Skuespiller Benny 'Fede' Hansen.
Skuespiller Benny "Fede" Hansen.

Benny Hansen ville være fyldt 80: Alle elskede 'Fede'

Det kunne være blevet til mange flere fine roller, hvis ikke en modbydelig lungebetændelse satte en stopper for det hele.

I denne uge ville Benny Hansen, der især huskes som den madglade 'Fede' i 'Matador', være fyldt 80 år.

Det er svært at forestille sig nogen anden spille rollen som Korsbæks madglade maler, som dag efter dag sidder og spiser ved Jernbane Restaurantens stambord sammen med kommunisten 'Røde' og grisehandleren Oluf Larsen, inden han skal hjem til Marie og have mere mad.

Men faktisk var Benny Hansen slet ikke førstevalget til rollen. Mere om det senere.

LÆS OGSÅ: Annemette Voss i opråb: Hvad bilder I jer ind!

Artiklen fortsætter under videoen...

Benny Leif Hansen blev født i Roskilde 22. februar 1944.

Han voksede op i en familie, hvor der ikke var den store interesse for kultur. Men unge Benny fattede alligevel interesse for skuespil og debuterede som 14-årig på børne- og ungdomsteatret Solby Scenen på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Christiane åbner op om fødslen: Jeg var panisk angst

Det ophold gav Benny Hansen mod på meget mere teater. Han søgte ind på flere elevskoler, inden det lykkedes at komme igennem nåleøjet.

Det var så til gengæld på Det kongelige Teater, hvor han uddannede sig til skuespiller i årene 1965-68, og hvor han siden blev fast tilknyttet.

LÆS OGSÅ: Ankerstjerne afslører nyt om nye Seebach-numre

Benny Hansen stiftede som 17-årig første gang bekendtskab med filmens verden i 'Ullabella', hvor han og den kun 15-årige Gitte Hænning spillede et søskendepar.

Det skulle blive til alt 40 film, hvor Benny Hansen som regel medvirkede i mindre, men alligevel ofte markante roller.

Selvom han privat var en hyggelig fyr, var han stærk som ondskabsfulde, småkriminelle karakterer.

I 1969 havde unge Benny Hansen hovedrollen i tv-serien 'Den som ingen holder tilbage'.
I 1969 havde unge Benny Hansen hovedrollen i tv-serien 'Den som ingen holder tilbage'.

Med på et afbud

Benny Hansens filmkarriere spændte vidt lige fra seks 'Olsen-banden'-film til tre stjernetegnsfilm, hvor en del populære skuespillere dukkede op som fjollede bipersoner til de medvirkende pornomodeller.

Han var desuden et morsomt indslag i mange danske sommerrevyer i 1970’erne og 80’erne, og han instruerede selv tre revyer.

LÆS OGSÅ: Claudia Rex afslører datterens navn

Han medvirkede også i mange tv-serier og spillede blandt andet flere forskellige roller i 'Huset på Christianshavn', som kørte fra 1970-77.

I 1977 havde han desuden en særdeles vigtig rolle i den første episode af krimiserien 'En by i provinsen'. Her var han også temmelig ondskabsfuld.

Da Lise Nørgaard og Erik Balling drøftede, hvem der skulle spille de senere så elskede personer i 'Matador', var Benny Hansen ikke umiddelbart med på deres liste.

Da de skulle besætte stambordet i Jernbane Restauranten, blev Buster Larsens grisehandler suppleret med Ole Ernst i rollen som 'Røde', mens 'Fede' skulle spilles af Poul Bundgaard.

Så altså umiddelbart ingen rolle til Benny Hansen i 'Matador'.

LÆS OGSÅ: Rasmus Seebach afslører stor nyhed

Peter Bundgaard fortæller i Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaards bog 'Matador', at hans far blev tilbudt rollen som Frede Hansen, men at han takkede nej, fordi han ikke igen ville spille en tyk mand med hang til wienerbrød.

Så fik Benny Hansen buddet, og han kastede sig med stor glæde og iver over rollen som 'Fede'.

Ole Ernst blev byttet ud med Kurt Ravn, og så var trioen fuldendt.

De glade gutter var muntert selskab for tv-seerne, og de tre skuespillerne hyggede sig med at spille sammen og danne en stambordsklike.

LÆS OGSÅ: Ærgerlig Merete: Jeg havde glædet mig

Benny Hansen, Buster Larsen, Per Pallesen og Kurt Ravn i tv-serien 'Matador'.
Benny Hansen, Buster Larsen, Per Pallesen og Kurt Ravn i tv-serien 'Matador'.

Mad, mad og mere mad

Benny Hansen har dog på et tidspunkt fortalt, at det var 'hård kost' at skulle spise så meget, som han gjorde i 'Matador'.

I DR-programmet 'Mer’ Matador' fra 1998 berettede han om en dag, hvor der skulle optages to scener fra hver sin episode:

LÆS OGSÅ: Chok og forvirring: Hvad skal der ske i kongehuset?

- Der begyndte jeg klokken otte med gule ærter, som jeg nåede tre portioner af. I næste scene skulle jeg have ribbensteg, som jeg nåede fire portioner af. Vi sluttede som regel klokken 12, fordi de fleste af os skulle til prøve, men jeg skulle ikke noget den dag, og min kone havde taget fri. Jeg var hjemme ved 13-tiden, og der havde hun lavet flæskesteg med brune kartofler og sovs. Aldrig har jeg følt mig større!

Benny Hansen blev i den grad kendt som den trivelige Frede Hansen.

Han blev tit kaldt 'Fede' af folk, der fik øje på ham på gaden.

LÆS OGSÅ: Følelelsesladet Stéphanie Surrugue: Jeg har grædt alle slags tårer

Men selvom rollen som 'Fede'-karakteren klæbede sig til Benny Hansen, kom han flot videre i karrieren og leverede blandt andet nogle stærke præstationer som henholdsvis en bitter og utilnærmelig hyrevognschauffør i tv-serien 'Taxa' og som en jovial landmand i 'Strisser på Samsø.'

Det kunne være blevet til mange flere fine roller, hvis ikke en modbydelig lungebetændelse satte en stopper for det hele.

Benny Hansen døde 17. august 1998 i en alder af bare 54 år.

LÆS OGSÅ: I voldsom ulykke: Datteren ringede 112

Peter Steen og Benny Hansen i 'Olsen-banden' i Jylland fra 1971.
Peter Steen og Benny Hansen i 'Olsen-banden' i Jylland fra 1971.