Anna Guy og Vicki Berlins veganske opfordring: Smag nu bare

- Mange orker ikke at skifte kødet ud, fordi de mangler inspiration, fortæller makkerparret, der netop gerne vil gøre danskerne mere bevidste om vegansk mad og dens potentialer.

Skuespiller Vicki Berlins hjerte banker for dyrene, og derfor er hun veganer.

Og for kokken og indehaver af det veganske cateringselskab VegAnna, Anna Guy, som lige nu også kan ses i 'Fem fede kokke' på TV 2 Play, skete skiftet efter en mavesygdom.

LÆS OGSÅ: Nu bekræfter Elvira: Kærester med Mortada

– Jeg skiftede til laktosefri, glutenfri og vegansk mad, og så fik jeg det fantastisk. Jeg anede intet om vegansk mad og syntes, at det var lidt hippieagtigt. Men jeg fik det supergodt og dykkede for alvor ned i det, fortæller Anna, 35, og fortsætter:

– Det betød også et skifte i mit professionelle virke som kok i en integreret daginstitution, hvor jeg lavede ikke-vegansk mad til 100 børn om dagen. I starten mødte jeg meget modstand fra kommunen, men vi fik flyttet os langt, og da jeg sluttede, fik de kun kød én dag om ugen.

LÆS OGSÅ: Taknemmelige Niels Ellegaard: Rørt over støtten

Artiklen fortsætter under billedet...

– Jeg er en svampefreak, afslører Vicki og Anna forklarer. – Svampe er fantastiske og kan give umami, konsistens og næring.
– Jeg er en svampefreak, afslører Vicki og Anna forklarer. – Svampe er fantastiske og kan give umami, konsistens og næring.

Vicki har i mange år kæmpet mod folks fordomme om veganere.

– Jeg bliver ofte spurgt: ”Spiser du rugbrød og pasta”. Det gør jeg, for der er jo hverken mælk eller æg i rugbrød, og heller ikke i tørret pasta. Begrebet ”tilfældig veganer”, er, når man spiser produkter, som ikke skilter med at være veganske, selvom de er det. Så når folk siger: ”Jeg spiser ikke vegansk”, så er de ikke klar over, at de guffer veganske produkter i sig.

LÆS OGSÅ: Nu sker det! Peter Birch vender tilbage i nyt realityshow

Mange orker ikke at skifte kødet ud, fordi de mangler inspiration.

– Det er meget nemmere at leve vegansk, end man umiddelbart tror. Det er jo kun en stor t-bone steak, du ikke kan udskifte med noget plantebaseret. Hvis folk vidste, hvor nemt det er, og hvor godt det smager, så ville mange flere have blod på tanden til at gøre det.

Som veganer er der ikke noget Vicki ikke spiser

– Mange tror jo, at veganere er megatynde og kun lever af salatblade. Jeg elsker kager, chips og pomfritter med bearnaisesovs. Jeg er ikke holdt op med at elske mad, bare fordi jeg gerne vil passe på dyrene. Jeg bliver så irriteret, når nogen kalder mig hellig. Helligt ville jo være, hvis jeg dømte andre for ikke at spise sundt hele tiden. Det gør jeg ikke selv. Jeg har en svag karakter og elsker mad, siger Vicki, 46, grinende, mens Anna nikker.

LÆS OGSÅ: Ny stuepige afslører tv-snyd i 'Badehotellet'

Artiklen fortsætter under billedet...

– Jeg elsker både mayonaise og bernaisesovs, og man kan ikke smage forskel på, om det er vegansk eller med æg. Mange spiser det uden at vide, det er vegansk.
– Jeg elsker både mayonaise og bernaisesovs, og man kan ikke smage forskel på, om det er vegansk eller med æg. Mange spiser det uden at vide, det er vegansk.

– Folk vil jo gerne proppe veganere ned i kassen ”fanatisk”, og jeg kan slet ikke have det. Jeg vil hellere inspirere og gøre folk nysgerrige. Jeg siger ikke ”adr”, når folk omkring mig spiser kød. Det får jeg ikke noget ud af.

– Lad være med at være så bange, smag nu bare på det. Jeg har serveret vegansk bearnaisesovs for mine gæster, uden at fortælle dem det, og de guffede det i sig. Og tænk på, hvor godt det gør for din krop. Anna kunne mærke det, og jeg kunne mærke det, for mit kolesteroltal var skyhøjt før. Det er banket helt i bund, siger Vicki.

For Anna handler vegansk mad, ligesom konventionel mad, om at balancere sødt, surt, salt, bittert og umami, og konsistensen med noget sprødt, noget blødt og noget, der pirrer.

– Når folk spørger, hvor de skal starte med at spise plantebaseret, siger jeg: ”Start et sted”. Alle måltider tæller, også selvom du kun spiser et grønt måltid en gang om ugen, siger Anna.

LÆS OGSÅ: Kaldte sig selv 'En lille genert skoledreng': Nu forklarer Tobias

Annas seitan (en stegt kød-erstatning lavet på hvedeprotein, red.) med soja og ponzu på en mos af bagte jordskokker, flæk-ærter med trøffelolie og stegte kejserhat-svampe pyntet med salturt, tallerkensmækker og spiselige tagetes.
Annas seitan (en stegt kød-erstatning lavet på hvedeprotein, red.) med soja og ponzu på en mos af bagte jordskokker, flæk-ærter med trøffelolie og stegte kejserhat-svampe pyntet med salturt, tallerkensmækker og spiselige tagetes.

De fem vigtigste ingredienser

- Bønner og linser

- Gode olier; oliven-, hampe- og sesamolier

- Svampe til at give smag og umami. Vicki bruger svampebouillon og miso (fermenterede sojabønner)

- En god bund af rodfrugter

- Nødder til at give konsistens, noget sprødt og fedt

LÆS OGSÅ: Efter Merles død: Svær beslutning truffet