Mystik om prins Christians millioner

Spørgsmålet er, om prins Christian vil købe sig fri for pligterne.

Ved den hollandske kronprinsesse Amalias 18 års fødselsdag i december skulle udbetalingen af årpenge være begyndt. Men tronarvingen har bedt om, at udbetalingen af de årlige 1,6 mio. euro – knap 12 mio. kr. – ikke går i gang, før hun er færdig med at studere. Hun føler ikke, at hun skal modtage ydelser, så længe hun ikke laver noget for pengene. Om godt to år fylder prins Christian 18 og kan stå i samme dilemma.

LÆS OGSÅ: Måtte redde børnene ud af brændende hus: Nu er jeg clean

– Vi har flere gange set, at kongelige ”køber sig fri” ved at afskrive sig apanagen. For eksempel som reaktion på kritik over, at de modtog den, uden at offentligheden følte, de fik nok igen – som i tilfældet grevinde Alexandra eller prinsesse Madeleine af Sverige. Men det er opsigtsvækkende, at man vælger at  komme en eventuel  kritik i forkøbet, som nu kronprinsessen i det meget velstillede nederlandske kongehus gør det i kølvandet på en pandemi, der har været meget hård ved hendes land. Det er, om ikke andet, stærk branding, siger Berlingskes kongehusekspert, Jakob Steen Olsen.

LÆS OGSÅ: UH! Mathilde og Remee har været til kønsscanning

Kronprins Frederiks årpenge steg fra 900.000 til 4,2 millioner fra han var 18, til han giftede sig med prins Christians mor, kronprinsesse Mary, i 2004.

– Umiddelbart tror jeg nu ikke, prins Christian behøver gå så drastisk til værks. Dronningen har gjort det klart, at kun prins Christian kan forvente årpenge – i modsætning til hans søskende, fætre og kusiner. Det er ham, der satses på, og jeg tror, danskerne vil finde det rimeligt nok, at han modtager apanage som led i de studier, der skal forberede ham på kongegerningen.

Efter sommerferien skal den unge tronfølger i gymnasiet på Herlufsholm. Det forventes, at han efterfølgende får en militær karriere inden et eller flere akademiske studier.

LÆS OGSÅ: Wow: Ung mor måtte tage baby med til eksamen