Prins Henrik overværer Hundeshow i Hillerød Lørdag den 21. februar 2015 (Foto: Klaus Bo Christensen)

Det skal skal der ske med prins Henrik nu

Prins Henrik får sine sidste ønsker opfyldt.

Klokken 23.18 i går aftes sov prins Henrik stille ind omgivet af sin hustru og to sønner på Fredensborg Slot. I dag holdt Kongehuset pressemøde, hvor pressechefen Lene Balleby informerede om, hvad der nu skal ske frem mod bisættelsen, som finder sted tirsdag den 20. februar kl. 11.

Prins Henrik skal ikke begraves, men skal efter eget ønske bisættes. Bisættelsen skal foregå fra Christiansborg slotskirke, og efterfølgende det har været Henriks ønske, at halvdelen af asken skal spredes i de danske farvande, mens den anden halvdel bliver sat ned i en urne i haven på Fredensborg Slot.

Her ligger hver eneste af de hofhunde, som Henrik og Margrethe gennem årene har måttet sige farvel til, begravet i et hjørne af Marmorhaven på Fredensborg Slot.

SE BILLEDERNE: 83 gode år med Prins Henrik

Bisættelsen bliver ikke en statsbegravelse, det bliver efter prinsens eget ønske en mindre ceremoni, hvor kun den nærmeste familie og et par andre tæt på den afdøde prinsgemal vil være til stede. På pressemødet var det endnu ikke endeligt afgjort, hvem der kommer til at sende bisættelsen direkte på tv, men offentligheden kommer til at kunne følge ceremonien dagen igennem. Der vil også være tv-transmission, når båren med prins Henrik bliver flyttet.

I morgen klokken 10 vil båren blive overført fra Fredensborg Slot til Amalienborg. Fredag klokken 18 vil båren blive overført til Christiansborg Slotskirke, hvor prins Henrik vil blive lagt i Castrum Doloris, som den kongelige familie vil besøge lørdag mellem 10 og 12. Fra 15-19 lørdag, 12-19 søndag og 15-19 mandag er der åbent for offentligheden.

Bisættelsen forestås af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen.

LÆS OGSÅ: Prins Joachim om Henriks demens: Det rammer os hårdt

Tidligere på dagen udsendte Kongehuset en pressemeddelelse om, at der var dekreteret en måneds hofsorg, oplyses det i en pressemeddelelse.

– I sørgeperioden deltager Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke i selskabelige eller underholdende arrangementer. Under hofsorgen bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden. Personale i uniform vil bære sørgebind på venstre overarm, står der i pressemeddelelsen.

Alle statslige bygninger og skibe vil flage på halv fra onsdag morgen klokken otte frem til den 20. februar ved solnedgang i anledning af dødsfaldet, oplyser Justitsministeriet.