BAG KAMERAET: Brødrene Price bliver ved og ved: Vi griner stadig efter 33 år
Kom med bag kameraet på det populære DR1-program.
Der har været mange sjove makkerpar på tv-skærmen gennem tiden, og der er især ét par, som hele familien Danmark bare elsker. De musikalske, underholdende og evigt sultne Price-brødre.
Når 11. sæson af 'Spise med Price' løber over skærmen på DR fra 18. april, så er brødrene James og Adam igen i hopla, og denne gang er de draget nordpå for at udforske det nordiske køkken.
LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Dansk sportsstjerne overrasker: Klar til ‘Vild med dans’
Vi er taget med på optagelse for at finde ud af, hvordan det stadig kan være sjovt for dem efter så mange år, og vi møder dem i et solbeskinnet snelandskab nord for Oslo på en tilfrosset sø.
– Prøv at se, hvad vi får lov til. Det er jo helt vildt. Og så er den grundlæggende interesse for maden der jo hele tiden. Og vi får lov at lave nogle ting, som man ikke normalt ville kaste sig ud i. Og glæden ved at gøre det sammen gør, at det ikke føles som et arbejde, siger Adam Price, 51, som ud over at være restauratør sammen med sin bror også er manuskriptforfatter og lige nu er gået i optagelse med en serie for Netflix.
– Det er jo også sjovt allerede i planlægningsfasen, hvor alle de her mærkelige idéer kommer på bordet, supplerer James Price, 59, som lige nu er ved at få musikken i Cirkusrevyen til at falde på plads.
LÆS OGSÅ: Adam Price viste Annesofie frem: Kærester hver anden uge
Artiklen fortsætter under videoen, hvor du kan se, da filetering af fisk skabte en del problemer for 'De unge mødre'.
LÆS OGSÅ: HOT NEWS: ‘Familien fra Bryggen’-stjerne deltager i ‘Vild med dans’
Når brødrene Price er på optagelser, så er der ikke stramme manuskripter. De kan simpelthen ikke lade være med at lave sjov.
– Sådan som vi er på skærmen, det er sådan, vi er. Der behøver ikke blive skrevet noget ned, og der er aldrig nogen replikker. Men vi er meget fokuserede på, at det her er en scene, og hvem driver scenen, og hvornår skal det vende. Hvornår og hvordan kommer vi hen til maden, siger Adam, og James nikker.
– Vi har jo arbejdet sammen i så forfærdeligt mange år. Jeg har 40-års jubilæum i år, så vi har i hvert fald arbejdet sammen i 30 år.
– Min første professionelle opgave var sammen med James, husker Adam, og James præciserer:
Det var i 1986, så det er 33 år. Det var i Lindenborg-revyen i 1986, vi arbejdede sammen første gang.
LÆS OGSÅ: Tv-vært i retten: Slås om millioner
Indbagt fisk og vodka i sneen
Den indbagte finske specialitet kallakukko, indbagt fisk, og vodka er på menuen, når brødrene Price fejrer et sejrrigt triumftog gennem det nordiske køkken. Som altid er fordelingen, at Adam står for køkkendelen, og James sørger for gadgets og tilbehør.
– Vi har kørt rundt i Danmark i to sæsoner og kigget efter det regionale danske køkken, og nu er det sjovt, at det nordiske køkken nær-mest er blevet et begreb. Det startede hos eliten med Claus Meyer og Rene Redzepi på NOMA og alle de nordiske gourmetkokke, men nu er det nordiske jo kommet helt ud hos forbrugeren i supermarkedet, hvor vi køber nordiske morgenrundstykker og nordiske krydderier, forklarer Adam om grunden til turen rundt i Norden.
– Det er nået ud i supermarkederne, men spørgsmålet er, om det også er nået helt ud på middagsbordene, eller om vi bare siger: "Det lyder simpelthen så godt, hvis noget er nordisk, og så er det nemmere at sælge”, konstaterer James, og Adam nikker.
LÆS OGSÅ: Dobbelt op på bryllup: To ‘Landmand’-par er blevet gift
– Det er blevet et plusord, og derfor siger vi ”Jamen, så lad os da kigge på, hvad der egentligt er det rigtige nordiske køkken. Hvad spiser nordmænd, svenskere og finner?” Og det er supersjovt. Vi har haft mange herlige og mærkelige oplevelser undervejs.
– Der er et ”grund-folkekøkken” af nogle retter, som er ved at gå i glemmebogen. Det er ældre mennesker, som stadig laver dem, mens de yngre spiser ens i alle de skandinaviske lande, typisk pizza, burger, pasta, sushi, og mexicansk. De shopper rundt i verdenskøkkenerne, og jeg ved ikke, hvem der står og laver kallakukko (finsk indbagt fiskeret, red.). Det er nok +65 år, fortæller James og spørger:
– Og hvor mange spiser surrib i Danmark? Der er måske en lille flok i Sønderjylland, som synes, at det skal der være på et julebord. Men det er jo ikke noget, som alle gufler i sig.
LÆS OGSÅ: Opsigtsvækkende afsløring efter dramatisk radiointerview: Ghita og Iben er i familie
Sverige var et hit
Turen har også bragt dem til Sverige, og det var et hit.
– Vi blander de gamle ting med noget, som er meget populært bl.a. på Astrid Lindgreens Torv i Vimmerby, hvor vi laver kanelbullar, og så bliver det ikke mere populært svensk. Vi prøver at veksle det, så folk også tænker: "De der kanelbullar, de ser saftsusemig gode ud, dem skal jeg bage”, siger Adam.
LÆS OGSÅ: Brygmanns rørende rolle: Ny film om terrorangrebene på vej
Men det er jo ikke brødrene Price, hvis der ikke også er rigeligt med smør og salt.
– Det er som regel altid noget junkfood, det er meget vigtigt. Så er der noget populært, og så er det noget mærkeligt. Og så er der måske også lidt noget højere gastronomi, så man får et kalejdoskopisk billede af det, det pågældende land har at byde på, fortæller James.
Du kan se 'Spise med Price' i aften klokken 20:00 på DR1.
I galleriet over artiklen kan du se billeder fra optagelserne til programmet.