Noller trodsede lægernes dødsdom: Jeg ville ikke dø

Niels Noller slog sygdommen hjem, og i næste uge kan han fejre sin 70-års fødselsdag. Det gør han med en udstilling af 70 af sine værker.

Ukrudt forgår ikke så let, og det er i den grad sigende for den ene halvdel af Brødrene Olsen, Niels 'Noller' Olsen. I 2019 sluttede hans musikalske karriere med broderen Jørgen efter først en blodprop og siden uhelbredelig kræft i hjernen.

LÆS OGSÅ: Anders Breinholts skarpe prioriteringer: Mit nye liv

Artiklen fortsætter under videoen...

Noller trodsede lægernes dødsdom, og i næste uge kan han fejre sin 70-års fødselsdag. Det gør han med en udstilling af 70 af sine værker.

– Det kommer ud af min hånd fuldstændigt som dengang, Jørgen og jeg lavede musik. Jeg starter med et blankt stykke papir, og så går det bare derudad. Nu er trommer og guitar skiftet ud med lærred. Jeg sidder to timer hver dag og arbejder på mine billeder, fortæller Noller.

Sygdommen har mærket Noller. Henne ved døren står en kørestol, og en rollator hjælper ham rundt i den lyse lejlighed i Jægersborg, hvor han og hustruen gennem 33 år, Kirsten, bor.

– Jeg lå på hospitalet i 15 måneder, og hold nu kæft, det var til at blive vanvittig af, selvom de var søde. Der skete jo det mærkelige, at de sagde til mig, at jeg faktisk skulle have været død af min cancer. Det gjorde jeg så ikke, og de tog en prøve mere og kunne ikke se mere cancer.

Noller har ikke lagt skjul på, at han tidligere har kæmpet sig ud af et misbrug, og denne gang slog han også sygdommen hjem.

– Jeg ved ikke, hvad der skete for mig, men jeg ville sgu se mine børnebørn vokse op. Der var en masse ting, jeg ikke havde nået. Alt det materielle betyder ikke noget for mig mere. Nu er jeg glad for solen og det gode vejr, jeg er glad for mine børn og børnebørn og Kirsten. Jeg er fantastisk heldig, siger Noller med et smil.

LÆS OGSÅ: DR dropper dronning Marys stylist

Artiklen fortsætter under billederne...

– Jeg forsøger jo også at få gang i guitaren igen, men min højre hånd er ikke så stærk. Akkorderne driller mig lidt.
– Jeg forsøger jo også at få gang i guitaren igen, men min højre hånd er ikke så stærk. Akkorderne driller mig lidt.
– Der er ikke ret langt fra at være musiker til at være billedkunstner.
– Der er ikke ret langt fra at være musiker til at være billedkunstner.

Store støtter

Det er ikke kun i familien, der er gode folk omkring Noller.

– Jeg går jo i AA og i NA (Anonyme Alkoholikere og Anonyme Narkomaner, red.). Der har jeg en masse venner, og vi har alle sammen nået de 27 år som ædru. Det giver mig også meget. Og solen, der skinner. Jeg havde sgu ikke troet, at jeg ville nå de 70 år, og nu går jeg kun til kontrol hver 4. måned, siger han og fortsætter:

– Jeg har nogle små plager efter sygdommen. Min tale er ikke helt perfekt, men jeg ved da, hvad jeg vil sige. Og så har jeg tabt mig 20 kilo. Men kunsten betyder rigtigt meget for mig, og jeg tror ikke, at jeg havde kunnet klare den kun med min familie.

Musikken er dog ikke helt ude af Nollers liv, og da han får guitaren i hænderne igen, så stråler øjnene.

– Vi skal fejre min 70-års fødselsdag med en middag på en restaurant i Lyngby med hele familien. Vi er vel efterhånden snart en 25 stykker med fire børn og svigerbørn og fem børnebørn. Jeg ønsker mig kun en lille recorder til at indspille på en masse spor. Ellers har jeg jo alt, hvad jeg drømmer om.

LÆS OGSÅ: Kendt sanger er blevet far igen

Nollers værker kan ses i Freitag Gallery i Møntergade i København i weekenden den 5. – 7. april, og Noller vil selv være til stede.

– Det er et par år siden, at Niels udstillede sidst, og der var han ikke så frisk, som han er nu. Motiverne er også blevet mere farvestrålende i udtrykket.
– Det er et par år siden, at Niels udstillede sidst, og der var han ikke så frisk, som han er nu. Motiverne er også blevet mere farvestrålende i udtrykket.