Lotte Heise
Lotte Heise

Lotte Heises usynlige sygdom: Smertehelvede

Selvom Lotte Heise ser rask ud, står det ikke sådan til.

I mere end 40 år har Lotte Heise været plaget af vanvittige smerter. Den 63-årige forfatter og foredragsholder er hårdt ramt af slidgigt i lænden og tæerne.

Artiklen fortsætter under videoen med brødrene Tue og Asger fra 'Først til verdens ende'...

– Jeg har haft ondt, siden jeg var tyve år, så det er en del af min personlighed. Ligesom hvis man har en meget stor næse, har skæl eller noget helt tredje. Jeg ved, at det er et kronisk vilkår for mig, at det gør ondt, fortalte hun i DR1’s 'Aftenshowet'.

LÆS OGSÅ: WHAT: Derfor blev Rachel og familien udvalgt til ‘Årgang 0’

Heise plejer at have det bedst, når hun optræder, for så kommer der så meget adrenalin i kroppen, at hun ikke har ondt nogen steder.

I 'Aftenshowet' opfordrede hun dem, der ikke er klar over, hvordan det er at have en smertefuld, kronisk lidelse, til at lytte og anerkende smerterne i stedet for eksempelvis at komme med bedrevidende råd.

LÆS OGSÅ: Paradiso efter lægebesøg: Ikke hvad jeg havde håbet

– Vi med gigt er udfordrede, fordi andre ikke kan se det. For eksempel da en dame kom til at træde mig over tæerne i toget. Jeg himlede op og råbte av, for det gjorde simpelthen så ondt. Hun syntes helt sikkert, at jeg overdrev, men hun ved jo heller ikke, hvor ondt det gør på mig, det kan hun ikke se. En gang imellem ville det være nemmere, hvis man havde et skilt, hvor der står, at man er kronisk smertepatient, har Lotte Heise sagt til Gigtforeningens blad.

LÆS OGSÅ: Fræk scene klippet ud af ‘Kærlighed hvor kragerne vender’: Tørbollet på græsset