– Jeg ønsker, at Nikolaj
Hübbe ringer til mig og
spørger, om jeg vil spille
Heksen Madge i Sylfiden.
Den rolle har jeg drømt
om, siden jeg som barn
spillede skottepige i en
opsætning af balletten på
Gamle Scene.
– Jeg ønsker, at Nikolaj Hübbe ringer til mig og spørger, om jeg vil spille Heksen Madge i Sylfiden. Den rolle har jeg drømt om, siden jeg som barn spillede skottepige i en opsætning af balletten på Gamle Scene.

Efter svær sygdom: Længes efter scenen

I anledning af sin 70 års fødselsdag, kaster Kirsten Norholt et blik på sit liv.

Ligegyldigt hvad livet end måtte byde på, så er der sjældent langt til smilet hos Kirsten Norholt.

Artiklen fortsætter under videoen med Mette Sommer og Julie Kriegler...

For når man først og fremmest ser glæderne, så kan man overkomme det meste. Nu runder den populære skuespiller 70, og hun håber, det ikke er noget, der skal definere eller begrænse hende, selvom samfundet godt kan føles indrettet sådan.

LÆS OGSÅ: Det sidste farvel: Nu begraves Peter Belli

Gennem sin lange karriere har Kirsten Norholt spillet
med i et hav af film og tv-serier, blandt andet 'Matador', hvor hun var Vickis veninde, Tut.
Gennem sin lange karriere har Kirsten Norholt spillet med i et hav af film og tv-serier, blandt andet 'Matador', hvor hun var Vickis veninde, Tut.

– Det sætter da tanker i gang. Til dem, der kommer med den her hæslige floskel, at alder blot er et tal, vil jeg sige, sikke noget vrøvl. Det er meget mere end et tal. Når man for eksempel fylder 65, så bliver man pensionist og føler sig ikke længere brugbar. Jeg havde det dejligt med at fylde 40. Og 50 var sjovt. Så blev det tungere med 60, og nu 70, siger hun med et lille suk.

LÆS OGSÅ: ‘Vi drukner i rod’ er tilbage: Her er datoen

– Det dér syvtal i 70, det er så kantet. Jeg har lyst til at stritte imod. Er det sådan en showstopper? Jeg aner jo ikke, hvad der sker. Det gjorde jeg heller ikke, da jeg blev 60, men da var der stadig masser af arbejde. Det er også en understregning af, at de fleste år ligger bag en. Jeg håber og beder til, at jeg får 20 år mere. Jeg har en datter og et barnebarn, jeg skal passe på og kigge efter. Vi elsker hinanden og vil ikke undvære hinanden for noget. Så jeg skal sgu holde, siger hun med bestemt mine.

Når talen falder på Kirsten Norholts datter, Mathilde, og barnebarnet, Polly, lyser hun op i et kæmpesmil.

LÆS OGSÅ: Løj han om kys? Nu forklarer Boris

Forunderligt barnebarn

Forleden var hun med børnehaven på bedsteforældretur, og her nød hun at sidde og se snart seksårige Polly lege med de andre børn.

– Det var nogle gange som at se Mathilde. Men det var jo Polly. Det er simpelthen forunderligt at få et barnebarn. Efter selv at blive mor, er det den største lykke, man kan opleve, fortæller hun med stor begejstring.

LÆS OGSÅ: Kort efter brud: Ser en ny fyr

På fødselsdagen måtte Kirsten og hendes mand, Flemming, desværre undvære dem.

Kirsten med sin mand,
Flemming Sørensen,
72, og deres datter,
Mathilde, 40. Billedet er
fra 2007.
Kirsten med sin mand, Flemming Sørensen, 72, og deres datter, Mathilde, 40. Billedet er fra 2007.

– Mathilde er på turné med 'Dirty Dancing', og Polly er med hende. Men så ses vi, når de kommer hjem. Jeg venter også med at holde en større fødselsdag, fordi mange venner spiller revy rundt i landet. Så det tager vi efter sommeren. Det er så dejligt, de har noget at lave. For jeg ved, hvordan det føles ikke at have noget. Identiteten sidder jo i arbejdet. Min gør i hvert fald. Det er en tung, ensom følelse, lyder det ærligt fra Kirsten, der efter svær sygdom er frisk og klar til at arbejde igen. Og gerne i mange år endnu.

LÆS OGSÅ: TV 2 bekræfter: Peter Belli med i 'Det sidste ord'

Alvorlig sygdom

– Jeg vil gerne blive 90. Bare uden trængslerne. Som danser er jeg ramt af gigt i hele det, de kalder bevægeapparatet. Smerterne kan holdes nede, men gigten kan ikke. Jeg fik et metalknæ i 2018, og det fungerer faktisk godt. I samme periode blev jeg desværre også ramt af alvorlig sygdom og måtte gennem en stor operation, men det er lykkedes mig at komme mig helt over det fysisk, siger hun.

LÆS OGSÅ: Se videoen: Christopher får fan til at bryde sammen

Hun ønsker ikke at komme nærmere ind på hvilken sygdom, der er tale om, men fortæller, at det ikke var kræft.

Hele sygdomsforløbet har ændret mange ting for hende mentalt.

– Tingene blev virkelig sat i perspektiv, og jeg er blevet meget taknemmelig. Man kan sige, jeg blev strejfet af en englevinge. Da jeg vågnede efter operationen, sagde Mathilde, ”mor, det er slet ikke din tid endnu”. Og der er måske en mening med, at jeg stadig skal være her. Det kan sagtens være for at være der for min familie, og det fylder mig også med stor glæde, hver gang jeg tænker på dem.

LÆS OGSÅ: Dansk tv-kok pludselig død