt sig at tage til Malmø og repræsentere Danmark til trods for Israels deltagelse.

Men selvom EBU - European Broadcasting Union, der står for at organisere Eurovision - har slået fast, at de ikke kommer til at udelukke Israel, så er der nu en chance for, at Israel selv melder fra.

Ifølge BBC truer Israel med at trække sig, hvis EBU forsøger at "censurere" landets bidrag, sangen 'October Rain', til konkurrencen.

Det sker, efter teksterne til sangen, der synges af 20-årige Eden Golan, blev lækket til medierne tidligere på ugen.

LÆS OGSÅ: Ærlige Basim: Hun var den rigtige vinder

Det israelske dagblad Israel Hayom mener ifølge BBC, at sangen på flere måder refererer til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober sidste år, gennem blandt andet titlen på sangen, sangteksterne "They were all good children, each one of them", der angiveligt henviser til ofrene fra terrorangrebet, og linjerne "Who told you boys don't cry / Hours and hours / And flowers / Life is not a game for the cowards", hvor referencen til blomster angiveligt er militært slang for krigsofre.

Eurovision har klare regler, der forbyder politiske budskaber i sangene, og derfor har EBU ifølge BBC meldt ud, at de er ved at gennemgå sangteksterne i Israel bidrag.

Hvis afgørelsen bliver, at sangen er uacceptabel, så vil Israel få muligheden for enten at ændre sangtekserne eller komme med et nyt bud på en vindersang.

LÆS OGSÅ: Camilla Frederikke udsat for utroskab: Han kørte et dobbeltliv

Men ifølge den israelske tv-station KAN vil man afvise alle anmodninger om at ændre sangen. Man mener, at selvom sangen afspejler befolkningens følelser i denne tid, så er den ikke politisk. Hvis sangen ikke bliver godkendt, betyder det altså, at Israel vil trække sig fra Eurovision.

I første omgang må vi afvente, hvad EBU's afgørelse bliver.

LÆS OGSÅ: Mai Manniche trækker i land: Må ikke bruge kongehuset