'Badehotellets' forfattere om krigen: Vi fik mange overraskelser
Da forfatterne af tv-serien 'Badehotellet' dykkede ned i krigens historie, var der meget, der kom bag på dem.
Gennem de første seks sæsoner af 'Badehotellet' har flere af verdenshistoriens store begivenheder – krakket på Wall Street i 1929 og Hitlers magtovertagelse i 1933 – påvirket gæsterne på Andersens idylliske badehotel.
I foråret 1940 kom så begyndelsen på 2. verdens-krig. Det gav 'Badehotellets' forfattere, Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, både gaver og udfordringer, da de skulle skrive syvende sæson.
- Aalborg lufthavn, som jo kom til at spille en central rolle, havde vi en begrænset viden om. Det var jo den danske regering, som opfordrede de danske entreprenører til at tage den opgave. Og det var den danske nationalbank, som betalte for det kæmpe byggeri, som tyskerne var interesseret i. Det var en overraskelse for os, hvor betydningsfuld lufthavnen var, fortæller Stig Thorsboe, 71.
LÆS OGSÅ: Turdelduerne fra 'Badehotellet': Sådan har vi det privat
Hans hustru og medforfatter Hanna Lundblad, 58, nikker og supplerer.
- De rev jo 270 huse ned for at bygge Aalborg Lufthavn. Den var helt strategisk som tyskernes mellemlanding op til Norge. Så vi fik mange overraskelser ved at sætte os ind i det.
LÆS OGSÅ: WOW: Nu skal Janni Ree have en skede-opstramning
Selvom der i serien også har været optagelser fra København og Skagen, så passede det perfekt ind i handlingen, at lufthavnen spillede så stor en rolle i besættelsestiden.
- Det var jo en foræring for os, at Aalborg er inden for vores interesseområde. Aalborg har været en del af handlingen tidligere, eksempelvis lå Mortens kontor der. Og da grosserer Madsen (Lars Ranthe, red.) er entreprenør, og han kom til at arbejde med byggeri, så skreg det jo på at komme med i historien. Der var jo ikke længere fra hotellet, end at han kunne køre ned til Aalborg og stadig blive boende på hotellet. Hvis det havde været på Sjælland, så havde det ikke passet ind i vores historie, siger Stig Thorsboe.
LÆS OGSÅ: Linse hjælper folk i corona-karantæne
Forelsket i tysker
I denne sæson var det især en tysk skuespiller, som stjal rampelyset på badehotellet, og det er Stig og Hanna rigtigt glade for.
- Det var helt vidunderlige Anton Rubtsov, der blev castet til rollen som Uwe Kiesling. Han er en virkelig god spiller med så mange følelsesmæssige skift, og alle på settet blev forelskede i ham. Da vi besluttede, at vi skulle have tyskere med, så kom ham her, som bare fylder så meget på den gode måde. Det var skønt at finde den blanding af komedie og drama i ham, fortæller Hanna, og Stig er enig.
LÆS OGSÅ: Fie Laursen erkender: det er på tide at blive voksen og tænke på fremtiden
- Han var simpelthen sådan en sød, ung gut, og han havde en fantastisk evne til at skifte på et øjeblik fra kulde til varme. Vi havde kig på forskellige skuespillere, men vi var ikke i tvivl, da vi mødte Anton. 'Badehotellet' kræver jo noget helt specielt af karaktererne, når de skal spille i vores univers. Enten passer du ind, eller også gør du bare ikke, slår han fast.
LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-dommer bestjålet på danseskole
Allerede sidste år kunne HER&NU afsløre, at TV 2 har en hemmelig plan om at fortsætte tv-serien gennem krigsårene til 1945. Efter sidste afsnit blev sendt på TV2, bekræftede Stig Thorsboe, at han og Hanna tænker lidt frem og nu skriver sæson otte. Den kommer til at foregå i 1941.
LÆS OGSÅ: Vred ‘Forsidefruer’-Jackie: Jeg orker ikke jeres uacceptable og modbydelige beskeder!