William og Harry kom for sent: Fik ikke sagt farvel

William og Harry fik pludselig meget travlt.

Det var en ekstra sorg i sorgen for mange medlemmer af det britiske kongehus, at de ikke fik sagt et sidste farvel til dronning Elizabeth. To døgn før monarken sov ind på Balmoral Castle, havde hun smilende og med en beundringsværdig kraftanstrengelse taget imod Englands nye premierminister, Liz Truss. Det blev hendes sidste officielle opgave.

SE BILLEDERNE: Prins Gustav og prinsesse Carinas romantiske bryllup

I sidste torsdags ved middagstid blev det meldt ud, at dronningen var alvorligt syg og omgivet af læger. Da var den nærmeste familie blevet underrettet om Elizabeths svækkede tilstand, og herefter blev det et kapløb for livet om at nå frem til slottet i tide.

Prins Charles, som nu er Storbritanniens konge, var i forvejen i Balmoral sammen med sin hustru, Camilla, og dronningens datter, prinsesse Anne, kunne også hurtigt nå frem til slottet.

LÆS OGSÅ: Marselisborg Slot bliver renoveret for 40 millioner

Men hverken prins William eller prins Harry nåede frem i tide. Det samme gjorde sig gældende for dronningens to yngste sønner, prins Andrew og prins Edward. Sidstnævnte er gift med grevinde Sophie, som var en af de personer, der stod dronningen nærmest, men heller ikke hun fik sagt farvel.

Overvandt skandaler

Elizabeth 2. var dronningen, der slet ikke skulle have været dronning. To historiske begivenheder ændrede i løbet af 15 år og to måneder hendes tilværelse fra at være en forholdsvist anonym prinsesse til at leve et liv i alle menneskers søgelys. 11. december 1936 abdicerede hendes farbror, Edward 8., efter mindre end 11 måneder på tronen, og Elizabeths far blev nu konge.

LÆS OGSÅ: Kronprinsfamiliens svære valg: Vildt opgør

”Lilibet”, som hun blev kaldt af sin far, var pludselig tronfølger i en alder af 10 år.

6. februar 1952 døde George 6., mens 25-årige Elizabeth var i Kenya sammen med sin mand, prins Philip.

Hun var rejst til Afrika som prinsesse, men vendte hjem til England som dronning.

LÆS OGSÅ: ‘Landmand’-Jonas afslører: Hun er min yndling

Syv årtier med glæder og sorger og en lang række voldsomme udfordringer og skandaler i den nærmeste familie stod dronning Elizabeth flot igennem. Efter tabet af sin mand, prins Philip, 9. april 2021 var hun dog ofte sygdomsramt, men hun kæmpede videre og passede sine pligter, så godt det kunne lade sig gøre.

Efter dronningens død er mindeord til hende, kongefamilien og det britiske folk strømmet ind fra hele verden.

England, Storbritannien, ja, hele Commonwealth er i sorg  disse dage.

Dronning Elizabeth blev 96 år og nåede at regere i 70 år og 240 dage.