Bitter Messerschmidt: Vil ændre royal tradition

DF-formanden Morten Messerschmidt kritiserer, at det ikke er dronning Margrethe selv, der proklamerer tronskiftet den 14. januar.

Det er efterhånden mange danskere bekendt, at en ny æra skrives ind i kongefamiliens historie søndag den 14. januar, hvor dronning Margrethe abdicerer fra tronen efter 52 år som regent og overdrager den til sønnen kronprins Frederik, der hermed bliver kong Frederik 10.

LÆS OGSÅ: Amalie Szigethy om 'Forsidefruer': Var afhængig økonomisk

Og i traditionens skik, har det således været landets statsminister, der har proklameret tronskiftet fra balkonen ud mod Christiansborg Slotsplads - senest i 1972, hvor dronning Margrethe blev udråbt som regent af den daværende socialdemokratiske statsminister, Jens Otto Krag.

Men stod det til Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, burde kronprins Frederiks overdragelse gerne proklameres under andre forhold.

LÆS OGSÅ: Se alle billederne: De royale tvillinger fylder 13 år

Det fortæller han først og fremmest nærmere om i et interview i DR-podcasten 'Slotsholmen'.

- Det behøver ikke at være statsministeren, som det ellers normalt har været, men hendes majestæt selv, der overdrager magten til den næste majestæt. Det, synes jeg, vil være en meget smuk ting, fortæller han blandt andet i podcasten.

Videre i en artikel bragt af DR, uddyber Morten Messerschmidt yderligere, hvorfor han mener, at det burde være hendes majestæt dronningen, der burde proklamere kronprins Frederik.

LÆS OGSÅ: Annette Heick om Elisabeth Friis: Vi har meget til fælles

- Jeg synes, det er naturligt, at man bryder traditionen og benytter den glædelige omstændighed, at dronningen stadig er iblandt os ved at lade hende stå for udråbelsen af kong Frederik 10., fortæller Morten Messerschmidt til mediet og understreger samtidig, at det - med al respekt for traditionerne - ikke er et fravalg af statsminister Mette Frederiksen, men blot et tilvalg af dronning Margrethe.

LÆS OGSÅ: Carsten Svendsen er vild med Kristen Skjern: En god fyr

DF-formandens udmelding får dog ikke den brede opbakning fra de andre borgerlige kollegaer på Christiansborg. Både formand fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund og formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, har begge meldt ud, at det er forkert at politisere tronskiftet.

Ingen lov eller regel pålægger dog, at det er statsministeren, der skal erklære den nye regent.

LÆS OGSÅ: Dybe følelser på spil for kronprins Frederik

Tronskiftet vil foregå den 14. januar, hvor kronprins Frederik klokken 15.00 bliver udråbt til konge fra balkonen på Christiansborg Slot. DR såvel som TV 2 vil sende live fra den store dag.