Imponerende rekord: Dronningens store dag

I morgen søndag bliver majestæten den længst regerende monark i Danmarkshistorien.

Sidste år fejrede hun 50- års regeringsjubilæum, og nu kan dronning Margrethe markere en endnu større begivenhed.

LÆS OGSÅ: Stor politiaktion hos Robert Hansen

For i morgen søndag bliver majestæten den længst regerende monark i Danmarkshistorien.

Christian 4. regerede i 18.810 dage fra sin kroning, torsdag den 29. august 1596, til sin død som 70-årig fredag den 28 februar 1648.

Som 31-årig blev Margrethe i 1972
dronning af Danmark.
Som 31-årig blev Margrethe i 1972 dronning af Danmark.

Dronningen besteg tronen fredag den 14. januar 1972 efter sin far, Frederik 9.’s død, og lørdag den 15. juli har hun ligesom Christian 4. været regent i præcis 18.810 dage.

LÆS OGSÅ: Jim Lyngvilds vilde køb: Hjemsøgt slot for tocifret millionbeløb

Da hun har sommerferie, markeres dagen ifølge HER&NU’s oplysninger privat, men det bliver uden tvivl på en festlig måde med et kærligt nik til den gamle konge, som hun har studeret, og som menneske er meget begejstret for.

– Christian 4. holder jeg af, for han var menneskelig. Han skrev op og ned ad stolper, så der ligger en masse fra hans hånd, så man ved, hvordan han reagerede på ting, sagde hun i 2016 i bogen 'De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne'.

Her fortalte hun også om sin glæde over, at hans bygninger godt 400 år senere løfter gadebilledet og giver København karakter.

LÆS OGSÅ: 'Robinson'-par i babylykke

Koldinghus fik sin karakteristiske profil omkring 1600, da Christian
4. forhøjede vestfløjen
med en etage og opførte det såkaldte Kæmpetårn.
Koldinghus fik sin karakteristiske profil omkring 1600, da Christian 4. forhøjede vestfløjen med en etage og opførte det såkaldte Kæmpetårn.

Som bygherre stod han bag Rosenborg Slot, Børsen, Holmens Kirke, Nyboder, Rundetårn, Christianshavn og ombygningen af Frederiksborg Slot til et renæssanceslot. Koldinghus var også et af de slotte, som Christian 4. satte sit præg på. Allerede som barn besøgte han det jævnligt, og i lange perioder boede den kongelige familie der også.

LÆS OGSÅ: Genopstod efter konkurs: Jeg arbejder hårdt for det

Det er for livet

Med hvor meget dronningen ender med at slå Christian 4.s rekord, er naturligvis uvist, men hvis det står til hende, bliver det med længder.

Hendes holdning er, at man sidder på tronen hele livet, og der er intet, der kan ændre det synspunkt.

I en alder af 70 år døde
Christian 4. i 1648 på
sit nyanlagte lystslot
Rosenborg .
I en alder af 70 år døde Christian 4. i 1648 på sit nyanlagte lystslot Rosenborg .

– Ikke som jeg kan forestille mig, nej, men måske hvis jeg blev aldeles håbløst syg. Min holdning er at sidde hele livet. Missionen er for livet. Jeg føler ikke noget pres for at ændre min holdning. Det er en pligt, som følger opgaven med at følge efter sin far. Det gør man, så længe man lever, har den 83-årige majestæt sagt til den svenske avis Expressen.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsens alternative ferie: Ungerne med på arbejde