Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary: Klar som kongepar

Dronning Margrethe er helt tryg ved, at kronprinsparret skal tage over.

Mens dronning Margrethe nyder en velfortjent ferie på Château de Cayx, er kronprins Frederik, 55, trådt til som regent med kronprinsesse Mary, 50, ved sin side.

LÆS OGSÅ: Tilstanden forværret: Jeg er grædefærdig

Og nu får de lov at stråle sammen som det kongepar, der til sin tid skal afløse den 83-årige majestæt.

På søndag skal de sammen til Christiansfeld og ved en stort anlagt folkefest markere byens 250-års jubilæum.

Dronningen er de næste par uger på vinslottet i Cahors.
Dronningen er de næste par uger på vinslottet i Cahors.

Dronningen er helt tryg ved, at kronprinsparret skal tage over, og hun viste sidste år, at hun er ved at forberede deres regeringstid. For at ”slanke monarkiet” til den nye generation, fratog hun prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse.

LÆS OGSÅ: Robert Hansen dømt skyldig: Her er dommen

Ikke nogen videre populær beslutning, men nødvendig for at være i takt med tiden.

Tryg ved Frederik

– For mig har det været vigtigt, at det ikke skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning. Det var bedre, at det var mig (...) For så er det den gamle kone, der har besluttet det, forklarede hun i et opsigtsvækkende interview i Weekendavisen.

Det blev lavet få dage før, hun blev alvorligt syg og måtte gennemgå en omfattende operation i ryggen. I samtalen med chefredaktør Martin Krasnik talte hun også om, hvor tryg hun er ved, at kronprinsen står klar.

LÆS OGSÅ: Har du undret dig? Så lange er speeddates i 'Landmand søger kærlighed'

– Jeg ser ikke væk fra døden, jeg bøjer ikke udenom, men jeg tænker ikke meget på det. Og så er der jo det ved døden, at det under ingen omstændigheder er i ens egne hænder. Det væsentligste er, at nogen skal og kan tage over. At man er tryg ved, at Frederik skal finde rundt i det. Det er jeg ikke bange for. Når jeg slipper tøjlerne, så er han der. Jeg er et led i en meget lang kæde, som fortsætter, og det tror jeg på, at han nok skal finde ud af, sagde dronning Margrethe, der dog også mindede om, hvor vigtigt det er, at man som majestæt bliver ét med sit land.

LÆS OGSÅ: Mathilde Gøhler forarger: Upassende!

– Vi har i Danmark været så heldige, at vi har kunnet forvalte vores embede nogenlunde fornuftigt gennem så mange generationer. Men det afgørende er, at man vokser inderligt sammen med sit land og bliver dybt forbundet med det. Det har været idealet for mig. Det gjorde min far og Christian 10. før ham. Det er dét, den næste generation skal være opmærksom på, og det er den også. På at det er nu, det gælder. Selvfølgelig forandrer ting sig, tiderne er ikke de samme. Men når det gælder monarkiet, er pointen måske netop, at det ikke er så radikalt forskelligt. Det bilder jeg mig ind, sagde hun til Weekendavisen.

LÆS OGSÅ: Inviterer til kæmpe fest: Sådan skal prins Christian fejres