Kronprins Frederik stråler af selvtillid: Mor er stolt

Kronprins Frederik træder i karakter i mors fodspor.

Under dronning Margrethes langvarige sygemelding trådte kronprins Frederik i karakter som regent og viste sin mor, at han er klar til opgaven som konge. Og da han søndag før påske overværede bispevielsen i Sankt Knuds Kirke i Odense af stiftets nye biskop, Mads Davidsen, lignede han også en.

LÆS OGSÅ: Simon Kvamm og Frank Hvam i vildt fællesprojekt

Her var han iført søværnets admiraluniform, og det fik mange til at tænke på dronningens far og kronprinsens morfar, Frederik 9., der ofte gik i sin admiraluniform.

Frederik 9. i sin admiraluniform, der nu er
udstillet på Amalienborgmuseet. Den er
syet i herreskrædderiet
i Magasin, og snittet
gør, at den ligner en
almindelig habit.
Frederik 9. i sin admiraluniform, der nu er udstillet på Amalienborgmuseet. Den er syet i herreskrædderiet i Magasin, og snittet gør, at den ligner en almindelig habit.

Frederik bar også sin morfars sabel. Den fik han i gave af sin mormor, dronning Ingrid, da han havde bestået sin frømandseksamen og var blevet udnævnt til premierløjtnant af reserven i søværnet.

LÆS OGSÅ: Megastjerne spiller på Grøn

– Det ville have glædet din bedstefar, sagde dronning Ingrid ifølge Billed-Bladet, da hun overrakte den.

Kronprins Frederik har ikke lagt skjul på, at han i sine unge år havde svært ved at forlige sig med tanken om, at der forude lå et liv som konge. Men med tiden, ikke mindst efter han blev gift med kronprinsse Mary og stiftede familie, er han faldet til rette i rollen.

LÆS OGSÅ: Sidney Lee taler fra graven: Hør hans stemme her

Mens dronningen har været sygemeldt, har han stået for alt – statsråd, offentlige audienser og modtagelse af ambassadører og nye ministre. Der var også tid til at gennemføre et længe planlagt erhvervsfremstød i Indien.

Noget, der uden tvivl har været en stor glæde for majestæten.

Dronning
Margrethes
smil afslørede, at hun var
ved at revne
af stolthed
over Frederik
ved flådeparaden i Korsør i august.
Dronning Margrethes smil afslørede, at hun var ved at revne af stolthed over Frederik ved flådeparaden i Korsør i august.

Det er ikke let

Dronningen roste ham også i høje toner efter statsbesøgene i Argentina og Tyskland, som de gennemførte sammen i 2019 og 2021. Og ved hans 50-års fødselsdag talte hun ligeledes om, hvordan han imponerer hende, blandt andet med Royal Run, der nu er blevet en årlig tradition for mange.

LÆS OGSÅ: Irina i chok over scanning

– At være kronprins er slet ikke let, når man er ganske ung og søgende. Men du fandt selv din vej, og for hver gang du begyndte et nyt afsnit, viste du den styrke, der bor i dig. Du lærte at bide tænderne sammen, og du gennemførte løbet. I mandags fik du hele Danmark til at løbe med. Hvor ville mormor have været stolt af dig, og hvor ville jeg ønske, at papa havde kunnet opleve din runde fødselsdag, for han var lige så stolt af dig, som jeg er. Også han så, hvordan du udviklede dine evner år for år, lød det blandt andet.

Kronprins Frederik gør en flot figur i sin admiraluniform.
Her ses han med prins Joachim, der som forsvarsattaché har rang af
brigadegeneral.
Kronprins Frederik gør en flot figur i sin admiraluniform. Her ses han med prins Joachim, der som forsvarsattaché har rang af brigadegeneral.

I februar slog dronning Margrethe fast overfor Weekendavisen, at hun er tryg ved tanken om, at kronprins Frederik en dag tager over efter hende.

LÆS OGSÅ: ‘Først til verdens ende’-brødrene: Her er deres kendte fætre

– Det væsentligste er, at nogen skal og kan tage over. At man er tryg ved, at Frederik skal finde rundt i det. Det er jeg ikke bange for. Når jeg slipper tøjlerne, så er han der. Jeg er et led i en meget lang kæde, som fortsætter, og det tror jeg på, at han nok skal finde ud af.

LÆS OGSÅ: Sinan bor hos mor: Derfor flytter jeg ikke