HER&NU møder Maria Hirse og datteren Victoria.
HER&NU møder Maria Hirse og datteren Victoria.

Maria Hirse om årene i fængslet: Børnene reddede mig

Tiden bag tremmer og efter løsladelsen, har den 52-årige tidligere tv-vært og forfatter brugt på at tænke over, hvordan hun kom så langt ud, og at det aldrig skal ske igen.

Det er to år siden Maria Hirse vendte tilbage til livet efter at have afsonet en dom på to års ubetinget fængsel.

Hun var i sagen tiltalt for at planlægge og beordre et overfald på sin ekskæreste.

Tiden bag tremmer og efter løsladelsen, har den 52-årige tidligere tv-vært og forfatter brugt på at tænke over, hvordan hun kom så langt ud, og at det aldrig skal ske igen.

LÆS OGSÅ: Elvira og Mortada udsat for hærværk igen

Artiklen fortsætter under videoen...

I erindringsbogen 'Kvinde værst' fortæller hun om sine chokerende oplevelser bag tremmer med trusler og chikane med både spyt og urin i maden, men også om de stærke venskaber hun knyttede, og hvordan hendes børn, Victoria, 25, og Gabriel, 20, gav hende styrke.

– Jeg har brugt meget tid på at tænke over, hvordan jeg havde dummet mig, og hvor meget jeg fortrød. Min søn og min datter holdt mig oppe. Det er absolut min kærlighed til dem, der har fået mig igennem det. Ellers havde det været svært for mig at se, hvordan jeg skulle have overlevet, siger Maria og ser et øjeblik ud som om, følelserne er ved at tage overhånd.

Under interviewet med HER&NU, der er et af hendes første i næsten syv år, sidder Victoria ved sin mors side, og der er ingen tvivl om, at hun passer godt på hende.

– Børnene har været ualmindeligt stærke. Det har været særligt hårdt i starten for min søn, fordi vi ikke kunne tale sammen under varetægtsfængslingen. Men da vi kunne begynde at snakke i telefon, holdt vi meget tæt kontakt, og det hjalp, forklarer Maria.

LÆS OGSÅ: Kendte danskere sættes i forbindelse med vild svindelsag

Artiklen fortsætter under billederne...

Maria har Victoria fra sit forhold til Peter Asschenfeldt, 67, mens tv-produceren Jakob Mejlhede, 51, er far til sønnen Gabriel.
Maria har Victoria fra sit forhold til Peter Asschenfeldt, 67, mens tv-produceren Jakob Mejlhede, 51, er far til sønnen Gabriel.

Med sin egen historie vil Hirse vise, hvordan kvinder har det i de danske fængsler, så man forstår, hvilke personer, der kommer tilbage i samfundet, når døren bliver låst op.

– Årsagerne til, at mit liv tog den forkerte drejning, er jeg nødt til at lægge bag mig for at komme videre. Det vil kun føre mere mørke med sig, hvis jeg åbner de døre. Det ved jeg nu. Jeg har lært min lektie. Men jeg ved også, at jeg har brug for at fortælle om mit liv som indsat, og hvordan vi som samfund behandler dem, der træder ved siden af, skriver hun i bogen, der netop er udkommet.

Den er blandt andet baseret på noter, hun tog under sin lange varetægtsfængsling.

– Nogle gange var jeg i så absurde situationer, at jeg ikke kunne tro det. Så at skrive det ned gjorde, at jeg bedre kunne holde ud at være i det. Og det gør også, at jeg flere år efter ved præcis, hvordan det var. På den måde var det nærmest terapeutisk. Jeg er glad for, at jeg elsker at skrive, så havde jeg også noget at lave alle de timer, jeg var alene i cellen.

LÆS OGSÅ: Birgitte Hjort Sørensen sælger liebhaverbolig: Kan score milliongevinst

Hirses tidligere karriere som forfatter er også den, hun nu har genoptaget for at forsørge sig selv.

– Jeg er nok blevet for gammel til at lave tv, så det kapitel er nok slut. Jeg skal skrive. Det er også det, jeg brænder mest for. Det her er min 10. bog. Mit næste projekt handler om andre kvinder, der har afsonet en dom. Folk bliver tit deres dom, men bagved er der jo et helt menneske. Jeg vil gerne være med til at fortælle deres historie.

LÆS OGSÅ: Caspar Phillipson om plastikkirurgi: - Det er ikke pænt

Genkendt i fængslet

Mens hun var indsat, blev Marie Hirse med jævne mellemrum genkendt fra 'Lykkehjulet', selv om det er over 20 år siden, hun stoppede som bogstavsvender.

LÆS OGSÅ: Lonnie Devantier bor i Danmark og Spanien: Hun si'r hallo og hola

– Jeg har mødt mange første- og andengenerations indvandrere i fængslet, der kunne genkende mig. De havde fulgt programmet for at lære dansk. Det var helt vidt sødt og sjovt. De behandlede mig også rigtig godt, fortæller Maria, der nyder at tænke tilbage på tv-årene og fortsætter:

– Det var en god tid. Det er nogle af de bedste år af mit liv. Der var så meget frihed og så mange glade mennesker. Det kan ikke sammenlignes med noget, jeg har lavet siden.

LÆS OGSÅ: Tobias Dybvad klar til barsel: Trækker stikket