Kvamm tager æren: Otte ud af ni sang på dansk i 'X Factor'

'Skal vi snakke om elafanten i rummet', lød det fra Simon Kvamm i 'X Factor', hvorefter han påpegede, at otte ud af ni sange i programmet var dansksprogede.

Sidste år blev Simon Kvamm berømt og berygtet for at insistere på, at hans deltagere skulle synge på på dansk i 'X Factor' - og det gav pote. I hvert fald løb 'HUGORM'-forsangeren både med sejren og danskernes hjerte.

I år har 'HUGORM'-forsangeren tænkt sig at lave samme nummer, men noget tyder på, at han ikke bliver den eneste, som vil forsøge at finde guld i den danske sangskat. Otte ud af ni sange var nemlig på dansk, da det første liveshow i 'X Factor' løb over skærmen, og det taget Simon Kvamm gerne æren for.

- Jeg tror, at jeg har haft indflydelse på den udvikling. Det må jeg indrømme. Jeg tror helt klar, at mit dogme har inspireret, fortæller Simon Kvamm til HER&NU efter første liveshow.

Dommeren slår dog fast, at han ikke har patent på det danske, og han bærer den bestemt ikke nag, over at han nu skal konkurrerer om de danske sange med sine kolleger. Tværtimod.

- Det er superfedt for dansk musik. Det gør, at der kommer flere danske sange, både af nye og tidligere kunstnere, op på den her scene og får noget 'shine', fortæller han, hvorefter han forklarer, hvordan det danske sprog har en ”kommunikativ fordel”.

LÆS OGSÅ: Se billederne: 'X Factor'-Elva har særlig tatovering

- Det er mere direkte. Jeg bliver mere ramt af dansksprogede sange, og det tror jeg også at seerne gør.

LÆS OGSÅ: CHOK! 'Bachelor'-par går fra hinanden

Spørger man Oh Land og Thomas Blachman har deres valg af musik dog intet med deres meddommer at gøre. Derudover er det langt fra sikkert, at fredagens danskhed kommer til at fortsætte.

- Jeg er en jazzmand, for fanden. Der findes ufatteligt meget god musik på andre sprog end dansk. Vi kan ikke bare sidde og sige, at vi kan gøre os uafhængige af andre lande, fortæller Blachman til TV 2.