'X Factor' pressemøde 2022 

Simon Kvamm
"X Factor" pressemøde 2022 Simon Kvamm

10 ting du ikke vidste om Simon Kvamm

Vidste du, at Simon Kvamm er religiøs, har en fortid på grønsværen og nær var havnet i en helt anden branche?

Du kender ham sikkert som den blåhårede cykelrytter fra 'Team Easy On' i 'Drengene fra Angora', som forsanger i 'Nephew', eller måske er han den ene af 'De eneste to' for dig.

LÆS OGSÅ: Simone gav Philip ultimatum: Ændrede hans liv

Kært barn har som bekendt mange navne, og det gælder også, når man hedder Simon Kvamm og har kreeret landeplager under et hav af kunstnernavne og i gæve samarbejder.

Nu står han i spidsen for et af Danmarks største talentprogrammer som dommer i 'X Factor' på TV 2.

LÆS OGSÅ: Efter 'Løvens Hule': Deler stor nyhed

Men hvem er han egentlig, ham multitalentet? Vi har fundet 10 ting om Simon Kvamm, som du (måske) ikke vidste.

1. Silkeborg i hjertet

Silkeborg er Simon Kvamms barndomshjem. Det er her, man finder fodboldklubben Silkeborg IF, og lige netop dén klub står musikerens hjerte nær. Han spillede selv på grønsværen, indtil han fyldte 18 år, og han har stået bag klubbens indløbssang af flere omgange.

Derudover blev han student fra Silkeborg Amtsgymnasium i 1994.

LÆS OGSÅ: Blachman er vild med Simon Kvamm: Han er klog

2. Kunne have været journalist

Det er svært at forestille sig Simon Kvamm lave andet end at lege med musikkens – og komikkens - grænser. Men faktisk kunne han have endt i en helt anden profession. Nemlig som journalist.

Efter sin studentereksamen og et højskoleophold førte interessen for særligt tv- og radiojournalistik ham nemlig til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han blev dog aldrig færdiguddannet.

LÆS OGSÅ: Jackie taler ud om graviditetsjoke

3. Rockerne

Grunden, til at Simon Kvamm ikke gennemførte uddannelsen til journalist, var, at han fik andre spændende karrieremuligheder. Under uddannelsen kom han i praktik hos DR Ung, og efter sin praktiktid fik han lov til at blive hængende. Han droppede derfor sin afsluttende opgave og brugte i stedet sin tid på DR.

I 2003 var han med i den fiktive dokumentarserie om Rockerklubben Svinene, hvor hans karakter Baune, som de fleste kender fra 'Drengene fra Angora', blev født.

LÆS OGSÅ: Stiller særligt krav: Sådan kommer man på team 'Kvamm'

Du kan se første afsnit af 'Rockerne' herunder.

4. Vært på rejseprogram

I 2007 var Simon Kvamm vært på rejseprogrammet Antiglobetrotter på Danmarks Radio. Som titlen indikerer, brød Simon sig ikke om at rejse, så for at udfordre sin egen magelighed tog han til Uganda, Tanzania og Kenya for at mødes med unge afrikanske komikere, skuespillere og musikere.  Programmets titelsang, Grant Lee Buffalo's Fuzzy, er produceret af Simon Kvamm og Carsten Heller.

LÆS OGSÅ: Her er den nye vært og nye ekspert i 'Kender du typen?'

Hør titelsangen, som Simon Kvamm har lavet, herunder. 

5. Røg en joint i bedste sendetid

I 2012 pulsede Simon Kvamm løs på en joint til P3 Guld 2012 i DR Byen i København. Derudover har han tidligere fortalt til Euroman, at han godt kan finde på at ryge en fed, når børnene er lagt i seng. – Det er kun en lille påvirkning, men det er nok til at løsne lidt op. Det har jeg brug for, sagde han til Euroman.

6. Fan af folkekirken

Vidste du, at Simon Kvamm er troende? Den nye 'X Factor'-dommer har af flere omgange åbent erklæret sit tilhørsforhold til den kristne tro, og Gud har da også sneget sig ind i flere af hans sange gennem tiden. Se bare De eneste tos 'Jeg har ikke lyst til at dø'.

- Jeg føler bare, at der er en Gud, og det har jeg altid troet på, har han tidligere udtalt til musikmagasinet Gaffa.

LÆS OGSÅ: Efter sønnens død: Ingen kan gå igennem det alene

Simon Kvamm tror også på et liv efter døden og kalder sig ifølge Kristeligt Dagblad for 'fan af folkekirken'. Hans to børn er døbt, han går i kirke til højtider og højtideligheder, og det betyder noget for ham, at kirken eksisterer som et offentligt rum, fortæller han i interviewet.

- Jeg er ikke sådan en, der tror på Gud og dermed har en løsning på alt og kan finde ro i maven med det hele. For mig er troen og tvivlen uløseligt forbundet, og det at tro handler for mig om at respektere sin egen mangel på autoritet. Jeg er ikke den altoverskuende instans og har ikke den altafgørende suverænitet. Jeg er bare en brik meget længere nede ad stigen, har han fortalt til Kristeligt Dagblad.

7. Privat kærlighed

Simon Kvamm er ikke meget for at tale om sit privatliv, og han holder sig konsekvent fra at tale om sin familie. Eller, det gjorde han i hvert fald, indtil han sidste år medvirkede i det populære TV 2-program 'Toppen af Poppen', som kræver, "at man kommer ud af sit skjold", som Simon Kvamm så fint formulerede det. Her fortalte han blandt andet, at han skrev Nephews gennembrudsnummer, ’Movie Klip’, kort efter at have mødt sin kone, journalist og forfatter Stine Ellerbæk.

- Når jeg snakker om mine egne sange, så ville det være mærkeligt ikke at have dem (familien, red.) med i persongalleriet, for det er dem, der står allertættest på mig, lyder det fra Simon Kvamm i programmet, inden han uddyber:

- Jeg har tidligere meget bevidst holdt mig fra at tale om min hustru og mine børn og set dem værende ude af det, jeg laver. Men jeg har været velvidende om, at når jeg går ind i det her følelsesmæssige rum, så kan jeg jo ikke lade være med at snakke om, hvor meget de betyder for mig.

LÆS OGSÅ: Aldrig set før i 'X Factor': Dommer vil med i gruppe

8. Bryllup i tre dage

Simon Kvamm og Stine Ellerbæk blev gift i 2010 og har sammen døtrene Elinor og Alice.

LÆS OGSÅ: Romantisk ferie: Pernille Nygaard og Kåre Quist nyder varmen

I pinsen i 2010 holdt parret et tre dage langt bryllup på Samsø.
De havde inviteret 112 gæster til det smukke ø-bryllup, og flere kendte ansigter fra DR2's satire-programmer var til stede.

9. Træt af København

Fra Frederiksbergs storbycharme til Klitmøllers vindblæste skønhed og så en tur til historiske Dragør. Simon Kvamm er glad for vandkanter, og sidste år rykkede familien teltpælene op og flyttede tilbage til Sjælland efter at have boet en årrække i Thy. Og det er ikke nogen tilfældighed, at Dragør fangede parrets interesse.

- Efter vi havde boet i Klitmøller med cirka 1000 indbyggere midt i Nationalpark Thy, havde vi igen lyst til at bo et sted, hvor der både er luft og himmel og trygt for børnene at færdes. Selvom vi elsker København og Frederiksberg, hvor vi boede før, er vi blevet vænnet fra livet i den mere tætbefolkede og trafikerede storby, har han tidligere fortalt til Amagernyt.

Musikeren og familien flyttede ellers i første omgang til Jylland, fordi han var træt af trafikken, nærmede sig 40 år og opdagede, at "København var blevet et sted, hvor han surfede fra legeplads til legeplads med en dyr kaffe i hånden", har han fortalt til Euroman.

Det var her – ved det vindblæste Vesterhav og langt fra Københavns travle menneskemylder – at Simon Kvamm fandt sin solokarriere. Og bandet Hugorm.

LÆS OGSÅ: Natascha Linea fortryder

10. Et bid fra en hugorm

Hugorm er Simon Kvamms seneste musikprojekt, som han har etableret med vennerne Arni Bergmann og Morten Gorm fra Klitmøller. Han havde egentligt godt gang i Nephew, men besluttede sig for, at det var tid til at prøve nye ideer af.

Arni og Morten havde også tid i kalenderen til et sjovt musikprojekt, og det var ikke det eneste, de tre mænd kunne blive enige om, fortæller Simon Kvamm til TV 2:

- Vi mødte hinanden i Klitmøller, og vi har etableret bandet hjemme i Arnis garage. Stået og larmet der for ligesom at ventilere vores frustration over at være midt i livet og kun have udsigt til at dø derude i horisonten. Det skal man gøre et eller andet ved. Vores måde at takle det på var så at larme.

Imens Simon Kvamm larmer med Hugorm, er Nephew sat på pause for en stund.

Denne artikel blev første gang bragt hos Alt.dk. Dette er en redigeret udgave.