HUSKER DU? Da Emmelie vandt i Sverige

Emmelie vandt i Sverige med bare fødder.

Da Emmelie de Forest efter sin imponerende Eurovision-triumf i Malmö skulle besvare spørgsmål fra verdenspressen, havde hun våde øjne.

LÆS OGSÅ: 'Nybyggerne'-dommer løfter sløret for de nye optagelser

Men det var 'Only Teardrops'. Eller glædestårer.

Under
pressemødet
efter
sejren
var der
tydelige
spor af 'Teardrops' i
Emmelies
øjne.
Under pressemødet efter sejren var der tydelige spor af 'Teardrops' i Emmelies øjne.

26. januar 2013 havde Emmelie suverænt vundet 'Dansk Melodi Grand Prix' i Herning. Sangen 'Only Teardrops' var skrevet af Lise Cabble, Julia Fabrin Jacobsen og Thomas Stengaard.

To gange tidligere havde Lise Cabble stået bag en vindersang ved det danske melodigrandprix, og begge disse sange var havnet i top fem i den internationale finale. Det var 'Fra Mols til Skagen' med Aud Wilken i 1995 og 'New Tomorrow' med gruppen A Friend in London i 2011.

LÆS OGSÅ: Janni afslører: Sådan har hun aldrig set Karsten

Emmelie de Forest fyldte 20 år mellem den danske og den internationale finale. Hun blev født 28. februar 1993 og fik navnene Emmelie Charlotte Victoria de Forest. Hun voksede op i Mariager, hvor hun sang i kirkekor og gospelkor. Da hun var 14, begyndte hun at synge sammen med den norske musiker Fraser Neill på en række spillesteder, og som 18-årig flyttede hun til København, hvor hun blev optaget på Katrine Sadolins 'Complete Vocal Institute'.

Den er god nok. Da
alle point var talt op,
lå Emmelie forrest.
Den er god nok. Da alle point var talt op, lå Emmelie forrest.

Og i 2013 blev hun med ét slag og én sang kendt af alle i Danmark, da hun gik på scenen i bare tæer i Jyske Bank Boxen.

Royal slægtshistorie

Da Emmelie de Forest havde vundet 'Dansk Melodi Grand Prix', var flere eksperter sikre på, at netop denne sang ville have gode chancer i Malmö. DR’s underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, sagde om Emmelie: ”Hun har en nærhed og tilstedeværelse i rummet, der gør, at vi kommer til at blande os i toppen.” Og den dengang faste grandprix-kommentator Ole Topholm udtalte: ”Denne sang er helt unik, både hvad angår melodi, sangstemme og ikke mindst sceneshow.”

LÆS OGSÅ: SE DEM HER: Alle mændene i ‘Bachelorette’

Det danske melodigrandprix 2013 havde også plads til en lille skandale. Efter sejren dukkede en historie op om, at Emmelies to militantisk trommende musikere fra Copenhagen Drummers på scenen var iklædt et par frakker, som havde været brugt som nazi-uniformer i en tv-serie. DR’s kostumeafdeling havde lånt frakkerne ud uden at tjekke, hvor de var fra.

Briterne sendte en popveteran, 61-årige
Bonnie Tyler. Hun blev nummer 19 ud af 26 i
finalen.
Briterne sendte en popveteran, 61-årige Bonnie Tyler. Hun blev nummer 19 ud af 26 i finalen.

Men en anden og langt mere fascinerende historie skabte også overskrifter. Alle ville vide alt om Emmelie, og hun afslørede, at hun er tipoldebarn af den britiske dronning Victoria. Dronningens søn, den senere Edward 7., fik mange børn udenfor ægteskabet, og et af disse børn var Emmelies farfar, som Edward havde fået med en østrigsk prinsesse.

LÆS OGSÅ: Fortvivlet Philine: Følgerne flygter

DR ville have brugt Emmelies slægtshistorie som et led i promoveringen af den danske deltager ved Eurovision Song Contest, men det blev opgivet, da slægtsforskere ikke kunne verificere den royale familierelation.

En blodrød himmel

Det var dog ikke spor nødvendigt at grave i Emmelies slægtshistorie for at skabe interesse for hende før popslaget i Sverige. Hun fremstod hurtigt som en af favoritterne, og da semifinalen var klaret til perfektion, var hun bookmakernes favorit til at vinde finalen.

Danske og internationale sprogeksperter gav deres bud på, hvad sangen 'Only Teardrops' egentlig handlede om. Alene åbningslinjen, 'The sky is red tonight', skabte den melankolske stemning, som hviler over hele sangen.

LÆS OGSÅ: Se det første klip fra ‘Bachelorette’ her

Finlands Krista Siegfrids
kyssede en af
sine korpiger,
men endte
tredjesidst
Finlands Krista Siegfrids kyssede en af sine korpiger, men endte tredjesidst

Forfatteren og journalisten Kristen Bjørnkjær opfattede den første verselinje (”Himlen er rød i nat”) som værende andet end en uskyldig aftenrødme i solnedgangen. Han beskrev den i sin artikel i Information som en himmel, der var farvet rød af blod.

Så var det en sang om hverdagsproblemer i parforholdet, eller var det en antikrigssang? En af sangens ophavsmænd, Thomas Steengaard, forklarede, at teksten skulle ses som et positivt budskab om fællesskab, og Emmelie de Forest sagde, at sangen handler om, hvordan vi behandler hinanden og verden.

LÆS OGSÅ: Cecilie Haugaard viser nyfødt datter frem for første gang

Uanset hvordan man tolkede ”Only Teardrops”, så blev den en ret sikker vinder. Med 281 point var der 47 point ned til andenpladsen, og Emmelie de Forest kunne vende tilbage til scenen for at modtage trofæet og synge sangen igen.

”Jeg ville ønske, min far kunne se mig lige nu,” udtalte hun til BT lige efter triumfen. Ingvar de Forest døde i 2010. Han var stor melodigrandprix-fan, og så var han svensker. Derfor betød det ekstra meget for Emmelie de Forest, at hun vandt i netop Sverige.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Realitystjerner i voldsomt overfald