'True Love'-Josefine åbner op om barnløshed

Josefine lider af barnløshed og tidlig overgangsalder. Nu åbner hun op om, hvordan det hele startede, og hvordan det påvirker både hendes hverdag og datingliv.

I dagens afsnit af datingprogrammet 'True Love' er det Josefines tur til at komme i den varme stol. Turen i løgnedetektoren går dog ikke helt glat. Den bonger nemlig ud på flere af Josefines svar.

Hun får blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt hun har været helt ærlig overfor sin partner. Til det svarer hun ja, men her lyser hjertet op i en klar, rød farve. Josefine holder nemlig noget tilbage om sin fortid, som hun ikke er klar til at snakke om endnu.

LÆS OGSÅ: Karina efter skilsmissen: Vi har vidst det længe

Josefine fortæller kort, at hun lider af barnløshed og tidlig overgangsalder. Realityportalen har snakket med den 26-årige kvinde for at høre hele historien bag, og hvordan det stadig påvirker hendes hverdag og datingliv.

Du kan se klippet øverst i artiklen, hvor Josefine er til sandhedsceremoni i 'True Love'.

LÆS OGSÅ: 'True Love'-deltager klar til 'Robinson'

Troede det var angst

Den tidlige overgangsalder startede for Josefine i en meget tidlig alder.

- Det skete, dengang jeg var 19 år gammel. Der fandt jeg ud af det ved, at jeg havde hedeture. Jeg havde ikke selv nogen i min nærmeste familie, der var gået i overgangsalder. Så jeg vidste ikke rigtig, hvad det var, fortæller Josefine til Realityportalen og fortsætter:

- Jeg led af angst dengang, og jeg troede egentlig til at starte med, at det var det, og at min reaktion kom oppe fra mit hoved, for min puls stiger, og jeg sveder, og det kunne til dels føles lidt som et angstanfald, som jeg havde rigtig ofte dengang.

LÆS OGSÅ: Ditte Julies mareridt: Risikerer at miste huset

Efterhånden gik det dog op for Josefine, at det ikke var hendes angst, der spøgte ud over det sædvanlige.

- Så tog det pludselig til. Jeg fik faktisk en veninde på besøg en aften, som jeg fik til at mærke mig på hjertet, for jeg følte, at det bare kørte derudaf. Jeg kunne næsten ikke følge med. Og så fandt jeg ud af, at det ikke bare var oppe i mit hoved, men at der var noget galt. Så tog jeg kontakt til lægen og var egentlig ret sikker på, at det var overgangsalder, for det havde jeg selv læst mig frem til. Så det sagde jeg til lægen, og så blev der taget en masse prøver, og det viste sig, at det var meget slem overgangsalder, jeg var i allerede der, forklarer reality-deltageren.

Artiklen fortsætter under billedet...

LÆS OGSÅ: 'True Love'-Casper datede samme kvinde som sin storebror

Dét blev starten på en lang periode, hvor både lægerne og Josefine søgte efter svar på, hvorfor en så ung kvinde allerede havde nået overgangsalderen, der ellers først rammer de fleste kvinder, når de er mellem 45 og 55 år.

- Efterfølgende kom der et langt forløb, hvor der var en masse undersøgelser. Man prøvede først at finde ud af, hvor det kom fra, og hvordan det var blevet udløst. Var det noget oppe fra hjernen eller en kromosomfejl? For der er ikke nogen i min familie, der har været ude for det. Og det var en meget meget tidlig alder, det skete for mig. Men det fandt man ikke rigtig ud af, og jeg ved stadig ikke, hvorfor det er sket for mig, lyder det fra Josefine.

LÆS OGSÅ: Geggo afslører: Det har jeg stjålet

Følte sig ikke tiltrækkende

I lang tid måtte Josefine leve med både symptomerne og spørgsmålet om, hvorvidt det endegyldigt betød, at hun ikke kunne få børn.

- Efter de mange undersøgelser var der et langt forløb med både fertilitetsafdelinger, gynækologer og alverdens eksperter, som var inde over. Under hele perioden, hvor jeg gik på sygehus og sådan nogle ting, var det ikke rigtig stabiliseret, så jeg led rigtig meget af det. Jeg kunne ikke sove om natten særlig godt, fordi jeg vågnede måske en gang i timen og var dækket af sved, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Marcus om 'True Love': Det var psykisk hårdt

Symptomerne fik dog konsekvenser ud over Josefines helbred. Det ramte nemlig også hendes datingliv.

- Jeg følte mig ikke særlig tiltrækkende. Det var lige i sådan en periode, hvor jeg næsten lige var flyttet hjemmefra, og det var første gang, jeg boede alene og måske skulle til at date og sådan nogle ting. Så jeg hev ikke bare lige folk med hjem, som man måske ellers gør.

LÆS OGSÅ: 'Bagedyst'-deltager har født

Svært ved at bede om hjælp

I Danmark er hyppigheden af for tidlig overgangsalder blandt kvinder under 40 år cirka 2 %. Så kan man næsten regne ud, hvor sjældent det er at blive ramt som 19-årig. Derfor var det svært for Josefine at navigere i alene.

- Dengang havde jeg ikke nogen at spejle mig i, for det var ikke noget, man talte om på samme måde, som man måske gør den dag i dag. Og så var det rigtig uset også med hensyn til for tidlig overgangsalder. Jeg kunne kun finde historier frem om nogen, som var oppe i 30'erne, der var i for tidlig overgangsalder og måske havde fået deres første barn, og det var jo ikke den situation, jeg stod i. Så der var ikke nogen andre at snakke med om det, for der var ikke nogle andre, der var i en lignende situation.

LÆS OGSÅ: Ude af 'True Love': Dét så du ikke på tv

Artiklen fortsætter under videoen...

Udover at være meget alene i processen, så var det også svært for Josefine at bede om hjælp fra andre.

- Jeg blev rigtig frustreret, og jeg synes også, at det var en lang proces, fordi jeg selv skulle tage nogle kampe med sygehuset og stod meget selv med det dengang. Min familie ville gerne være der, men jeg har nok altid haft svært ved at bede om hjælp. Min familie bor i Sønderjylland, så der er altså to timer hver vej. Så det med at være alene i hele processen og at skulle stikke sig selv med hormoner i maveskindet og sådan, det var rigtig hård for mig, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Presset Mick Øgendahl: Min hjerne er mest mærkelig, når...

Børn eller ej?

Josefine havde egentlig besluttet sig for, hvorvidt hun ville have børn eller ej. Men det var først, da muligheden pludselig forsvandt, at det gik op for hende, hvad hun gerne ville.

- Inden alt det her skete, havde jeg altid sagt, at jeg ikke skulle have børn. Men så da det skete, vidste jeg godt med mig selv, at det ville jeg gerne. Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden børn, konkluderer Josefine.

LÆS OGSÅ: 'True Love'-Casper afslører: Jeg kan blive blind

Beslutsomheden viste sig også at være positiv for Josefine, der i en ung alder blev stillet over for et stort valg: børn nu eller slet ikke?

- Jeg skulle tage stilling til allerede dengang, om jeg gerne ville have børn. For hvis jeg gerne ville det, så skulle jeg i gang med det samme og have udtaget æg og sådan. Selvom jeg kun var 19. Jeg kunne ikke vente nogle år, til jeg var klar, fortæller Josefine og fortsætter:

- Jeg valgte at gøre det, men det kunne ikke lykkes. Det havde ingen effekt. Jeg var igennem en tredobbelt hormonbehandling, hvor man forsøgte at udtage æg og diverse ting, men der skete bare ingenting. Jeg var så langt henne i overgangsalder-fasen, at man ikke kunne nå at gøre noget dengang. Det kan man stadig ikke den dag i dag. Der er ikke noget at gøre. Så når det er tid for mig til at få børn, så er det via donor, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Jeppe Risager fortryder deltagelse i reality-tv

Bange for at skuffe

Josefine har efterhånden haft mange år til at bearbejde sin barnløshed. Men den påvirker hende stadig i høj grad, når det kommer til hendes romantiske relationer.

- Jeg har det stadig sådan, at jeg ikke kunne forestille mig et liv uden børn. Men jeg synes, at det har været rigtig svært, særlig i den alder, jeg har nu. Jeg er selv meget afklaret med min situation, men jeg er samtidig også rigtig bange for at komme til at skuffe en partner, jeg elsker. Hvad nu, hvis jeg fandt manden i livet, og han ikke kan acceptere det? Eller hvis vi prøver at få børn, men det så ikke lykkes, og jeg så ikke kan opfylde det ønske? forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

LÆS OGSÅ: 'True Love'-Kira frustreret: Vigtige samtaler er klippet ud

Det evige spørgsmål går så på: hvornår fortæller man det til en potentiel partner?

- Jeg synes, det har været en svær balancegang, fordi jeg synes egentlig ikke, at det er følsomt at snakke om. Jeg har hele tiden været meget åben omkring det fra starten, fordi det hjalp mig til at bearbejde det bedst muligt. Men jeg synes, det har været svært at date generelt set og finde ud af, hvornår det rigtig tidspunkt er at fortælle det. Fordi jeg har ikke lyst til at blive glad for en, og så ikke have sagt det. Men det er en balancegang, for det er sådan lidt make it or break it, har jeg altid følt, forklarer Josefine og tilføjer:

- Jeg har oplevet flere reaktioner. Jeg har oplevet, at nogen ikke kunne affinde sig med, at situationen er, som den er. Og det kan jeg godt forstå. Jeg har også oplevet, at der var nogen, der ikke synes, at det er et kærlighedsbarn, hvis det er et donorbarn. Men jeg har også oplevet, at nogen har sagt, at det er okay, men jeg kan også mærke indeni, at så vil det være et pres for mig. Hvad nu, hvis man så går i gang med at forsøge at få et donorbarn om tre år for eksempel, og det bare ikke vil lykkes, og man mister og mister og mister. Hvad så? Er det så stadig nok for den anden? Og hvordan ville jeg egentlig have det indeni i den situation? Det er sådan noget, jeg har tænkt meget over.

LÆS OGSÅ: 'Robinson'-deltager forklarer sygemelding

Barnløsheden er offentligt kendt

Selvom åbenheden er svær i kærlighedsrelationer, så er Josefine ikke bange for at tale offentligt omkring sin barnløshed. Tværtimod.

- Det er rart at kunne tale om og skabe noget fokus omkring. Det har været meget vigtigt for mig. Jeg vil gerne være en, man kan spejle sig i, hvis man har brug for det, for det savnede jeg selv dengang, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

LÆS OGSÅ: 'True Love'-Bettina: Her har du set hende før

Det er også derfor, at hun valgte at fortælle det til hele Danmark, da hun befandt sig i den italienske kærlighedsvilla i 'True Love', så det nu er noget, som potentielle partnere måske allerede ved, inden de møder hende.

- Det har jeg det helt fint med. Et par år efter det var sket, delte jeg faktisk ud af det på min Instagram og Facebook. Det er så noget, jeg har slettet her efterfølgende i forbindelse med at jeg skulle være med i 'True Love'. Men jeg har været vant til at dele ud af det, og det har også fået rigtig god respons, fortæller hun og tilføjer, at åbenheden gør mange situationer lettere:

- Jeg synes, at det gjorde alting nemmere, fordi det var nemmere at forklare, hvorfor jeg sad med hedeture på arbejdet for eksempel. Eller alene det at få spørgsmålet "Skal du ikke snart have børn?". Jeg kan også godt forestille mig, at der bliver nogle ting, den dag jeg måske bliver gravid, og det er et donorbarn, og folk siger "ej, hvor han eller hun ligner dig", fordi sådan en situation kommer der 100%.

LÆS OGSÅ: Hemmeligt forhold: Mødte hinanden under optagelserne til TV 2-program

Symptomerne er ikke længere så fremtrædende som i starten, men det er noget, Josefine skal behandle hver dag for at holde det nede.

- Jeg tager hormoner til dagligt for ikke at mærke det. Men hvis jeg ikke tager det, så har jeg præcis samme symptomer som en på 60. Det kommer ikke til at holde op igen. Det er noget, jeg skal leve med, indtil jeg går i "naturlig" overgangsalder, og det måske er lidt mere normalt. Så det er noget, der skal stabiliseres med hormoner indtil da. Men til den tid kommer det lidt mere i faser, afslutter hun.

LÆS OGSÅ: Amalie og Mikkel afslører: Vi er kærester