Haps, haps, haps, nu skal vi ha’ snaps: Ingen ballade

Det er ikke kedeligt, når kolonihaveejerne fra TV2-programmet 'Balladen om kolonihaven' samles rundt om det røde bord til julefrokost.

Kolonihaveforeningen Jørgen Berthelsens Minde lidt uden for Aalborg med 172 haver er lukket ned for vinteren, men i fælleshuset Oasen mødtes en lille hård kerne af de kendte og elskede ansigter fra TV2-serien 'Balladen om kolonihaven' til en hyggelig julefrokost.

LÆS OGSÅ: Virker han bekendt? Her har du set morfaren fra 'Valdes Jul' før

I sidste afsnit trak formand Finn sig på generalforsamlingen, efter at både formanden og andre i bestyrelsen er blevet svinet til af nogle få kolonihave-lejere. Men da ingen andre ville tage slæbet, så stillede Finn op igen og er stadig formand.

LÆS OGSÅ: Pitzner efter fængsel: Har været naiv

– Sommeren i år har været bedre end året før, hvor vi blev filmet. Det er blevet lettere at være formand. Dels er der en masse have-lejere, som har mandet sig op og sagt, at vi skal opføre os ordentligt over for hinanden. Keld rejste sig blandt andet op på generalforsamlingen og sagde: ”Kan vi for helvede ikke få at vide, hvem de mennesker er, så vi kan få dem smidt ud af foreningen? For sådan skal folk ikke behandle en bestyrelse.” Og flere har lukket munden op ligesom Kjeld og bakker op om bestyrelsen, fortæller Finn Lund Nyby, 54.

LÆS OGSÅ: Christiane åbner op: Sådan kom hendes mor på plejehjem

Finn er en driftig formand, som efter at serien har været på tv, nu er en efterspurgt foredragsholder for foreninger, der ligesom Jørgen Berthelsens Minde har uoverensstemmelser.

Artiklen fortsætter under billedserien...

Formand Finn Lund Nyby, Susanne Sørensen, Fjollekeld Sørensen, Lisbeth Klemmensen og Anamariia Joulie
Fragtrup skåler for en ny sæson i Jørgen Berthelsens Minde.
Formand Finn Lund Nyby, Susanne Sørensen, Fjollekeld Sørensen, Lisbeth Klemmensen og Anamariia Joulie Fragtrup skåler for en ny sæson i Jørgen Berthelsens Minde.
– Det mest julede ved
mig er, at jeg spiser and
til min rødvin, afslører
formand Finn, som dog
løfter sløret for, at julen
skal holdes med
kæresten og sønnen.
– Det mest julede ved mig er, at jeg spiser and til min rødvin, afslører formand Finn, som dog løfter sløret for, at julen skal holdes med kæresten og sønnen.
– Jeg har altid
sagt til mig
selv: ”En skønne dag bliver
du en kendt
person, Fjolle,
på grund af
din skønne
krop”. Hvis
jeg ikke havde tatoveret
fjollede ting
på min krop,
så havde
folk jo ikke
lagt mærke
til mig.
– Jeg har altid sagt til mig selv: ”En skønne dag bliver du en kendt person, Fjolle, på grund af din skønne krop”. Hvis jeg ikke havde tatoveret fjollede ting på min krop, så havde folk jo ikke lagt mærke til mig.
Fjollekeld har sin helt egen måde at ønske god jul på
året rundt.
Fjollekeld har sin helt egen måde at ønske god jul på året rundt.
– Lisbeth
klarer
det så
godt,
efter at
Børge
ikke
er her
mere,
siger
Susanne og
giver
Lisbeth
et kys.
– Lisbeth klarer det så godt, efter at Børge ikke er her mere, siger Susanne og giver Lisbeth et kys.
Der røg både
uenigheder og
kærlighed over
julefrokostbordet, men mest
af alt blev der
sagt ”skål” i
Oasen.
Der røg både uenigheder og kærlighed over julefrokostbordet, men mest af alt blev der sagt ”skål” i Oasen.
– Der er mange, som er forelskede i Keld,
og det må de
gerne være, for
jeg ved, at Keld
elsker mig, siger Susanne og
får en ordentlig
trutter af Fjolle
– Der er mange, som er forelskede i Keld, og det må de gerne være, for jeg ved, at Keld elsker mig, siger Susanne og får en ordentlig trutter af Fjolle
Anamariia stikker af fra den
våde og grå
danske jul. – Min
kæreste Bjarne og
jeg tager 14 dage
til Cancun i Mexico. Vi skal hverken
have børn eller
børnebørn i julen. Vi
skal bade og hygge
og træne qi gong.
Det giver ham noget
ro, for han er en
hyper-type.
Anamariia stikker af fra den våde og grå danske jul. – Min kæreste Bjarne og jeg tager 14 dage til Cancun i Mexico. Vi skal hverken have børn eller børnebørn i julen. Vi skal bade og hygge og træne qi gong. Det giver ham noget ro, for han er en hyper-type.
– Vi skylder faktisk Niels Hausgaard en øl, for
hvis han ikke
havde speaket i
programmerne,
så tror jeg ikke,
at de var blevet
så populære,
siger Fjollekeld.
– Vi skylder faktisk Niels Hausgaard en øl, for hvis han ikke havde speaket i programmerne, så tror jeg ikke, at de var blevet så populære, siger Fjollekeld.

Sorgen letter

72-årige Lisbeth Klemmensen blev alene i september, da hendes mand Børge døde, og de nåede kun at få fem år sammen. Selvom savnet er stort, oplever hun dog også, at sorgen letter.

LÆS OGSÅ: Boris Hiort afslører: Er blevet skrottet

– Det bliver bedre og bedre nu for hver dag, der går, men det er da et tomrum. Jeg bygger lidt om i huset, det er i Børges ånd, men han kunne ikke magte det. Og jeg skal bare holde liv i hans roser. Jeg savner, at han fulgte mig i seng hver aften i mit shelter med en rom & cola på sin rullator. Det var skidehyggeligt.

Børge nød at være i haven, men han kunne ikke holde til det til sidst. Han overdrog sin andel af haven til mig.

Det var noget af en gave at få, fortæller Lisbeth.

LÆS OGSÅ: Oplev magien: Her kan du se Modertræet fra 'Valdes jul'

Selvom hun har en lidt mere alternativ tilgang til både tilværelsen og kolonihaven, så elsker Anamariia Joulie Fragtrup også fællesskabet, og har mange jern i ilden.

– Jeg overvejer stadig, hvordan jeg skal få mit hus malet guldfarvet. Og så har jeg gang i mit qi gong, jeg skal udvide det og vil udbyde det hver søndag her i haven. Det har stor betydning for mit helbred, fortæller Anamariia, 50, som har tre børn på 28, 26 og 16 år og tre børnebørn.

LÆS OGSÅ: SIDSTE NYT: Kronprinsesse Mary er rejst hjem til Australien

– Jeg skal giftes til næste sommer med min kæreste Bjarne. Vi starter med at planlægge det endeligt i januar. Det bliver et hemmeligt sted på en hemmelig dag, for Bjarne vil ikke have, at der skal være nogen med. Det er vores dag.

Du kan læse resten af artiklen i denne uges HER & NU.