Saba har besluttet sig: Derfor tager jeg til Malmø

Saba Lykke Oehlenschlæger vandt Dansk Melodi Grand Prix 2024 og vil stå på scenen til Eurovision Song Contest.

Ved Dansk Melodi Grand Prix 2024 var der demonstranter foran DR Koncerthuset som krævede, at Israel skal udelukkes fra Eurovision Song Contest 2024 på grund af krigen i Gazastriben efter Hamas' angreb på Israel i oktober.

Kort efter Saba Lykke Oehlenschlæger lørdag aften havde sikret sig sejren med sangen "Sand", blev hun af flere medier spurgt ind til, hvilke tanker hun på den baggrund havde gjort om at deltage i de internationale finaler.

LÆS OGSÅ: Ankerstjerne afslører nyt om nye Seebach-numre

Hun fortalte nyhedsbureauet Ritzau, at hun ikke havde gjort sig mange overvejsler, fordi det lå hende fjernt at blive den danske deltager.

- Så det er også nogle af de ting, jeg skal hjem og virkelig overveje, hvordan vi håndterer den situation. Det fylder jo enormt meget. Så det har jeg ikke mere at sige til nu, sagde den 26-årige sanger til Ritzau.

LÆS OGSÅ: TV 2-deltager amok: Dømt for at bide dørmand

Og nu - fire dage senere - har Saba truffet sin beslutning.

Hun kommer til at repræsentere Danmark i Malmö Arena i maj.

Artiklen fortsætter under billedet...

Saba Lykke Oehlenschlæger.
Saba Lykke Oehlenschlæger.

- At vinde Dansk Melodi Grand Prix er en kæmpe sejr, ikke kun for mig personligt men også for de mennesker, som føler sig spejlet i mig og deler min historie. De seneste dage har været fuldstændig vilde, og jeg har først nu fået nogenlunde styr på alle de følelser, gode som mindre gode, som går gennem min krop, siger hun om sejren.

LÆS OGSÅ: Christiane åbner op om fødslen: Jeg var panisk angst

- Da jeg for et år siden besluttede mig for at stille op i Dansk Melodi Grand Prix, var det med det primære formål at ændre på en kedelig statistik, som tydeligt viser, at brune mennesker ikke er godt nok repræsenteret i en musikfest som denne. Jeg er den første brune kvindelige soloartist, som har vundet et Dansk Melodi Grand Prix, og det vil for altid være en historisk sejr, som jeg er stolt af, og som jeg kan mærke, mange andre også føler sig repræsenteret i.

Saba Lykke Oehlenschlæger har siden lørdag aften drøftet situationen med DR og holdet bag hendes sang.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Vild fest efter Dansk Melodi Grand Prix

- Glæden blegner i skyggen af situationen i Mellemøsten og de frygtelige ting, som sker i Gaza. Jeg deler fortvivlelsen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation. Jeg har også et håb om, at EBU lytter og tager alle indtryk ind. Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig, og fordi jeg tror på, at jeg, med den jeg er og hvad jeg står for, kan ændre noget for mange mennesker, siger hun og tilføjer:

- Det har ikke været nogen nem beslutning for mig. Men jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordringer, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderende fest, hvor jeg kan repræsentere en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde. Jeg kan repræsentere meget, men situationen i Mellemøsten er mere, end jeg kan bære på mine skuldre. Jeg ønsker kærlighed og fred til alle mennesker. Verden er svær og voldsom. Jeg ser jer, og jeg håber, I ser mig, slutter Saba Lykke Oehlenschlæger.

LÆS OGSÅ: Sara Bro stolt efter bryst-ups: Jeg anede det ikke