’Landmand’-Katja: Sådan kom jeg hurtigere ud af min depression

Katja fandt sin egen medicin mod depressionen.

Katja Gullaksen er én ud af de efterhånden mange, som har døjet med depression i en ung alder. For seks år siden krakelerede det nemlig for den nu 29-årige landmand.

Når hun kigger tilbage på perioden, er der specielt én ting, som holdt hende oppe, når livet var rigtig svært.

- Jeg var på antidepressiv i to år og kunne ikke være på særlig høj dosis pga. bivirkninger, men jeg havde en hest. Og jeg er ret sikker på, at hvis jeg ikke havde haft en hest, så var jeg ikke kommet lige så hurtigt videre. De stiller jo ikke spørgsmålstegn ved noget, fortæller Katja fra Jægerspris, som er aktuel i TV 2's datingprogram 'Landmand søger kærlighed'.

LÆS OGSÅ: 'Landmand'-Jonas taler ud: Jeg var skeptisk fra starten

Følte sig utilstrækkelig

Depressionen ramte hende efter mange år, hvor Katja havde følt sig utilstrækkelig.

- Jeg gik på produktionsleder-uddannelsen og havde sindssyg høje forventninger til mig selv. I mange år følte jeg, jeg skulle præstere bedre, end jeg gjorde, jeg var i et usundt forhold, og så eskalerede det bare, fortæller landmanden, som i dag har det godt, og faktisk ikke ville have været depressionen foruden.

- Jeg lærte mig selv så godt at kende, at jeg er blevet rigtig god til at sætte ord på, hvordan jeg har det inden, jeg når derhen, hvor jeg kan sætte mig ned og tude, og det ville jeg aldrig have været foruden, min depression lærte mig sindssyg meget.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsens veninde: Han forsøgte at redde datteren

Pædagog og landmand

Ifølge Katja er den oplevelse også en af grundene til, hun laver, hvad hun laver i dag.

- Jeg arbejder på et skolelandbrug, hvor vi har 18 unge tilknyttet. 1-3 dage om ugen er de hos os i stedet for at gå i skole. I samarbejde med mine skønne kollegaer, forsøger vi at skabe det fællesskab, som de unge har svært ved at få andre steder - så de får troen på sig selv, fortæller Katja, som gennem sit virke kombinerer pædagogfaget med landbrugsfaget.

- Jeg har det daglige ansvar for dyrene, og så hjælper de unge mig med at fodre osv. Vi laver også bål og andre ting, men primært er det dyrene, som er i fokus, og så lærer jeg dem alt, hvad jeg kan om dyr, afslutter Katja, som i dag har hesten Chaque, der ifølge hende betyder alt, fordi hos ham finder hun den ro, hun har brug for.

LÆS OGSÅ: Nu reagerer Teresa på Teiturs dom