Svensk tv-program under kritik: Kopierer dansk hit-serie

Den svenske statskanal, SVT, kritiseres for at have kopieret en dansk hit-serie fra DR.

I nabolandet Sverige sender den svenske statskanal, SVT, i øjeblikket dokumentar-serien 'Historien om Sverige', der præsenteres som 'en unik satsning'.

LÆS OGSÅ: Sådan har du aldrig set 'Gasolin'-stjernen før

'Historien om Sverige' skildrer en række vigtige historiske nedslag med den berømte skuespiller Simon J. Berger i værtstjansen, der beretter om Sveriges historie op gennem tiden.

Men det 'unikke format' klinger dog en anelse hult herhjemme i Danmark.

For tilbage i 2017 var DR's store satsning nemlig dokumentar-serien 'Historien om Danmark', med skuespiller Lars Mikkelsen som vært, hvor han også tog seerne ved hånden gennem flere epoker af Danmarkshistorien.

LÆS OGSÅ: 'X Factor'-stjernen Mathilde Caffey er dømt for groft overfald

Berlingske fortæller, at kopieringen også er noget, som Mattias Oscarsson, filmredaktøren på Sydsvenskan, er opmærksom på.

LÆS OGSÅ: Nicole efter 'Robinson': Jeg har fået et andet syn på livet

Talrige henvendelser fra læsere af avisen pegede på tydelige ligheder mellem de to programmer, hvilket fik ham til at dedikere tid til at sammenligne de to serier.

- Vi ser en næsten identisk rekonstruktion af, hvordan bønder ankommer med båd og møder fjendtlige jægere. Som en fredsgave medbragte førstnævnte noget helt nyt og revolutionært for menneskeheden: korn. Pludselig, fra venstre, kommer vores fortællere direkte ind i scenen. I det danske Lars Mikkelsen (i blå frakke, red.), der peger på den truede landmand og siger: 'Med hans ankomst ændrer alt sig.' I den svenske er det Simon J. Berger (i blå jakke), der siger: 'Efter dette møde bliver intet det samme,' skriver Mathias Oscarsson.

LÆS OGSÅ: Ukendt kunstner gør det igen

Artiklen fortsætter nedeunder billedet af skuespillerne Simon J. Berger og Lars Mikkelsen...

Produktionen taler ud

Udover sammenligningen af de danske og svenske programmer, undrer Mathias Oscarsson sig også over, at der heller ikke er indikation på et muligt samarbejde mellem DR og SVT i rulleteksterne i den svenske udgave.

LÆS OGSÅ: Nu er lejligheden sat til salg: Se Michaels bolig her

Videre skriver Mathias Oscarsson, at han har haft en mailkorrespondance med Patrick Bratt, producenten bag 'Historien om Sverige', hvormed Patrick Bratt også erkender, at der er ligheder mellem de to programmer.

LÆS OGSÅ: Jørgen Skouboe trækker stikket: Alderen tynger

DR's 'Historien om Danmark' var en stor satsning, hvor 1,2 millioner seere så det første afsnit. Og man kan stadigvæk se dokumentar-serien lige HER.