Kongen hjælper Alexandra: Hemmelig støtte

Med en særlig gestus har kong Frederik gjort det klart, at Alexandra og hendes sønner stadig er en del af den kongelige familie.

Selv om grevinde Alexandra, 59, og hendes sønner ikke længere er en del af kongehuset, har kong Frederik, 56, med en særlig gestus understreget, at de fortsat er en del af den kongelige familie.

Det bekræfter en aktindsigt, som HER&NU har fået hos Udenrigsministeriet.

LÆS OGSÅ: Kongeparrets besøg aflyst

Ifølge den har kong Frederik fortsat dronning Margrethes tradition med at lade grevinde Alexandra beholde sit diplomatpas, selv om hun mistede sin prinsessetitel ved brylluppet med Martin Jørgensen i 2007, og for fire år siden frasagde sig sine årpenge for at genoptage sin erhvervskarriere.

LÆS OGSÅ: Charlotte Bøving giver status på helbredet

Udover grev Felix og grev Nikolai har også grev Henrik, 15, og komtesse Athena, 12, fået lov at beholde deres diplomatpas efter de alle fik frataget deres prinsesse- og prinsetitler for snart to år siden.

LÆS OGSÅ: Efter voldsom brand: Nu er der nyt

Dronning Margrethe, 84, kaldte det en ”nødvendig fremtidssikring af monarkiet” og traf med vilje den upopulære beslutning, inden Frederik skulle være konge.

– For mig har det været vigtigt, at det ikke skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning. Det var bedre, at det var mig (...) For så er det den gamle kone, der har besluttet det, forklarede hun i Weekendavisen.

Ligesom prins Joachims ekskone og alle hans børn fortsat har diplomatpas, så er prinsesse Benediktes to døtre, dronning Anne-Maries fem børn samt grev Ingolf og grevinde Sussie også udstyret med det særlige dokument.

Officielt er det udenrigsministeriet, der udsteder diplomatpas til kong Frederik og ”nært beslægtede medlemmer af den kongelige familie”, men ifølge forfatter og journalist Jens Høvsgaard, er det majestæten, der har ”hånd og halsret over udstedelserne”.

LÆS OGSÅ: Maria Hirse om årene i fængslet: Børnene reddede mig

Det skrev han i sin bog ”Det koster et kongerige”, hvor han også kunne afsløre, at der var dispenseret fra reglerne og udstedt et diplomatpas til grevinde Alexandras daværende mand, Martin Jørgensen.

Det blev dog inddraget i forbindelse med skilsmissen i 2015.

LÆS OGSÅ: Lise Baastrups store last: - Jeg kan ikke styre mig

Fakta

I diplomatpasset, der i 1982 afløste det kongelige pas, henstilles der på fransk og engelsk til, ”at alle kompetente myndigheder tillader pasindehaveren at passere uhindret og om nødvendigt yder bistand og beskyttelse samt alle lettelser, der er mulige indenfor gældende regler”.
Af aktindsigten hos Udenrigsministeriet fremgår det, at der for tiden er 25 diplomatpas udstedt til medlemmer af den kongelige familie:
- Kongen, Dronningen og fire børn.
- Dronning Margrethe.
- Prins Joachim, Prinsesse Marie og fire børn.
- Prinsesse Benedikte og to børn.
- Dronning Anne-Marie og fem børn.
- Ingolf Greve af Rosenborg og Sussie Grevinde af Rosenborg.
- Alexandra Grevinde af Frederiksborg.