Sonia Maria Sander i sin ikoniske rolle som Sonja i 'Sonja fra Saxogade'. (Foto: DR)
Sonia Maria Sander i sin ikoniske rolle som Sonja i "Sonja fra Saxogade". (Foto: DR)

Sonja fra Saxogade er død

Sonia Maria Sander er død efter et slagtilfælde. Hun blev 61 år.

Sonia Maria Sander, der som ni-årig blev kendt i tv-serien "Sonja fra Saxogade", er død. Hun blev 61 år.

Det bekræfter familien overfor HER&NU.

- Hun fik et slagstilfælde i sit hjem i søndags. Hun har været syg i mange år, men det var uventet, fortæller hendes datter Sara til HER&NU.

I 1968 blev Sonia Maria Sander kendt i hele Danmark som Jytte Abildstrøms datter med det korte krøllede hår og hornbrillerne i tv-serien "Sonja fra Saxogade". Hun fik rollen efter at have mødt instruktøren og manuskriptforfatteren Jytte Hauch-Fausbølls datter Julie under leg i Skydebaneparken på Vesterbro.

Serien, der faktisk blev optaget i Absalonsgade, fortsatte med "Sonja på Bornholm" og filmen "Sonjas jul". Den voldsomme berømmelse kom bag på Sonia, der som barn havde det rædselsfuldt med at blive genkendt.

Sammen med Pippi Langstrømpe-skuespilleren Inger Nilsson besøgte Sonia Maria Sander i vinteren 1970 pingvinen Pondus i Zoologisk Have på Frederiksberg. (Foto: Jens Glargaard/Ritzau Scanpix)
Sammen med Pippi Langstrømpe-skuespilleren Inger Nilsson besøgte Sonia Maria Sander i vinteren 1970 pingvinen Pondus i Zoologisk Have på Frederiksberg. (Foto: Jens Glargaard/Ritzau Scanpix)

- Det blev svært, når jeg kom ud af mit eget nabolag, hvor jeg blev genkendt af alle, og hvor mange råbte: "ja, ja, ja«"efter mig. De kendte mig, og jeg kendte jo ikke dem. Det var rædselsfuldt. Jeg kan huske, at jeg gik og gemte mig i min mors grimme læggede nederdel. Til sidst bevægede jeg mig ikke uden for min egen gade, fortalte hun til Berlingske for et par år siden.

Hun fik dog siden et mere afslappet forhold til det, at blive genkendt.

- Det er blevet en vane for mig nu. Hvis man henvender sig til mig, smiler jeg venligt. Det eneste, jeg ikke bryder mig om, er, hvis nogen jeg ikke kender, rører ved mig. Det kan jeg bare ikke have. Men de fleste er da søde, og jeg glor sgu da også, når jeg en gang imellem ser en kendt. Jeg er ikke et hak bedre selv, lød det ærligt i interviewet med avisen.

Sonia Maria Sander i 2018. (Foto: Privat)
Sonia Maria Sander i 2018. (Foto: Privat)

Sonia Maria Sander arbejdede som både sygehjælper og socialrådgiver, men måtte på grund af en arbejdsrelateret rygskade på førtidspension.

De sidste år af sit liv boede hun i en ældrebolig i Leifgården på Islands Brygge.

Familie og venner tog lørdag afsked med Sonia Maria Sander i Hans Tausens Kirke. HER&NU var forud for bisættelsen i kontakt med familien og respekterede deres ønske om at holde afskeden privat.

Sonia Maria Sander efterlader sig en datter og tre børnebørn.