Marys store forvandling: Som skabt til rollen

Kong Frederik lovpriste dronning Mary i bogen 'Kongeord' og talte varmt om dem som ægtefæller og makkerpar.

Halvanden måned efter tronskiftet er dronning Mary, 51, ved at finde sig til rette i sin nye position som majestæt.

Mens kongeparret endnu er ved at sætte hele det hold, som skal hjælpe dem med deres mange pligter, så har de også taget hul på den nye hverdag.

LÆS OGSÅ: Kronprinsessepar på tur: Styrker forholdet

Sidste mandag var Mary således på sin første opgave som Danmarks dronning.

Hun forestod uddelingen af årets EliteForsk-priser i Dronningesalen i Den Sorte Diamant, men allerede ved ankomsten viste dronningen, at selv om meget er anderledes, så har hun som mor til fire konstant et blik på dem omkring hende.

LÆS OGSÅ: Kender ikke årsagen: Barbara Moleko indlagt

Hun bemærkede straks, at blomsterpigen Lily blev stående, mens alle andre begyndte at bevæge sig indenfor. Dronning Mary lagde derfor hurtigt en arm om hende og sørgede for, at den otte-årige pige kom med ind i varmen.

Dronningen sørgede for, at blomsterpigen Lily kom med ind i varmen.
Dronningen sørgede for, at blomsterpigen Lily kom med ind i varmen.
Mary var elegant i et sæt fra The Fold London, der er et britisk mærke til kvinder, som ønsker luksuriøst businesstøj. The Fold kalder sig selv det feminine alternativ til jakkesættene fra Savile Row.
Mary var elegant i et sæt fra The Fold London, der er et britisk mærke til kvinder, som ønsker luksuriøst businesstøj. The Fold kalder sig selv det feminine alternativ til jakkesættene fra Savile Row.

Kongeparret har endnu ikke taget stilling til hvilke protektioner, de vil beholde eller overtage fra dronning Margrethe, men Mary Fonden vil fortsætte sit sociale arbejde, ligesom det forventes at dronningen vil udvide sit engagement for kvinder og børn gennem FN's organisationer.

I sin bog 'Kongeord' bekræftede kong Frederik, 55, også, at en del af deres arbejde fremover vil være i udlandet.

– Vi kommer til at gøre det anderledes end min mor, både hvad angår kongehusets organisation og administration, og hvordan vi som familie veksler mellem arbejde og fritid. Det er vigtigt med timeouts, fordi vi sandsynligvis får endnu mere at lave. Mary og jeg har interesseområder, der i stigende grad vil kræve vores tilstedeværelse i vidt forskellige fora herhjemme og i udlandet, fortalte han blandt andet.

Og dronningen har allerede styr på en del af det team, der skal hjælpe hende med at nå målene. Hun har for nylig ansat Heidi Krumhardt Mortensen i en nyoprettet stilling som rådgiver. Hun har tidligere været kommunikationschef i Mary Fonden og har speciale i ledelsesrådgivning, præsentationsteknik og tekstforfatning.

LÆS OGSÅ: Sofie Østergaard stopper

Dronning Mary med Heidi Krumhardt Mortensen, 49, ved et arrangement i 2019.
Dronning Mary med Heidi Krumhardt Mortensen, 49, ved et arrangement i 2019.

Derudover skal Henriette Ellermann-Kingombe, der i tre år har været både hofdame og privatsekretær for dronning Mary, nu koncentrere sig fuldt ud om arbejdet som privatsekretær. Ellermann-Kingombe har i årtier arbejdet i centraladministrationen og kom fra Udenrigsministeriet, hvor hun havde særligt ansvar for Danmarks samarbejde med FN.

LÆS OGSÅ: Søren Papes Poulsens forældre i stor sorg: De har det rigtig skidt

I 'Kongeord' talte kong Frederik også om, hvor vigtigt det er for ham at have dronning Mary ved sin side, og de forandringer, der måtte komme, bliver ikke paladsrevolutioner.

– Vi har haft tid til at forberede os som kronprinspar, så skiftet fra én regent til en anden skulle gerne opleves som et ganske almindeligt sporskifte, uden at det ryster for meget i togvognen, slog kongen fast.

Skabt som dronning

Kong Frederik lovpriste dronning Mary i 'Kongeord' og talte varmt om dem som ægtefæller og makkerpar.

– Ingen konge uden en dronning, og i alle tanker, ideer og visioner bag mit kongeord finder man også dronning Mary. Det kan hun takke sig selv for. Mary er skabt ind i den rolle, der til dels er bygget af hende selv, fordi hun er en kvinde af tiden. Hun er opmærksom på alle de forandringer, som verden står overfor, og hun er organiseret i sit tankesæt omkring, hvor og hvordan hun ønsker at være og bistå mig som dronning. Dér har vi bygget et parallelt spor, hun og jeg, sagde han i bogen, der er skrevet af forfatteren Jens Andersen.

LÆS OGSÅ: Fik pacemaker i Malaysia: Kong Harald hentet hjem til Norge

Dronning Mary.
Dronning Mary.