Steffen Jensens skjulte lidelser: Familien har betalt prisen

Steffen Jenses karriere har ikke været smertefri. I dag kæmper han med flere psykiske lidelser.

Et langt liv med masser af rejser i Mellemøsten ud til krigenes frontlinje iført beskyttelseshjelm og skudsikker vest har sat sine dybe spor i TV 2’s korrespondent Steffen Jensen.

LÆS OGSÅ: Stort drama i kongehuset

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Pia Olsen Dyhr er i selskab med sin bonusdatter...

Der er langt fra morterild og vejsidebomber til den lille idylliske provinsby Tranekær på Langeland midt i smørhullet Danmark, hvor Steffen Jensen tager imod HER&NU til kaffe og kanelsnegle i efterårssolen på terrassen sammen med hustruen Luli.

LÆS OGSÅ: Jeanette Ottesen har født

Men bag provinsromatikken er der dage, hvor Steffen kæmper så hårdt, at han ikke kommer ud af sengen eller i bad. Han lider af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) og depression.

– Her på tærsklen til pensionen er jeg ked af, at jeg mest har dækket konflikterne og fanatismen, for Mellemøsten er så meget mere, men det smukke har næsten ingen chance for at komme i medierne. (Foto: Nahal Oz/TV 2)

– Det er kommet langsomt snigende. Jeg begik den dumme fejl, at de første gange, jeg kom hjem fra frontlinjen og havde set nogle grimme ting, så syntes jeg ikke, at jeg mærkede noget og tænkte: ”Hold da op, jeg er åbenbart lavet af et særligt stof og kan godt klare den slags.” Der gik mange år, hvor jeg ikke følte, at der var noget galt, hvor jeg stadig kunne fungere sammen med min familie, fortæller Steffen, 66, som medvirker i TV 2-programserien 'Min skjulte smerte'.

LÆS OGSÅ: Efter hård kritik: Melvin afslører glædelige nyheder

Det hele ændrede sig under Golfkrigen i Irak i 2003, hvor han oplevede, at vesterlændinge var attraktive mål, og han derfor var bange døgnet rundt, når han var sendt ud. Dengang boede han i Israel med sin familie.

LÆS OGSÅ: Højgravide Tina Müller til landskamp: Spændt og nervøs

– Når jeg havde været ude i en måned og kom hjem til Jerusalem i 14 dage, så gik jeg bare i seng og blev der 3-4 dage uden at kunne stå op. Selv når jeg var kommet op, var jeg der fysisk, men ikke med min sjæl. Mentalt var jeg som en karklud. Jeg kunne intet. Så min familie har betalt den højeste pris, siger han og kalder sig selv en dødvægt for familien.

Artiklen fortsætter under billedet...

Tung arv

Steffen bliver meget rørt, når han taler om sin elskede hustru, Luli, og børnene, Sarah på 32 år og Jonathan på 30.

– Jeg er så heldig, i modsætning til mange kollegaer og soldater, at min familie har holdt fast og har accepteret alle mine særheder. De har været min redningsflåde, for havde jeg ikke haft dem, så var jeg gået fuldstændigt op i limningen, siger Steffen, hvis store sorg er, at hans sygdom har påvirket hans børn.

LÆS OGSÅ: Store ændringer af ny sæson ‘Bachelor’

– Jeg kan jo se, at det har præget mine børn, for de er simpelthen blevet så overbeskyttende. Og jeg kan genkende det, for min egen far havde – formentligt – også PTSD, efter han blev taget af nazisterne og sad i koncentrationslejr. Han havde også nogle ture, hvor han gik helt ned, så jeg var meget beskyttende over for ham, og det kan jeg jo desværre se, at jeg har givet videre til mine egne børn. Og min dejlige kone passer jo også på mig på den mest fantastiske måde.

Artiklen fortsætter under billedet...

– Når jeg hører, at der er kampe i Mellemøsten, så er jeg nervøs, når telefonen ringer og jeg farer sammen, for jeg frygter, at de ringer og siger, at jeg skal af sted. Men jeg vil jo gerne af sted og fortælle historierne. (Foto: Bo Nymann)

Steffen Jensen har ikke været tæt på rigtig krig siden 2015 i krigen mod Islamisk stat i Mosul

– Jeg rejser stadig, men jeg melder mig ikke frivilligt til krigszonerne mere. Jeg har indset, at jeg ikke er lavet af teflon eller kevlar. Jeg får stadigvæk perioder med depression, hvor jeg går fuldstændigt i sort, ikke kan komme ud af sengen og ikke kan komme i bad, siger Steffen Jensen, som trods PTSD ikke er færdig som Mellemøstenkorrespondent.

LÆS OGSÅ: Vilde Trine drømmer om et bofællesskab: Vil ikke puttes i kasse

– Det er lidt ambivalent, for jeg lever, når jeg er derude, hvor mine journalistiske batteriet bliver genopladet, når jeg møder mennesker, som fortæller de vigtige historier, siger han.

Programmet 'Min skjulte smerte' vises onsdag den 28. september på TV 2.