‘Årgang 20’-deltager taler ud: Min mor er årsag til min angst

For to år siden fandt Lisbeth Vernsted-Fabricius ud af, at hun lider af angst, og at hun har gjort det hele livet. Hun mener selv, at hun har arvet angsten fra sin mor. 

Da Lisbeth Vernsted-Fabricius var lille var hendes mor altid lige rundt om det nærmeste gadehjørne, hvis der nu skulle ske hendes datter noget.

- Jeg var enebarn, så min mor har altid været meget overbeskyttende over for mig, forklarer Lisbeth, og fortsætter:

- Hun havde angst for, at jeg ville komme til skade. Nøjagtigt på samme måde som jeg har angst i dag.

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller afslører druk og alkoholmisbrug

Ifølge flere forskere har 'Generaliseret angst' en vis avelighed, og Lisbeth er da også helt sikker på, at hendes mors angst har smittet af på hende.

- Når man kan mærke, at ens mor er bekymret, bliver man automatisk selv bekymret. Jeg kan huske, at jeg allerede som seks-syv årig begyndte at være på dupperne. Jeg kiggede i alle skabene, under sengen, låste døren osv. for at føle mig i sikkerhed derhjemme.

LÆS OGSÅ: IKKE SET PÅ TV: Kæresten hjalp Sofie inden sing-off

Det var dog først, da Lisbeth stod med en flyttekasse i hånden og den ene fod ude af barndomshjemmet, at hendes mor fortalte hende om sin sygdom.

- Min mor fortalte mig om sin angst, da jeg flyttede hjemmefra. Det var nemlig enormt svært for hende. Hun troede nærmest, at jeg ikke eksisterede længere, da jeg flyttede, forklarer Lisbeth og fortsætter:

- Hun fik enormt svært ved at sige farvel. Og når jeg var på besøg hos hende og skulle hjem, blev hun meget ked af det, da hun følte, at der ville ske mig noget.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 20’-Lisbeth: Sådan reagerede min krop på medicinen

I dag er Lisbeth enormt opmærksom på ikke at give sin angst videre til sine børn.

- Jeg prøver at holde mine bekymringer for mig selv, og nu har jeg også været på medicin et stykke tid. Det hjælper, forklarer hun.