SÅ meget har 'Paradise' ændret sig

For få år siden var kønsrollerne helt faste på 'Paradise Hotel', og det hele handlede om fyrene, som værten udtrykte det.

'Paradise Hotel' blev i år blev relanceret i den nye version med navnet 'Paradise', partnerskaber i stedet for dreng-pige konstellationer og stoleleg i stedet for parceremoni. Der var ingen tvivl om, at konceptet havde fået sig en ordentlig makeover.

LÆS OGSÅ: Efter utroskab: Nu taler Christel ud 

Ifølge TV3 var det nødvendigt for, at programmet kunne følge med tiden, og hvis man tager et lille tilbageblik, er der måske noget om det. I en tid, hvor kønsroller og ligestilling er i højsædet med både kvindekvoter og øremærket barsel til mænd, er det tydeligt at se ændringerne i kønsrollerne på 'Paradise' også.

Ser man tilbage på sæson 11, som blev sendt i 2015 med Rikke Gøransson som vært, kan man blandt andet høre Rikke sige til de fem piger, der ankommer til hotellet først:

LÆS OGSÅ: CHOK: ‘Paradise’-vinder mister det meste af gevinsten

- Hej piger, jeg håber, I har hygget jer. Er I klar til det, det hele handler om - nemlig årets fyre?

Med julelys i øjnene, store smil og små fnis lyder der et enstemmigt ja fra de forventningsfulde piger.

"Mænd laver ikke mad"

Her er stilen lagt, og kønnene er defineret til, at det hele handler om fyrene. Den bold er den ene af de indtjekkede fyre Jonas ikke sen til at gribe og drible videre med. Han slår nemlig fast, at det helt klart er en kvindetjans at lave mad.

LÆS OGSÅ: Fra sorg til glæde: Dansk stjerne er gravid

- Manden går ud og køber, og pigen laver mad, sådan er det, lyder det fra Jonas, hvis kvindesyn mindede om et, der burde ligge lidt mere end blot 7 år tilbage.

- Når Jonas sidder og siger, at det er kvinden, der skal lave mad, og han ikke skal lave noget. Hvis han skal lave noget, så køber han det bare, så synes jeg, han er en idiot at høre på. Jonas er totalt ude på dybt vand, han kan ikke svømme, og han kan slet ikke bunde, fastslår Monique, men Jonas rykker sig ikke.

LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-deltagere klar til ‘Robinson’

- Det er da meget normalt, at en kvinde laver mad i et forhold. Medmindre manden er kok, så laver han sgu da ikke mad, så går han ud og køber mad, fastslår han.

Her trækker pigerne og nogle af de andre fyre alligevel en streg i sandet og mener, at det er noget skørt noget at sidde og sige.

LÆS OGSÅ: Sender rørende hilsen til Teitur

'Paradise' havde brug for en makeover

Hvis man spoler 7 år frem i tiden, så befinder vi os på et nyt hotel med nye værter og nye regler. Her starter værten Emil Olsen med at slå fast i første afsnit, da Olivia Salo spørger, om det stadig skal være kønsopdelt:

- Nej nej nej, det er 2022, alle kan blive partnere med alle. Partnerskaber kan nu dannes på tværs af køn, og det giver helt nye muligheder og udfordringer, lyder svaret i første afsnit.

Det er ikke alene en holdning, værten står ved, det er også en tiltrængt ændring af formatet, mener Emil. Han giver ikke meget for udtalelserne om, at hele programmet handler om fyrene, eller at det kun er kvinder, der skal lave mad.

SE BILLEDERNE: Så forelsket er Robert Hansen

- Det er syv år for lang tid, det har kørt sådan. Jeg synes, 'Paradise' havde brug for en rigtig god makeover, fastslår Emil.

Udviklingen fortsætter

Han mener, at det nye format er blevet nutidigt og oppe i tiden, og den konstante udvikling kommer ikke til at stoppe her, mener han.

- 'Paradise Hotel' var et rigtig heteronormativt program. Det var vi ikke interesserede i, og der tror jeg lidt, at i stedet for at sige til folk i slutningen af programmet "Vil du gerne bytte din partner ud" lige inden finalen - det er der ikke nogen, der gider. Der er det vigtigt, vi gør det fra starten af, vi ændrer fuldstændig gameplayet, for der skal ske noget nyt, fastslår han og fortsætter:

- Og så ved jeg godt, der er pisse mange mennesker, der har været nederen omkring det og sagt, at det er kedeligt. Men der har jeg det sådan, at måske er det dine prioriteter, der er et andet sted. For vi kører med tiden, og vi har fat i den lange ende. Om man vil det eller ej, så har vi fat i det, som faktisk betyder noget. Vi har nogle rigtig gode unge mennesker, som ser vidt forskellige ud alle sammen og har vidt forskellige tankegange og så mange holdninger. Det er det, jeg elsker allermest ved den her sæson.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Her er ‘Robinson’-vinders kendte kæreste

Det ligger allerede fast, at der kommer mere af det nye format 'Paradise', idet sæson to af programmet er optaget, og der søges deltagere til en sæson tre. Det vides dog ikke, hvornår sæson to får premiere.