Sofie Linde er nomineret som 'Årets vært' 2020 for sine værtsroller i 'X Factor' og til 'Zulu Comedy Galla' (Foto: Morten Bengtsson)
Sofie Linde er nomineret som 'Årets vært' 2020 for sine værtsroller i 'X Factor' og til 'Zulu Comedy Galla' (Foto: Morten Bengtsson)

Vinder pris for ‘MeToo’ tale: Havde jeg ret til at ødelægge den gode stemning?

Som vært på 'Zulu Comedy Galla' følger et stort ansvar for at underholde sit publikum. Sofie Linde brugte scenen anderledes end de tidligere værter, og aftenen forinden kom hun i tvivl, om hun gjorde det rigtige - i dag er hun ikke længere i tvivl.

Sofie Linde, 31, har den 10. november vundet prisen for 'Årets danske tale 2020'. Prisen modtager hun for sin tale ved 'Zulu Comedy Galla' den 26. august 2020. I takketalen fra prisoverrækkelsen fortæller Sofie Linde om motivationen, der ligger til grund for talen, samt hvordan selve talen opstod.

- Motivation var faktisk meget simpel - når jeg er færdig her, så skal jeg til scanning og have tjekket, om alt er ok. Og selvom der er små spark, der hver dag puffer frygten for, at noget skulle være galt, lidt til side, så er man stadig nervøs. Alt er på spil, når man skal have et lille barn. Alt er på spil, når man har et barn. Man forstår – og lærer hurtigt, at dét at være voksen indebærer et langt større ansvar end blot at sørge for mad på bordet og nære kærlighed til ens barn. Det er langt større end det, fortæller Sofie i takketalen og fortsætter:

LÆS OGSÅ: TV 2 bekræfter: Corona-smitte på 'X Factor'-holdet

- Af min mor lærte jeg, at jeg er velkommen her i verden. At der er en plads til mig. At man altid skal behandle andre, som man gerne selv vil behandles – og at rettidig omhu betaler sig. Jeg lærte også, at min krop tilhører mig. At jeg skulle passe på den. At jeg altid skulle tænke mig om og ikke gå med fremmede hjem. At jeg skulle slå fra mig, råbe højt og sige det til en voksen, hvis nogen rørte ved mig mod min vilje.

LÆS OGSÅ: Blachmans løn-råd til Sofie Linde: Gør dig eksklusiv

Netop kroppen - kvindekroppen og feminisme - var udgangspunktet for Sofie Lindes budskab på scenen til 'Zulu Comedy Galla', hvor hun brugte anekdoter fra sit eget liv til at slå budskabet klart.

- Jeg havde en følelse af, at hvis det øjeblik og den tale skulle kunne række lidt længere end hen over scenekanten, så var jeg nødt til at tage udgangspunkt i mig selv. Så det gjorde jeg, fortæller Sofie videre.

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewald i stor sorg

Sofie fortalte om, hvordan hun som kvinde bliver mødt under lønforhandling, og hun fortalte om en julefrokost på DR, hvor en mandelig leder upassende spørger til et blowjob mod Sofies vilje.

- Talen var svær at skrive færdig, og faktisk først efter generalprøven blev det sidste punktum sat og den sidste rettelse lavet. Den har været meget lang. Den har været kort og ind til benet. Den har været vred, og den har været sjovere. Og til sidst, så blev den, som den blev på baggrund af en følelse i maven, fortæller Sofie.

LÆS OGSÅ: Christopher testet positiv for corona: Udskyder turné

Blev usikker aftenen forinden

Sofie Linde havde rådført sig med sine veninder og forældre om talen og budskabet, men aftenen forinden bliver hun alligevel i tvivl.

- Efterhånden som vi nærmede os den 26. august, blev jeg mere og mere i tvivl, for havde jeg ret til at ødelægge den gode stemning på den måde? Havde publikum i salen ikke brug for at hygge sig på bagkant af sådan et lorteår, som 2020 havde været indtil videre. Dagen inden showet ringede jeg til min far. Jeg var kommet i tvivl. Jeg var ikke sikker på, at jeg turde alligevel, fortæller Sofie, som brugte sin fars råd.

LÆS OGSÅ: Lykkelig Amalie viser babyen frem

”Når man står i en position, hvor man reelt har muligheden for at ændre noget til det bedre – så har man en forpligtigelse. Og den skal man være sig bevidst om og tage seriøst – og hvis du skal tage en kindfed for, at andre kvinder med lidt mere ro i maven kan sige fra – so be it. Det kan du da godt? Det har du da styrken til? Det kan også være, at der ikke sker en skid, men så prøvede du.”

Uvidende om det gigantiske efterspil talen gav, kastede Sofie Linde sig ind i kampen, men det har ikke været uden problemer.

- Meget blev sagt, skrevet, antaget og analyseret, men der blev et skred, som startede en bølge. En bølge som stadig bruser, og som først lige har fået skum på toppen. En samtale og en diskussion, som kan være med til at optimere det samfund, vi lever i. Og at jeg så fik et par ’kindfede’ og pegefingre sendt i min retning om at være ”et offer”, ”opmærksomhedskrævende”, ”en løgner”, ”en dårlig formidler”, ”privilegieblind” og endda ”ødelæggende for MeToo og kvindebevægelsen i det hele taget”, kan jeg kun smile af i dag. For se, hvor langt vi er kommet. Se, hvordan vi formåede at tage hinanden i hånden, fortæller Sofie stolt i talen.

LÆS OGSÅ: Sofie Lindes udmelding får store konsekvenser for ‘X factor’

- Vi skal passe på hinanden og behandle hinanden med den respekt, den som vi selv ønsker at få tilbage. Det har jeg lært af min mor, og det har jeg også tænkt mig at lære mine døtre.

Hør hele Sofie Lindes takketale HER.

LÆS OGSÅ: Tina Lund jubler over børnebørn