Charles blev latterliggjort: Fra hofnar til konge

Helt fra sine unge dage blev prinsen latterliggjort og ofte fundet uværdig til at skulle følge efter sin mor.

I tirsdags kunne briterne hylde kong Charles i anledning af hans 75-års fødselsdag. Han har i nu 14 måneder stået på egne ben som regent for et stort og oldgammelt kongerige, men til gengæld er han også den britiske konge, som har haft længst tid til at forberede sig på det høje embede. Han var kun tre år, da han blev tronfølger.

LÆS OGSÅ: UHH! Få et smugkig på den nye 'Nattevagten'-film

Kongen har
en stærk bagkvinde i skikkelse af dronning Camilla.
Kongen har en stærk bagkvinde i skikkelse af dronning Camilla.

I alle de år, Charles gennemgik den hårde skole med henblik på en dag at skulle bestige tronen, var han ofte udsat for spot og spe i befolkningen. Kritikken var voldsom, når han af og til sagde eller gjorde ting, der fik folk til at krumme tæer.

LÆS OGSÅ: Skuespillerpar venter barn nummer to

Nogle gange var det uberettiget kritik. For eksempel var den daværende prins af Wales vel blot fremsynet, når han udtrykte sin bekymring for magthavernes sløve indsats med hensyn til at passe på miljøet, men mange opfattede det som utidig indblanding i politiske anliggender.

Bøvl med kvinderne

Charles var mildt
sagt ikke nogen
god ægtemand for
prinsesse Diana.
Charles var mildt sagt ikke nogen god ægtemand for prinsesse Diana.

Helt fra sine unge dage blev prinsen latterliggjort og ofte fundet uværdig til at skulle følge efter sin mor. Da han som 32-årig præsenterede befolkningen for den unge, yndige Diana Spencer, fik han vendt noget af stemningen. Men akavet var det, da Charles og Diana i anledning af forlovelsen for åben skærm blev spurgt, om de var forelskede. ”Selvfølgelig”, svarede Diana og så lykkelig ud, mens Charles brød ind: ”Hvad det så end betyder at være forelsket.”

LÆS OGSÅ: Cengiz afslører stor julebommert

Ægteskabet kom straks på slingrekurs, fordi Charles havde sin ungdomskæreste, Camilla Parker Bowles, med i sidevognen. Siden kom sagen om den aflyttede telefonsamtale, hvor Charles fortalte Camilla, at han ville være hendes tampon. På det tidspunkt kunne man finde hans popularitet nederst i kummefryseren, og mange anså ham mere for at være hofnar end kommende konge.

LÆS OGSÅ: Kåre Quist reagerer på bruddet: Jeg er ikke illoyal

Men stædig og robust har Charles trods alt været, og i 2005 giftede han sig med sin elskede Camilla, som i dag er hans dronning og daglige støtte.

Det flyver af og til med æg, hvor kong Charles møder op i sit hjemland, og skilte med teksten ”Not My King” dukker op her og der. Men den nu 75-årige monark kæmper sig bravt igennem alle storme for at udfylde den opgave, han blev født til og i så mange år forberedte sig på.

LÆS OGSÅ: Mette Helena skadet: Min ryg sagde knæk