Prins Joachim advarer om fremtiden: Vi er løbet tør for tid

I forlængelse af Ruslands invasion af Ukraine påpeger prins Joachim, at de vestlige lande over en bred kam er bagud med at omstille sig efter invasionen.

I al hemmelighed var prins Joachim midt i februar tilbage i Danmark for at tale ved etårs jubilæet for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Og ved mødet på Aalborg Universitets campus i Københavns Sydhavn tog kongens bror for alvor bladet fra munden.

LÆS OGSÅ: Jens Jacob Tychsen spillede med ødelagt ben: Glæden forsvandt

I sin egenskab af forsvarsindustriattaché på den danske ambassade i Washington talte han dunder om vigtigheden af at omstille sig til den nye virkelighed.

I hans øjne begyndte advarselslamperne til Vesten allerede at blinke i 2008, da Rusland besatte store dele af Georgien, og det tog til, da de i 2014 annekterede den ukrainske halvø Krim.

Og med den russiske invasion af Ukraine for to år siden stod det for alvor klart, at man ikke længere kunne ignorere det.

– Det var 24. februar 2022, at vi faktisk gned os i øjnene og vågnede op til en virkelighed. Fordi den havde ligget der, og ukrainerne havde betalt prisen allerede gennem otte år. Det er den negative dividende, som vi betaler nu. For nu har vi ikke tid mere, sagde prins Joachim til Altinget.dk ved den efterfølgende reception.

LÆS OGSÅ: Benjamin og Line afslører: Sådan kender vi hinanden

Ifølge mediet brugte han ikke ord som oprustning af forsvaret eller et aggressivt Rusland, men pegede på, at de vestlige lande over en bred kam er bagud med at omstille sig efter invasionen, og at det koster penge.

Mens prins Joachim som forsvarsattaché har rang af brigadegeneral i hæren, blev kong Frederik ved tronbestigelsen både admiral og firestjernet general.
Mens prins Joachim som forsvarsattaché har rang af brigadegeneral i hæren, blev kong Frederik ved tronbestigelsen både admiral og firestjernet general.

Ikke for politisk

Ifølge politisk kommentator og kongehusekspert Thomas Larsen er prins Joachims udtalelser politiske, men de overskrider ikke grænserne for, hvad et medlem af kongehuset kan sige.

– Det er fuldstændig inden for skiven. Ja, det er politisk. Men den analyse, som prins Joachim leverer, kan 99 procent af Folketinget tilslutte sig i dag, siger han til Altinget.

LÆS OGSÅ: Keld og Hilda sælger millionvilla

I starten af februar lød det i en trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste at 'Rusland har en intention om at bruge sine militære magtmidler til at udfordre NATO-lande'.

Sidste år indgik regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget et forsvarsforlig, der skulle tilføre forsvaret over 155 milliarder til over 10 år, men nu er der planer om at genåbne det for at fremrykke investeringerne, fordi Danmarks sikkerhedssituation hurtigt er forværret.

LÆS OGSÅ: Chok og forvirring: Hvad skal der ske i kongehuset?

Kong Frederik, 55, og dronning Margrethe, 83, med det ukrainske præsidentpar, Volodymyr Zelenskyj , 46, og Jelena Zelenska, 46, på Amalienborg.
Kong Frederik, 55, og dronning Margrethe, 83, med det ukrainske præsidentpar, Volodymyr Zelenskyj , 46, og Jelena Zelenska, 46, på Amalienborg.

Putins kolde øjne

Dronning Margrethe har mødt Vladimir Putin tre gange, og den 71-årige russiske præsident ætsede sig allerede første gang på Amalienborg i 2011 ind i majestætens hukommelse.

– Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv, fortalte dronning Margrethe sidste år i et interview med Weekendavisen.

LÆS OGSÅ: Hun er Peter Sommers store kærlighed

PM Putin meets with Queen of Denmark HM Margrethe II
PM Putin meets with Queen of Denmark HM Margrethe II

Samme år var Putin vært for regentparret i Moskva under et officielt besøg i Rusland, og siden fik hun ham til bords i forbindelse med markeringen af 70-året for D-dag i Normandiet i 2014.

– Man siger nogle få forekommende ord, fordi man er jo et velopdragent menneske. Man skal jo ikke vise en alt for skarp kold skulder, for det er jo også en handling, har dronning Margrethe fortalt DR om middagen.

Den 83-årige majestæt læser næsten alle aviser dagligt, og hun har fortalt, at hun ivrigt bladrer efter, hvad der står om Ukraine.

– De har brug for noget tungt (våben, red.). Og de viser også, at de kan bruge det. Det er dybt imponerende. Putin troede, at han kunne splitte hele Europa ad, men han fik os til at stå sammen. Det har betydet noget, at vi alle kunne opleve et folk, der sagde: 'Nej, det skal være løgn.' Det er meget stærkt.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Her er alle deltagerne i 'Den store juniorbagedyst'